Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Supersummit v Bruseli začal: Rozhodujúca chvíľa utečeneckej krízy, sledujeme ONLINE

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: SITA)

BRUSEL - Lídri krajín EÚ sa dnes opäť stretávajú v Bruseli v snahe dokončiť kontroverznú dohodu o riešení migračnej krízy, na ktorej základných princípoch sa dohodli s tureckým premiérom pred desiatimi dňami na summite EÚ-Turecko.

18:34 Merkelovej kritik: Ak nedôjde k dohode, Nemecko si musí ochrániť hranice

V prípade neúspechu prebiehajúceho summitu Európskej únie bude potrebné vyvodiť dôsledky v oblasti zabezpečenia nemeckých hraníc, uviedol šéf Kresťanskosociálnej únie, bavorský krajinský premiér Horst Seehofer.

18:30 Slovensko dohodu s Tureckom zatiaľ akceptuje

Slovenská vláda zatiaľ akceptuje návrh dohody o riešení migračnej krízy tak, ako je momentálne naformulovaná. Vyhlásil to premiér Robert Fico. "Nikto ale nevie, čo sa zomelie, lebo sa často objavujú návrhy na poslednú chvíľu," dodal. Reagoval tým na minulotýždňový mimoriadny summit EÚ-Turecko, kam prišiel turecký premiér Ahmet Davutoglu s novými požiadavkami, s ktorými neboli európski lídri dopredu oboznámení.

Supersummit v Bruseli začal:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

17:30 Cyprus nesúhlasí s urýchlením rokovaní s Tureckom

Ako je známe, medzi požiadavkami Ankary v súvislosti s riešením migračnej krízy bolo práve aj urýchlenie prístupových rokovaní s Bruselom. Ďalšími požiadavkami sú finančná podpora a zrušenie vízovej povinnosti pre tureckých občanov cestujúcich do krajín únie."Akýkoľvek dialóg o otvorení ďalších kapitol asociačných rokovaní EÚ-Turecko, ktorých zmrazenie žiadala Cyperská republika, je možný iba vtedy, ak Ankara naplní svoje záväzky," citovala tlačová agentúra Reuters hovorcu cyperskej vlády.

17:08 Balkánska cesta musí zostať zatvorená

Český premiér Bohuslav Sobotka chce pokračovať vo svojom vlastnom tempe presídľovania. Balkánska cesta musí podľa neho zostať zatvorená bez ohľadu na dohodu s Tureckom. "Potrebujeme dohodu s Tureckom, aby sme mohli vracať nelegálnych migrantov z Grécka. Grécka vláda na to musí vytvoriť administratívne kapacity, ale som skeptický," uviedol Sobotka. Podľa jeho slov bude musieť EÚ v spolupráci s agentúrou Frontex dozerať na Grécko, aby dokázalo rýchlo riešiť všetky žiadosti o azyl.

Supersummit v Bruseli začal:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

17:05 Rumunsko súhlasí s dobrovoľným presídľovaním

Rumunsko podporuje posilnenie spolupráce medzi Bruselom a Ankarou, avšak prevzatie žiadateľov o azyl považuje za prijateľné iba a výlučne na základe unijného práva a princípe dobrovoľnosti, zdôraznil dnes najvyšší predstaviteľ krajiny, prezident Klaus Iohannis. 

17:01 Podľa Maďarov nie je dohoda s Tureckom nevyhnutná

Dohoda s Tureckom nie je podľa názoru maďarskej vlády k vyriešeniu migračnej krízy nevyhnutná, pretože sa ako účinné ukázalo zablokovanie takzvanej balkánskej migračnej cesty."Balkán Európsku úniu ochránil," vyhlásil János Lázár, šéf úradu maďarského premiéra Viktora Orbána.

Supersummit v Bruseli začal:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

16:35 Prvoradá je pomoc Grécku

Podľa Hollanda je potrebné vyriešiť humanitárnu krízu v Grécku. "Chceme Grécku pomôcť. Dokiaľ nie je Grécko schopné vysporiadať sa s utečencami, nemôže byť ten problém vyriešený," povedal. V otázke Grécka podľa neho nie sú žiadne rozpory medzi Francúzskom a Nemeckom.

Supersummit v Bruseli začal:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

16:30 Merkelová je optimistka: Nájdeme riešenie

"Budeme sa tu ešte intenzívne radiť. Musíme nájsť rovnováhu záujmov medzi členskými štátmi Európskej únie a Tureckom. Myslím, že je to dosiahnuteľné a som v tom vedome opatrná, že nájdeme (medzi členmi EÚ) spoločnú pozíciu. Verím, že potom budú aj podmienky k tomu, aby sme našli spoločné záujmy s Tureckom,"povedala Merkelová.

16:10 Stiahnutie Ruska zo Sýrie môže pomôcť

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker privítal dnes rozhodnutie Ruska stiahnuť väčšinu svojich vojenských síl zo Sýrie. Podľa jeho názoru by to mohlo znížiť počet sýrskych utečencov, ktorí sa snažia dostať do Európskej únie."Vítam iniciatívy ruských predstaviteľov na stiahnutie sa zo Sýrie. To by mohlo znížiť počet utečencov, ktorí sa snažia prísť do Európy," uviedol Juncker na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom Európskeho parlamentu (EP) Martinom Schulzom. 

16:05 Gréci kritizujú zatváranie hraníc

Grécko nalieha na lídrov Európskej únie, ktorí sa schádzajú dnes na dvojdňovom summite v Bruseli, aby zabezpečili postihy pre členské štáty uzatvárajúce sa jednostranne pred utečencami. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP. Námestník gréckeho ministra obrany Dimitris Vitsas, ktorý riadi pracovnú skupinu pre problematiku migrácie, dnes vyhlásil, že Európa by nemala mať "štáty-pevnosti". 
 

Supersummit v Bruseli začal:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Cieľom je nájsť kolektívne riešenie

Podľa očakávaní by európski predstavitelia mali túto dohodu schváliť, aby bolo možné prejsť k realizácii konkrétnych krokov "kolektívneho riešenia" migračnej krízy. Na dvojdňovom summite však budú musieť preklenúť nesúhlasný postoj Cypru. Cyperská strana má výhrady voči viacerým tureckým politickým požiadavkám, ktoré Ankara vtesnala do balíka migračnej dohody.Téma migračnej dohody bude predmetom dnešnej pracovnej večere premiérov a prezidentov, ktorí sa potom v piatok ráno opätovne stretnú s tureckým premiérom Ahmetom Davutoglom.

Európska únia, ktorá sa už niekoľko mesiacov snaží získať Turecko pre spoluprácu pri zastavení migračných tokov, bola zaskočená novými návrhmi Turecka na summite zo 7. marca. Ankara síce uviedla, že je pripravená prijať naspäť všetkých budúcich prisťahovalcov z gréckych ostrovov, výmenou za rovnaký počet, ktorých z Turecka presídli EÚ, zároveň však predložila podmienky, ktoré vyvolávajú viacero otázok. Predovšetkým je tu žiadosť o zrýchlenie liberalizácie vízového režimu pre občanov Turecka a prístupového procesu s EÚ, ktorý viazne aj kvôli historickému sporu s Cyprom.

Supersummit v Bruseli začal:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Terčom kritiky sa stala najmä možnosť hromadného a svojvoľného vysťahovávania migrantov, k čomu EÚ už pred summitom poskytla oficiálne stanovisko, že všetky presuny sa budú diať v súlade s európskym a medzinárodným právom.Európska komisia v stredu ubezpečila, že dohoda s Tureckom bude rešpektovať medzinárodné právo a žiadosti o azyl budú posudzované na individuálnej báze, pričom bude dodržiavané právo na odvolanie sa.

V politickej rovine Cyprus nesúhlasí s perspektívou otvárania nových kapitol v prístupových rokovaniach medzi EÚ a Tureckom "čo najskôr", kým Ankara nesplní svoje záväzky ohľadne sporov týkajúcich sa znovuzjednotenia tohto etnicky rozdeleného ostrova.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v tejto súvislosti uviedla, že turecké členstvo v EÚ nie je na programe dnešného dňa a zdôraznila, že EÚ musí rozhodne trvať na dodržiavaní demokratických hodnôt v Turecku, najmä v období, keď súčasná konzervatívna turecká vláda je obviňovaná z autoritárstva.

Supersummit v Bruseli začal:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

V oblasti skoršieho uvoľnenia vízového režimu oproti dohodnutému termínu (október) má výhrady napríklad Francúzsko, ktoré upozornilo, že na to, aby tureckí občania mohli voľne vycestovať do schengenského priestoru, ich krajina potrebuje splniť 72 špecifických kritérií. Francúzsky prezident Francois Hollande pred summitom upozornil, že Paríž nie je ochotný ustúpiť z plnenia týchto kritérií. Turecko dúfa, že sa mu podarí dosiahnuť zrušenie vízovej povinnosti pri cestovaní do krajín EÚ už do konca júna.

Donald Tusk nie je optimista, bude to ťažké

Stály predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý sa snaží dosiahnuť problematickú dohodu s Tureckom o prijatí desaťtisícov migrantov posielaných naspäť z EÚ, dnes varoval, že dvojdňové rokovania lídrov v Bruseli nebudú jednoduché.

Takzvaný prezident EÚ pred dnešným začiatkom summitu o dohode s Tureckom vyhlásil: "Som opatrne optimistický, ale úprimne povedané, som skôr opatrný ako optimistický." Tusk podľa tlačovej agentúry AP dodal, že akákoľvek dohoda dosiahnutá na dvojdňovom stretnutí lídrov EÚ musí uspokojiť všetkých 28 členských štátov únie.

Donald Tusk
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Cyprus hrozí, že bude dohodu vetovať, pretože Turecko ho neuznáva ako štát. Španielsko má námietky voči plošnému vracaniu migrantov, Maďarsko zase odmieta premiestňovanie utečencov z Turecka s argumentom, že to bude iba lákať ďalších ľudí do Európy.

Summit v Bruseli sa má začať dnes o 16.00 h SEČ. Lídri EÚ na ňom budú presadzovať plán, na základe ktorého majú byť desaťtisíce migrantov vrátené z EÚ naspäť do Turecka. V únii však vládnu hlboké názorové rozdiely, ako vyriešiť túto najväčšiu utečeneckú krízu v Európe za posledné desaťročia.

Jednota Európy sa na tomto probléme rozbíja. Na kontinent totiž prišlo vlani vyše milióna migrantov a Turecko - odkiaľ smeruje do Grécka najviac utečencov - je vnímané ako kľúčový partner v zastavení prílevu ľudí.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) má výhrady voči životným podmienkam uchádzačov o azyl v Turecku a ľudskoprávne organizácie sú znepokojené tvrdými zásahmi Ankary proti médiám a tiež jej krvavým konfliktom s kurdskými povstalcami.

EÚ však zastáva názor, že nemá lepšiu možnosť. "Ako chcete pomáhať Grécku, a nemať pritom dohodu s Tureckom o pomoci v tejto záležitosti? Naozaj chcete odsúdiť Grécko na to, aby sa pre zvyšok Európy stalo utečeneckým táborom?" položil otázky podpredseda Európskej komisie (EK) Frans Timmermans v predvečer dvojdňového summitu v Bruseli, na ktorom bude Slovensko zastupovať premiér Robert Fico.

Viac o téme: Angela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu