Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Erdogan varuje Európu pred útokmi Kurdov: Chováte si na prsiach hada!

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Zdroj: SITA/AP)

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes varoval, že aj Európa sa môže stať obeťou útokov kurdských ozbrojencov.

V prejave, ktorý dnes predniesol na zhromaždení v meste Čanakkale pri príležitosti 101. výročia bitky o polostrov Gallipoli, známej aj ako operácia Dardanely, Erdogan upozornil, že nie je "dôvod, prečo by bomba, aká explodovala v Ankare, nemohla vybuchnúť v Bruseli alebo akomkoľvek inom európskom meste".

"Had, ktorého chováte na prsiach, vás môže kedykoľvek uštipnúť," vyhlásil Erdogan a dodal, že v EÚ "všetko pochopia, keď tam bomby vybuchnú, ale to už bude neskoro". Erdogan dnes kritizoval Západ, že "v boji s terorizmom nepreukazuje principiálnosť" - aj keď proti Turecku sa obrátili "už hádam všetky teroristické zoskupenia, čo v regióne existujú"

"Krajiny EÚ (pritom) postupujú ľahkomyseľne a akoby tancujú na mínovom poli," kritizoval Erdogan. Poukázal aj na to, že EÚ síce označila Stranu kurdských pracujúcich (PKK) za teroristickú organizáciu, ale nebojuje proti nej.

Turecký prezident sa v prejave vrátil aj ku kritike, ktorú jeho krajine adresuje EÚ v súvislosti s migračnou politikou a dodržiavaním ľudských a občianskych práv. Erdogan pritom odporučil, aby sa EÚ pozrela na vlastnú migračnú politiku. Vyhlásil, že "Ankara bude načúvať kritike, ak bude korektná".

Turecko v posledných mesiacoch čelí nepokojom a ozbrojeným zrážkam v prevažne Kurdmi obývaných oblastiach na svojom juhovýchode a zažilo aj sériu teroristických útokov, ku ktorým sa prihlásila odnož PKK. Posledný atentát sa odohral uplynulú nedeľu v Ankare a vyžiadal si 37 obetí na životoch. K zodpovednosti zaň sa prihlásila militantná skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu (TAK), ktorá súčasne varovala pred ďalšími útokmi v Turecku.

Viac o téme: AnkaraRecep Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu