Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

EK predložila návrhy opatrení pred nedeľným summitom o migrantoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Pred nedeľňajšími mimoriadnymi rokovaniami o utečeneckej kríze v Bruseli zaslal dnes predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker účastníkom 16-bodový plán. Schôdzka by podľa EK mala viesť k lepšej výmene informácií medzi krajinami na trase utečencov cez západný Balkán, píše agentúra DPA.

Príslušné krajiny by mali nielen hovoriť o tých druhých a vzájomne si adresovať obvinenia, ale aj hovoriť jedna s druhou, uvádza sa v dokumente. "Susedia by nemali pracovať proti sebe," zdôrazňuje návrh. Vysokopostavení diplomati zúčastnených štátov - krajín EÚ i nečlenských krajín na tzv. balkánskej trase migrantov - by mali v nedeľu vypracovať spoločné vyhlásenie, vyplýva z návrhu, ktorý má DPA k dispozícii a o ktorého obsahu informovali aj nemecké noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung.

EK v dokumente navrhuje, aby lídri poverili úzkych spolupracovníkov koordináciou v utečeneckej kríze. Štáty by si mali "okamžite" začať vymieňať presné informácie o prúdení utečencov. Prepravu migrantov k ďalším hraniciam by mali zastaviť, ak s ňou nesúhlasí štát príchodu.

Komisia tiež v pláne navrhuje novú operáciu agentúry pre ochranu vonkajších hraníc EÚ Frontex na hranici Grécka s Macedónskom a Albánskom, kde by mali jej pracovníci zaznamenávať osobné údaje migrantov, ktorí predtým neboli zaregistrovaní v Grécku. 

Do Slovinska by mohlo byť do budúcej stredy vyslaných 400 príslušníkov hraničnej stráže, ak Ľubľana aktivuje mechanizmus Frontexu pre tímy rýchlej intervencie na hraniciach. V dokumente môže pred nedeľňajšími rokovaniami ešte dôjsť k zmenám, upozorňuje DPA.

Švédsko by mohlo obmedziť pomoc Afrike a získať tak prostriedky na utečencov 

Švédsko, ktoré je známe poskytovaním štedrej humanitárnej pomoci, by mohlo obmedziť financovanie rozvojových projektov v Afrike a využiť ušetrené prostriedky na zvýšené náklady v dôsledku prijatia rekordného počtu utečencov v tomto roku.

Vláda už využila na financovanie utečencov asi 19 percent švédskeho rozpočtu na zahraničnú pomoc a teraz skúma, či je tento podiel možné zvýšiť na 60 percent. Agentúre Reuters to povedala ministerka financií Magdalena Anderssonová.

Najväčšia časť rozvojových projektov Švédska sa týka Afriky a vládna správa, ktorá prenikla na verejnosť, varuje pred dôsledkami odklonenia takejto pomoci. Táto kontroverzia by mohla poškodiť povesť Švédska ako krajiny, ktorá je pre druhých vzorom v efektívnom poskytovaní zahraničnej pomoci. Švédi vynakladajú na zahraničnú pomoc okolo jedného percenta svojho HDP, čo patrí medzi najvyšší podiel vo svete.

Švédske úrady tento týždeň uviedli, že tento rok očakávajú príchod do 190.000 utečencov, čo bezprecedentne zaťaží krajinu známu svojou ústretovosťou k utečencom. Mnohých z nich bude musieť túto zimu ubytovať v stanoch.

Vláda sa už vyjadrila, že zníži výdavky a bude si musieť viac vypožičať, aby sa vyrovnala s prílevom ľudí utekajúcich pred vojnou v krajinách ako je Sýria a Irak. Počas najbližších dvoch rokov na to bude potrebovať navyše 70 miliárd švédskych korún (7,5 miliardy eur).

Vládna správa, o ktorej tento týždeň informovali švédske médiá, uvádza, že v dôsledku obmedzenia financovania projektov v Afrike "deti v chudobných krajinách môžu prísť o možnosť chodiť do školy, oveľa viac matiek možno zomrie pri pôrode... môže sa oslabiť ochrana lesov, oceánov a ďalších ekosystémov."

Niektoré švédske charitatívne združenia minulý týždeň v otvorenom liste vyjadrili svoje obavy z vládnych škrtov. "Chceme, aby vláda prezentovala nový systém, ako bude financované dôležité prijatie utečencov bez toho, aby Švédsko obmedzilo zahraničnú pomoc," uviedli.

Vláda vyčlenila na rok 2016 asi 40 miliárd švédskych korún - čo sú približne štyri percentá jej celkového rozpočtu - na azyl a integráciu utečencov. Vychádzala pri tom z odhadu migračnej agentúry, že tento rok príde do Švédska asi 74.000 žiadateľov o azyl.

"Nemôžete to nazývať solidarita, ak zoberiete ľuďom žijúcim v chudobe, aby ste to dali ľuďom žijúcim v chudobe," vyhlásila generálna tajomníčka organizácie Afrikagrupperna Gabi Björnssonová. Činnosť tohto združenia totiž financuje z 90 percent vláda a ona sa obáva, že škrty ovplyvnia jej africké projekty.

Viac o téme: ŠvédskoEurópska úniaMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu