Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Krviprelievanie na Ukrajine nekončí: Armáda dobyla Kramatorsk, separatisti im vyhlásili vojnu!

Zobraziť galériu (25)
(Zdroj: SITA)

KYJEV - Separatisti v Luhanskej oblasti vyhlásili dnes vojnu Kyjevu. Podľa slov predstaviteľov tzv. Štábu armády juhovýchodu ešte 29. apríla o 14.00 h vypršalo ultimátum, ktoré samozvaný gubernátor oblasti Valerij Bolotov dal ukrajinskému vedeniu, a tak mienia aktívne konať.

LIVE z Kramatorska

 

 

Video streaming by Ustream

Včera bol najkrvavejší deň v celej ukrajinskej kríze. Pozrite sa, ako to včera na Ukrajine vyzeralo.

VIDEO zo včerajšej perstrelky z Kramatorsku

Doneckí separatisti vyhlásili mobilizáciu a podriadili si silové štruktúry

Predstavitelia tzv. vlasteneckého hnutia Východný front informovali dnes v Donecku o mobilizácii v oblasti.

Podľa separatistov regiónu je nutné vytvoriť jednotný front národného odporu.

Samozvaný líder Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin súčasne oznámil, že Doneck si podriaďuje všetky silové štruktúry, vrátane tamojšej pobočky Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU). Všetci ich velitelia a príslušníci, ktorí nesúhlasia s avizovaným riešením, by mali služby zanechať, inak budú z nej uvoľnení.

Opatrenia sú reakciou na prebiehajúcu antiteroristickú operáciu ukrajinských vládnych síl.

Informoval o tom webový server 0629.com.ua a internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda.

Separatisti v Luhanskej oblasti vyhlásili už skôr v priebehu dnešného dňa vojnu Kyjevu. Podľa slov predstaviteľov tzv. Štábu armády juhovýchodu ešte 29. apríla o 14.00 h vypršalo ultimátum, ktoré samozvaný gubernátor oblasti Valerij Bolotov dal ukrajinskému vedeniu, a tak mienia aktívne konať.

Medzi ich plánmi figuruje zavedenie zákazu vychádzania a rovnako mobilizácia mužov.

Obetiam v Odese mohol zabrániť včasný a správny zásah polície 

Prokuratúra Odeskej oblasti začala vyšetrovať postup príslušníkov polície mesta Odesa , lebo svojou nečinnosťou v piatok v centre mesta umožnili masové nepokoje, ktoré spolu s požiarom Domu odborov vyústili do desiatok obetí na životoch. Vo vysielaní televízie TSN o tom dnes informoval oblastný prokurátor Ihor Boršuľak.

Prokurátor vyjadril presvedčenie, že ak by polícia a ďalšie orgány konali včas, obetiam bolo možné zabrániť. V súvislosti s udalosťami z 2. mája bol už z funkcie odvolaný náčelník mestskej správy polície. 

Rovnaký názor na príčinu tragédie v Odese má aj gubernátor Odeskej oblasti Volodymyr Nemyrovskyj. Stratám na životoch bolo možné sa vyhnúť, ak by "policajti nezapredali svoju vlasť, svoje svedomie a držali sa prísahy ukrajinskému ľudu".      

Ukrajinské ministerstvo vnútra dnes vydalo vyhlásenie, podľa ktorého Dom odborov v Odese podpáli aktivisti, ktorí budovu obsadili. Podľa ruskej agentúry ITAR-TASS toto oficiálne vyhlásenie protirečí výpovediam očitých svedkov aj videozáznamom z miesta činu.

Na Ukrajine vyhlásili dnes dvojdňový štátny smútok za obete zrážok a požiaru v Odese, ako aj ľudí, ktorí prišli o život počas protiteroristickej operácie v Donbase. V meste Odesa, kde vyhlásili trojdňový smútok, dnes podvečer odslúžili smútočnú bohoslužbu za obete tragédie. 

ITAR-TASS spresnila, že pamiatku obetí si dnes uctili aj v Moskve, kde ruský premiér Dmitrij Medvedev vyjadril sústrasť príbuzných obetí zrážok a požiaru. 

Ruské a proruské úrady na Kryme nepovolili vstup lídrovi krymských Tatárov 

Ruské a proruské úrady na Kryme dnes nedovolili jednému z vodcov krymských Tatárov vstup na územie polostrova. Parlament krymských Tatárov v súvislosti s tým prijal rozhodnutie, že Mustafa Džemilev, ktorému nedovolili návrat na Krym, sa vráti do Kyjeva. 

Incident medzi Džemilevom a príslušníkmi ruských jednotiek ministerstva vnútra a proruskou krymskou políciou sa odohral dnes dopoludnia na hraniciach Krymu a Ukrajiny, pri kontrolnom stanovišti neďaleko mesta Armjansk, kde asi 5000 krymských Tatárov vytvorilo živý štít, aby Džemilovovi umožnili vrátiť sa na Krym po tom, ako mu ruské úrady návrat zakázali kvôli jeho nesúhlasu s anexiou Krymského polostrova k Ruskej federácii. 

Napriek ich akcii sa Džemilev na Krym nedostal. V nárazníkovej zóne medzi ukrajinskou a krymskou hranicou zostalo na krátky čas zablokovaných asi 1000 príslušníkov tatárskej komunity. Ruské sily potom vytvorili koridor, ktorým sa Tatári vrátili na polostrov.   

Krymskotatársky parlament v súvislosti s prípadom vyzval príslušníkov etnika, aby na polostrove prehradili všetky cesty, kým ruské a proruské úrady na Kryme Džemilevovi nedovolia návrat do vlasti. Predseda parlamentu Refat Čubarov súčasne vyslovil presvedčenie, že Džemilovova kauza bude vyriešená do 18. mája, keď si krymskí Tatári pripomínajú výročie stalinských deportácií. 

Proruské krymského vedenie pred časom Džemilevovi na päť rokov zakázalo vstup na polostrov. 

Ukrajinské MZV dnes na margo tohto opatrenia uviedlo, že ruská strana opäť "hodila rukavicu" celému krymskotatárskemu národu. Ukrajinská diplomacia vyjadrila presvedčenie, že ide o pomstu za Džemilevov jasný postoj v podobe "neuznania pseudoreferenda" o štatúte Krymského polostrova a jeho anexie Ruskom, ako aj o pokus o potlačenie národno-oslobodzovacieho hnutia krymskotatárskeho národa.

Ukrajinské MZV konštatuje, že "provokácia" proti Džemilevovi je hrubým porušením všetkých medzinárodných a rusko-ukrajinských zmlúv, prejavom xenofóbie, šovinizmu a netolerantnosti - "svojských súčasnému ruskému režimu".           

 

Rusko považuje za nevyhnutné odvolanie protiteroristickej operácie na Ukrajine 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes v rozhovore so šéfom americkej diplomacie Johnom Kerrym vyhlásil, že USA by mali využiť svoj vplyv a primať "kyjevský režim", aby okamžite zastavil vojenské operácie na juhovýchode Ukrajiny.

Lavrov upozornil, že "trestná operácia" ukrajinských bezpečnostných síl na juhovýchode Ukrajiny vrhá krajinu do "bratovražedného konfliktu". Ruský minister preto vyzval vedenie USA, aby využilo svoj vplyv na "nimi ochraňovaný kyjevský režim" a "prinútilo ho okamžite zastaviť bojové operácie na juhovýchode, stiahnuť svoje jednotky a prepustiť na slobodu" účastníkov konfliktu.

Lavrov súčasne apeloval na posilnenie roly sprostredkovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), s ktorej úradujúcim predsedom, švajčiarskym ministrom zahraničných vecí Didierom Burkhalterom sa dnes v telefonáte zhodli na nevyhnutnosti dôsledného plnenia ženevskej dohody o situácii na Ukrajine.

"Šanca na to stále existuje," uvádza sa vo vyhlásení ruského MZV, ktoré pripomína, že predpokladom úspechu je účasť všetkých ukrajinských oblastí na celonárodnom dialógu o ústavnej reforme a vylúčenie z neho "teroristov" z radikálneho hnutia Pravý sektor.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes vo vyhlásení uviedlo, že Burkhalter a Lavrov odsúdili stupňovanie násilia na Ukrajine, najmä vyčíňanie radikálov v Odese.

Lavrov naliehal aj na Burkhaltera, aby OBSE využila svoj vplyv na vládu v Kyjeve a žiadala odvolanie prebiehajúcej "vojenskej operácie proti civilistom" na juhovýchode Ukrajiny. 

Obaja diplomati vyslovili spokojnosť s výsledkom misie ruského emisára Vladimira Lukina, ktorej cieľom bolo dnes prepustenie pozorovateľov OBSE zadržiavaných od 25. apríla samozvaným proruským vedením v meste Slovjansk.

Ruské MZV ocenilo odvahu a humanizmus "síl domobrany Slovjanska", ktoré Lukinovi odovzdali členov misie OBSE bez ohľadu na eskaláciu konfliktu zo strany vládnych síl, na ktorých strane sú aj aktivisti Pravého sektora oblečení do uniforiem Národnej gardy. Obyvatelia Slovjanska - "obrancovia mesta" - prejavili obavu o bezpečnosť občanov cudzích štátov - aby sa nedostali do ohrozenia počas "trestnej operácie", uvádza sa vo vyhlásení ruského MZV.

Minister zahraničných vecí ČR Lubomír Zaorálek dnes v rozhovore pre verejnoprávnu Českú televíziu spochybnil deklaráciu o tom, že prepustenie tímu OBSE bolo prejavom dobrej vôle separatistov. Tí si podľa jeho názoru skôr uvedomili, že by sa stali kriminálnikmi, ak by sa pozorovateľom čokoľvek prihodilo.   

Separatisti z Luhanskej oblasti vyhlásili vojnu Kyjevu 

Medzi ich plánmi figuruje zavedenie zákazu vychádzania a mobilizácia mužov. Informácie priniesol pôvodne internetový server 0642.ua, z ktorého ich prevzali aj ďalšie ukrajinské médiá.

Medzi požiadavkami proruských aktivistov neboli iba otázky, týkajúce sa štatútu ruského jazyka a práv rusky hovoriaceho obyvateľstva na Ukrajine, ale aj prerušenie antiteroristickej operácie vládnych síl, rozpustenie všetkých ozbrojených zoskupení typu Pravého sektora či amnestia pre všetkých ozbrojencov zadržiavaných orgánmi Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU).

Pozorovatelia OBSE sú už v Donecku, večer ich čakajú v Berlíne 

Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť s spoluprácu v Európe (OBSE), ktorých od 25. apríla zadržiavali proruskí separatisti v Slovjansku, dorazili dnes popoludní do Donecka, kam ich v rámci spoločnej humanitárnej misie sprevádzal aj osobitný vyslanec ruského prezidenta Vladimir Lukin a generálny tajomník Rady Európy Thorbjorn Jagland.  

Ako informovala agentúra ITAR-TASS, presun zo Slovjanska do Donecka sa nezaobišiel bez incidentov, keď ukrajinské vládne sily údajne kvôli Lukinovi zadržali celý konvoj a odvolali sa na protiteroristickú operáciu.

Samotný Lukin v telefonickom rozhovore pre ITAR-TASS, že pozorovatelia OBSE nemohli opustiť Slovjansk bezprostredne po prepustení kvôli prestrelke na jednom z kontrolných postov. 

Ak pôjde všetko podľa plánu, už dnes v neskorých večerných hodinách by na palube lietadla Bundeswehru mali prepustení pristáť vo vojenskej časti berlínskeho letiska Tegel.

 

Väčšina zadržaných v Odese je z Ruskej federácie a Podnesterska 

Väčšinu zadržaných v súvislosti s masovými nepokojmi v uliciach juhoukrajinského prístavného mesta Odesa tvoria občania Ruskej federácie a obyvatelia Podnesterska.

Informácie priniesla dnes tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na oficiálne zdroje rezortu vnútra v Kyjeve.

Podľa nich došlo v Odese k zadržaniu celkove 172 ľudí, 127 z nich zostáva za mrežami pre dôvodné podozrenie z aktívnej účasti na nepokojoch.

Šéf miestnych policajných zložiek Petro Luciuk už skôr uviedol, že za piatkové pouličné boje, ktoré vyústili do podpálenia Domu odborov, môžu zadržaní čeliť obvineniam pohybujúcim sa v rozmedzí od účasti na nepokojoch až po úmyselnú vraždu.

Podľa aktualizovanej bilancie krvavého piatka v Odese prišlo v pouličných zrážkach a pri požiare Domu odborov o život celkove 46 ľudí, okolo 200 utrpelo zranenia, 25 z nich ťažké. Medzi zranenými boli aj dve desiatky príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Kramatorsk: Ukrajinské sily kontrolujú už aj letisko a miestne sídlo SBU 

Sídlo pobočky Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) v Kramatorsku neďaleko Slovjanska na východe krajiny je opäť pod kontrolou ukrajinských síl, konkrétne príslušníkov Národnej gardy Ukrajiny.

K oslobodeniu objektu, ktorý obsadili a okupovali proruskí separatisti, došlo v rámci aktívnej fázy antiteroristickej operácie prebiehajúcej v regióne a sprevádzanej ťažkými bojmi. Informovala o tom tlačová agentúra UNIAN.

Už v skorých ranných hodinách získali ukrajinské jednotky kontrolu nad televíznou vežou v Kramatorsku a neskôr aj nad miestnym letiskom a kontrolnými stanoviskami rozmiestnenými v okolí mesta.

Ulice mesta však aj dnes popoludní pripomínajú bojisko, horia v nich autobusy a trolejbusy, ktoré miestni obyvatelia podpálili s cieľom narušiť postup ukrajinských jednotiek a ich ťažkej techniky. Navyše je počuť streľbu, informovala ukrajinská agentúra.

Podľa materiálu internetového serveru lifenews.ru prišli v Kramatorsku o život traja ľudia, ďalšia osoba utrpela zranenia.

Na Ukrajine vyhlásili dvojdňový štátny smútok za obete z Odesy a Donbasu 

Na Ukrajine vyhlásili dnes dvojdňový štátny smútok za obete zrážok a požiaru v Odese, ako aj zosnulých pri realizácii antiteroristickej operácie v Donbase. Príslušný dekrét podpísal dočasný prezident Oleksandr Turčynov, informovala tlačová agentúra UNIAN.

Mesto Odesa vyhlásilo už skôr trojdňový smútok za obete krvavého piatka. Ukrajinské oficiálne zdroje súčasne potvrdili, že všetci vinníci za obete na životoch ponesú trestnoprávnu zodpovednosť a že mierou ich previnenia sa bude zaoberať už zriadená špeciálna vyšetrovacia pracovná skupina.

Počet obetí piatkových pouličných zrážok v Odese a požiaru tamojšieho Domu odborov sa podľa miestnych úradov vyšplhal na 46, všetkých zosnulých medzičasom identifikovali. Dnes v skorých ranných hodinách zomrel na následky zranení v nemocnici aj poslanec tamojšieho oblastného zastupiteľstva Vjačeslav Markin (Strana regiónov).

Lekársku pomoc potrebovalo okolo 200 ľudí, 25 z nich sa nachádza v ťažkom stave. Medzi zranenými boli aj dve desiatky príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Napriek výzve veliteľa odeskej polície obyvateľom, aby po piatkových násilnostiach medzi stúpencami kyjevskej vlády a ich protivníkmi zostali pokojní, prišla dnes popoludní z prístavného mesta správa, podľa ktorej sa neznáme ozbrojené osoby v "maskáčoch" zmocnili v jednom z autosalónov 17 motorových vozidiel. V nich potom smerovali neznámym smerom.

 

Ukrajinská tajná služba: Ťažké boje v Kramatorsku; východ zachvacuje vojna 

Náčelník protiteroristického centra ukrajinskej tajnej služby SBU generál Vasyl Krutov dnes uviedol, že v meste Kramatorsk na východe Ukrajiny, južne od bašty vzbúrencov Slovjanska, prebiehajú ťažké boje.

Na tlačovej konferencii v Kyjeve poskytol podľa agentúry Reuters len málo podrobností. "Okolo Kramatorska sa strieľa a sú tam ozbrojené zrážky... To, čoho sme svedkami v Doneckej oblasti a vo východných oblastiach, nie je už iba nejaké krátkodobé povstanie - je to naozaj vojna," uviedol Krutov.

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov dnes už skôr oznámil, že ukrajinské jednotky získali na úsvite v Kramatorsku kontrolu nad televíznou vežou.

"Aktívna fáza operácie (proti proruským separatistom) pokračovala na úsvite. Nezastavujeme sa," napísal Avakov na svojej facebookovej stránke. Informácie o prípadných obetiach operácie však nepodal, zaznamenala agentúra AP.

Nepokoje v Odese plánovali a financovali zo zahraničia

Ukrajinská tajná služba SBU v sobotu uviedla, že nepokoje v Odese vyvolali ilegálne vojenské skupiny z Ruska a moldavského odštiepeneckého regiónu Podnestersko. "Nepokoje, ku ktorým došlo 2. mája v Odese a ktoré viedli k zrážkam a mnohým obetiam, sú výsledkom zahraničného zasahovania," povedala hovorkyňa SBU na tlačovej konferencii. Podľa jej slov bývalí vysokí predstavitelia z vnútorného kruhu proruského prezidenta Viktora Janukovyča zaplatili týchto "sabotérov", aby vyvolali konflikt. Konkrétne spomenula bývalého premiéra Serhija Arbuzova a bývalého šéfa daňovej správy doneckej oblasti Oleksandra Klymenka, ktorí sa dnes "skrývajú v susednej krajine".

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov naopak obvinil z tragédie Západ a vládu v Kyjeve. "Kyjev a ich západní sponzori prakticky provokujú krviprelievanie a nesú zaň priamu zodpovednosť," povedal Peskov. Konanie májových prezidentských volieb za tejto situácie zároveň označil za "absurdné". 

Najmenej 42 ľudí zahynulo v piatok pri pouličných bojoch medzi stúpencami a odporcami Ruska v čiernomorskom prístave Odesa, ktoré vyvrcholili požiarom budovy odborovej organizácie. Proruskí separatisti sa zabarikádovali vo vnútri budovy a obe strany po sebe hádzali zápalné fľaše. Samotný požiar si vyžiadal z celkového počtu najmenej 37 obetí. Ide o najkrvavejší incident od začiatku povstania vo februári, keď z krajiny utiekol proruský prezident Viktor Janukovyč. Šéf miestnej polície Petro Luciuk pre agentúru Reuters povedal, že v súvislosti s násilnosťami zatkli viac než 130 osôb. Obyvatelia Odesy k miestu tragédie prinášali ráno kvety a zapaľovali sviečky. Vedenie mesta vyhlásilo trojdňový smútok. 

Západných pozorovateľov z OBSE v Slovjansku prepustili

Vojenskí pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), zadržiavaní na východnej Ukrajine proruskými separatistami, boli v meste Slovjansk prepustení, informovala dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na vyhlásenie ruského vyslanca Vladimira Lukina. "Prepustili všetkých... (z tých,) ktorí boli na mojom zozname," povedal splnomocnenec ruského prezidenta, monitorujúci situáciu v regióne.

Vojenskí pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).
Zobraziť galériu (25)
Vojenskí pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).  (Zdroj: TASR)

Prepustenie západných pozorovateľov v Slovjansku, zadržiavaných vyše týždňa, potvrdil podľa agentúry Reuters aj vodca proruských separatistov Viačeslav Ponomariov, ktorý zároveň uviedol, že na ich prepustenie neboli stanovené nijaké podmienky. "Ako som im sľúbil - včera sme oslavovali moje narodeniny a oni odišli. Ako som povedal, boli mojimi hosťami," uviedol Ponomariov s tým, že bolo prepustených všetkých 12 ľudí - sedem Európanov a päť Ukrajincov. Jedného z pozorovateľov, nemeckého plukovníka Axela Schneidera, videl na slobode spolu s jeho ukrajinským tlmočníkom aj reportér agentúry AP.

 Vzbúrenci v Slovjansku, srdci východnej Ukrajiny, zajali tím európskych pozorovateľov 25. apríla.

Putin znepokojený vývojom na Ukrajine; vyjadril sústrasť rodinám mŕtvych v Odese

Ruský prezident Vladimir Putin je mimoriadne znepokojený vývojom na Ukrajine a tým, ako je celá situácia interpretovaná niektorými krajinami svetového spoločenstva, uviedol dnes podľa agentúry ITAR-TASS kremeľský hovorca Dmitrij Peskov. Poznamenal tiež, že najvyšší predstaviteľ ruského štátu dostáva nepretržite informácie o vývoji na ukrajinskom juhovýchode. "Spravodajské a príslušné agentúry mu správy podávajú," dodal Peskov.

Putin vyjadril hlbokú sústrasť rodinám ľudí, ktorí zahynuli pri piatkových násilnostiach v Odese. Za zločin v tomto juhoukrajinskom meste nesú zodpovednosť kyjevské vládne orgány a sú fakticky jeho spolupáchateľom, dodal prezident. Kremeľ ľutuje schválenie trestnej operácie na juhovýchode Ukrajiny a domnieva sa, že slová šéfky zahraničnej politiky Európskej únie Catherine Ashtonovej o tom, že kyjevská vláda má monopol na používanie násilia, sú z hľadiska ľudského porozumenia neakceptovateľné.

 Tí, čo charakterizujú "kyjevskú juntu ako legitímnu", sú takisto spolupáchateľmi zločinu, ktorý sa stal v Odese, povedal Dmitrij Peskov. Rusko bude pokračovať v snahe nájsť spôsoby, ako začať dialóg o situácii na Ukrajine, avšak nemôže byť v tomto úsilí samo, dodal Putinov hovorca. "Uvedomujeme si, že bez dialógu s našimi európskymi partnermi je uspieť nemožné," zdôraznil Peskov s tým, že "nemôžeme sa o dialóg pokúšať sami", píše ITAR-TASS.

 Pri piatkových pouličných prestrelkách medzi proruskými skupinami a prokyjevskými demonštrantmi a následnom podpálení budovy odborov zahynuli v Odese zhruba štyri desiatky ľudí a ďalších vyše 200 utrpelo zranenia. Polícia zatkla viac než 130 osôb.

Polícia zatkla po požiari 130 osôb; boje si vyžiadali desiatky mŕtvych

Vyše 130 ľudí bolo v juhoukrajinskom prístavnom meste Odesa zatknutých po tom, čo pri požiari a pouličných prestrelkách medzi proruskými skupinami a demonštrantmi podporujúcimi vládu v Kyjeve zahynuli desiatky ľudí. Podľa agentúry Reuters to dnes oznámila polícia. Šéf miestnych policajných zložiek Petro Luciuk uviedol, že za piatkové pouličné boje, ktoré vyústili do podpálenia budovy odborov, môžu zadržaní čeliť obvineniam pohybujúcim sa v rozmedzí od účasti na nepokojoch až po úmyselnú vraždu.

Väčšina z obetí sa buď zadusila dymom, alebo zomrela po páde z okna, ktorým sa chcela zachrániť, potvrdili oficiálne zdroje. Policajti v piatok stratili nad situáciou v Odese kontrolu, keď začali v meste medzi sebou bojovať stovky ľudí vrátane futbalových fanúšikov. Luciuk však zdôraznil, že polícia urobí všetko pre to, "aby v budúcnosti takýmto tragédiám zamedzila".

Polícia oficiálne: Nepokoje v Odese vyprovokoval Pravý sektor, 37 mŕtvych

Piatkové výtržnosti v Odese, vyprovokované radikálmi z Pravého sektora a skupinami domobrany z Kyjeva, si vyžiadali 37 obetí na životoch a približne 200 zranených. Napísala to agentúra ITAR-TASS na základe dnes zverejnených špecifikovaných údajov hlavného policajného veliteľstva Odeskej oblasti. Pri zrážkach bolo "zabitých 37 ľudí a asi 200 ďalších utrpelo zranenia, vrátane 22 policajtov", uviedlo v komuniké policajné velenie.

Okrem toho bezpečnostné zložky zadržali viac než 130 ľudí, ktorí sa podieľali na  masových nepokojoch, a začalo sa vyšetrovanie celkovo desiatich trestných činov, dodáva policajná správa. Šéf miestnych policajných zložiek Petro Luciuk spresnil, že väčšina z obetí sa buď zadusila dymom podpálenej budovy odborov, alebo zomrela po páde z okna, ktorým sa chcela zachrániť, potvrdili oficiálne zdroje.
Ruská televízia dokonca uviedla, že tých, čo v snahe zachrániť si život vyskočili z okien horiacej budovy a pád prežili, obkľúčili po dopade na zem futbaloví ultras a radikáli z Pravého sektora a dobili ich.

Kremeľ: Za krviprelievanie v Odese nesú zodpovednosť Kyjev i Západ

Za krviprelievanie v ukrajinskom meste Odesa nesú zodpovednosť rovnako vláda v Kyjeve, ako aj jej podporovatelia na Západe, vyhlásil dnes Dmitrij Peskov, hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina.
 "Kyjev a západní sponzori v skutočnosti vyvolávajú krviprelievanie a nesú za to priamu zodpovednosť. Oni musia pochopiť, že zodpovednosť leží práve na nich" citovala agentúra RIA Novosti z Peskovovho vyjadrenia pre novinárov ohľadne súčasnej situácie na juhovýchode Ukrajiny.

Peskov tiež uviedol, že myšlienka konania prezidentských volieb na Ukrajine koncom tohto mesiaca sa vďaka piatkovým násilnostiam, pri ktorých zomreli desiatky ľudí, stala absurdnou, vyberá agentúra Reuters z aktuálnej správy RIA Novosti.

Odeská polícia vyzýva na pokoj v meste, kde zahynuli desiatky ľudí

Veliteľ polície v ukrajinskom prístavnom meste Odesa vyzval obyvateľov, aby po piatkových násilnostiach a zrážkach medzi stúpencami kyjevskej vlády a ich protivníkmi, ktoré si vyžiadali desiatky obetí na životoch, zostali pokojní. Agentúra AP píše, že pri potýčkach, ktoré sa začali pouličnými bojmi a vyústili do rozsiahleho požiaru budovy odborových zväzov, zomrelo 42 ľudí. 

Budovu si vybrali za útočisko skupiny oponujúce vláde v Kyjeve. Objekt však nakoniec vzbĺkol, podľa AP sa údajne chytil od zápalných bômb vyhadzovaných oknami. Miestny úrad ministerstva pre mimoriadne situácie uviedol, že vnútri budovy našli dnes 36 tiel. Ešte pred požiarom polícia informovala, že najmenej traja ľudia zomreli pri streľbe. Ministerstvo vnútra podľa AP dnes bez podrobnejšieho rozboru oznámilo, že celkovo zahynulo 42 osôb. Agentúra ITAR-TASS sa zase odvolala na hlavné veliteľstvo Odeskej oblasti a uviedla dovedna 37 mŕtvych a okolo 200 zranených. Nepokoje podľa vrchného velenia vyprovokovali radikáli z Pravého sektora a skupiny domobrany z Kyjeva, uvádza ITAR-TASS.

V okolí Slovjanska prišli večer o život dvaja ďalší vojaci-výsadkári

Pri ozbrojenom útoku miestnych radikálov na ukrajinských výsadkárov zahynuli dnes večer v katastri obce Andrijivka v okolí Slovjanska dvaja príslušníci ukrajinských ozbrojených síl. Informuje o tom tlačová agentúra UNIAN. V regióne pokračujú ozbrojené boje medzi miestnymi extrémistami a príslušníkmi ukrajinskej armády. Už v noci nadnes došlo v oblasti k zostreleniu dvoch ukrajinských armádnych vrtuľníkov typu Mi-24. Dve osoby pri tom prišli o život, viacero ďalších vyviazlo so zraneniami. Tretia ostreľovaná helikoptéra typu Mi-8 bezpečne pristála.

Po útokoch zadržali vládne jednotky podľa ukrajinského rezortu obrany štyroch podozrivých. Ukrajinské bezpečnostné sily spustili dnes v meste Slovjansk v Doneckej oblasti operáciu proti ozbrojeným proruským aktivistom.

Proruskí radikáli ponúkli, že prepustia pozorovateľov OBSE

Proruskí aktivisti, ktorí v Slovjansku na východe Ukrajiny zadržiavajú pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ponúkli ich prepustenie. S odvolaním sa na ruské ministerstvo zahraničných vecí o tom informovala agentúra DPA. Ruskí separatisti zároveň požadujú, aby na prepustenie dohliadal ruský vyslanec na Ukrajine Vladimir Lukin. Agentúra ITAR-TASS citovala ruské ministerstvo zahraničných vecí, podľa ktorého však ukrajinská armáda a radikálne hnutie Pravý sektor Lukinovi bránia vo vstupe do mesta.

Lukin je podľa ministerstva v súčasnosti v Donecku, pričom je pripravený okamžite odísť do Slovjansku, aby rokoval o prepustení zadržiavaných vojenských pozorovateľov OBSE.  "Dosiahla sa predbežná dohoda s vedúcimi predstaviteľmi Slovjansku, podľa ktorej európski predstavitelia budú môcť opustiť mesto v sprievode Lukina, ale v Lukinovom tíme by nemali byť iní zahraniční predstavitelia. Jednotky ukrajinskej armády a radikáli z Pravého sektora, ktorí zablokovali všetky prístupové cesty do Slovjansku, však nesúhlasia s tým, aby Lukin prišiel do mesta." uviedlo ruské ministerstvo.

V regióne pokračujú ozbrojené boje medzi miestnymi extrémistami a príslušníkmi ukrajinskej armády. Ukrajinské bezpečnostné sily spustili v piatok v meste Slovjansk v Doneckej oblasti operáciu proti ozbrojeným proruským aktivistom. Ozbrojení separatisti zadržali 25. apríla v Slovjansku autobus, v ktorom sa viezlo osem pozorovateľov OBSE, päť ukrajinských vojakov a vodič. V skupine boli štyria nemeckí pozorovatelia a po jednom z Českej republiky, Poľska, Švédska a Dánska. Radikáli, podľa ktorých pozorovatelia sú v skutočnosti špióni, v nedeľu prepustili pozorovateľa zo Švédska, ktorý trpí cukrovkou.

Moskva žiada o dôkaz o ruských obetiach požiaru v Odese

Moskva dnes požiadala Kyjev o bližšie informácie o tom, čo medzi obeťami požiaru v juhoukrajinskom meste Odesa boli aj Rusi. S odvolaním sa na ruské ministerstvo zahraničných vecí o tom informovala agentúra ITAR-TASS. Ukrajinské médiá informovali, že ruskú národnosť malo 15 z 38 obetí požiaru, ktorý vypukol v súvislosti s potýčkami medzi proruskými demonštrantmi a stúpencami vlády v Kyjeve. Ďalších približne 50 ľudí sa zranilo.

"Vyvstáva otázka, z akých materiálov tieto závery vychádzali. Ak všetky obete boli identifikované a existujú dokumenty, ktoré to potvrdzujú, musia sa okamžite zverejniť a zároveň sa nesmie zahrávať s citmi príbuzných obetí a s emóciami ľudí, ktorí už boli zatlačení na okraj priepasti," uviedlo ministerstvo. "Ak sa nevykonala identifikácia a neexistujú dokumenty, potom takéto vyhlásenie je len ďalším pokusom presvedčiť verejnosť o akejsi 'ruskej' stope v protestných mítingoch v Odese," píše sa vo vyhlásení.

Nová prozápadne orientovaná vláda Ukrajiny obviňuje Moskvu z podpory proruských skupín, aby destabilizovala krajinu, ktorá sa zúfalo snaží spamätať z niekoľkých mesiacov plných nepokojov, ktoré viedli k zvrhnutiu režimu bývalého prezidenta Viktora Janukovyča. Kremeľ svoju úlohu v povstaniach na juhovýchode Ukrajiny popiera a tvrdí, že tamojšie rusky hovoriace obyvateľstvo jednoducho bráni svoje práva pred prípadným útokom zo strany prozápadných síl.

OSN: Bezpečnostná rada ani tentokrát neprijala žiadne opatrenia k Ukrajine

Bezpečnostná rada OSN, ktorej členovia sa v piatok zišli na mimoriadnom zasadnutí zvolanom Ruskom, ani na trinásty pokus neprijala žiadne opatrenia v súvislosti s eskalujúcou krízou na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Associated Press. "Rusko vypustilo na Ukrajinu bandy gaunerov... a zrazu zisťuje, že by sa mu to mohlo vymknúť spod kontroly," uviedol francúzsky veľvyslanec pri OSN Gérard Araud. Reagoval tak na vyhlásenie ruského veľvyslanca Vitalija Čurkina, ktorý vyzval na "urýchlené zastavenie všetkého násilia".

Britský veľvyslanec Mark Lyall Grant spochybnil úprimnosť ruského postoja, pričom uviedol, že "toto umelé rozhorčenie Ruska nikoho nepresvedčí". Americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová vyhlásila, že zvolaním ďalšieho mimoriadneho zasadnutia "sa Rusko snaží uraziť inteligenciu svetového spoločenstva"  Členovia rady zároveň obvinili Rusko z financovania proruských radikálov, ktorí sa zmocnili vládnych budov v desiatich mestách na východe Ukrajiny. Podľa západných mocností Rusko týchto aktivistov zároveň zásobuje zbraňami.

Bezpečnostná rada OSN, v ktorej má Rusko ako stály člen právo veta, sa zatiaľ nedohodla na žiadnom opatrení súvisiacom so stupňujúcou sa krízou na Ukrajine.

Ukrajina informuje o bojoch pri Kramatorsku - nezastavujeme sa, hovorí Avakov

Vojenské operácie proti proruským separatistom na priemyselnom východe Ukrajiny pokračovali na úsvite dnešného dňa pri meste Kramatorsk, oznámil ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov. Ukrajinské jednotky získali kontrolu nad televíznou vežou v Kramatorsku, ležiacom neďaleko bašty vzbúrencov - mesta Slovjansk, kde prebiehali v piatok ťažké boje. "Aktívna fáza operácie pokračovala na úsvite. Nezastavujeme sa," napísal Avakov na svojej facebookovej stránke. Informácie o prípadných obetiach rannej operácie však nepodal, komentuje 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu