Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Peklo na Ukrajine malo obete už ako vo vojne: Ľudia zomierali v desiatkach, boje pokračujú!

Krvavý stret demonštrantov v Odese Zobraziť galériu (15)
Krvavý stret demonštrantov v Odese (Zdroj: Twitter)

KYJEV - Vyše 40 ľudí zahynulo včera pri nepokojoch prebiehajúcich medzi proruskými demonštrantmi a stúpencami ústrednej vlády v juhoukrajinskom meste Odesa. Väčšinu obetí - najmenej 38 - si vyžiadal požiar budovy domu odborov v centre mesta, ktorý má taktiež spojitosť s potýčkami, informovala agentúra Reuters odvolávajúc sa na miestne policajné zdroje. Niektorí ľudia zahynuli na následky udusenia sa dymom, ďalší po skoku z okien horiacej budovy.

1:02 Takto pravdepodobne vyzerajú boje v Kramatorsku. Zábery pripomínajú otvorené vojnu

00:12 Bezpečnostná rada ani tentokrát neprijala žiadne opatrenia k Ukrajine. Bezpečnostná rada OSN, ktorej členovia sa v piatok zišli na mimoriadnom zasadnutí zvolanom Ruskom, ani na trinásty pokus neprijala žiadne opatrenia v súvislosti s eskalujúcou krízou na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Associated Press.

"Rusko vypustilo na Ukrajinu bandy gaunerov... a zrazu zisťuje, že by sa mu to mohlo vymknúť spod kontroly," uviedol francúzsky veľvyslanec pri OSN Gérard Araud. Reagoval tak na vyhlásenie ruského veľvyslanca Vitalija Čurkina, ktorý vyzval na "urýchlené zastavenie všetkého násilia".

Peklo na Ukrajine malo
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Twitter)

Britský veľvyslanec Mark Lyall Grant spochybnil úprimnosť ruského postoja, pričom uviedol, že "toto umelé rozhorčenie Ruska nikoho nepresvedčí". Americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová vyhlásila, že zvolaním ďalšieho mimoriadneho zasadnutia "sa Rusko snaží uraziť inteligenciu svetového spoločenstva".

00:00 V týchto chvíľach by sa malo stále bojovať o mestečko Kramatorsk

23:35 Britská vláda vyslala do Estónska vojenskú jednotku, aby absolvovala cvičenia

23:17 Zatiaľ najkrvavejší deň v ukrajinskej kríze. V Slavjansku dnes zahynulo 7 ľudí. Počet obetí sa pomaly šplhá k stovke. Ďalšie desiatky zranených sú v nemocnici

23:04 Proruský separatistický vodca Vjačeslav Ponomarov nie je mŕtvy. Objavili sa správy, že Ponomarov mal byť zabitý pri bojoch, ale nie je to pravda

22:46 V okolí Slovjanska prišli večer o život dvaja ďalší vojaci-výsadkári. Pri ozbrojenom útoku miestnych radikálov na ukrajinských výsadkárov zahynuli dnes večer v katastri obce Andrijivka v okolí Slovjanska dvaja príslušníci ukrajinských ozbrojených síl. Informuje o tom tlačová agentúra UNIAN. V regióne pokračujú ozbrojené boje medzi miestnymi extrémistami a príslušníkmi ukrajinskej armády.

Peklo na Ukrajine malo
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Twitter)

Už v noci nadnes došlo v oblasti k zostreleniu dvoch ukrajinských armádnych vrtuľníkov typu Mi-24. Dve osoby pri tom prišli o život, viacero ďalších vyviazlo so zraneniami. Tretia ostreľovaná helikoptéra typu Mi-8 bezpečne pristála.

22:35 Podľa posledných správ ukrajinská armáda zaútočila na mesto Kramatorsk!

Podľa agentúry RIA Novosti utrpelo zranenia 50 ľudí vrátane desiatich príslušníkov bezpečnostných síl. Na ukrajinských demonštrantov najprv zaútočili proruskí aktivisti, z ktorých mnohí boli oblečení vo farbách futbalového klubu Metalist Charkov, takže svoju úlohu tu mohla zohrať aj rivalita futbalových fanúšikov. Polícii sa situácia čoskoro vymkla spod kontroly. Neskôr došlo podľa policajných zdrojov k podpáleniu budovy odborov, za ktoré sú podľa agentúry ITAR-TASS zodpovední stúpenci vlády v Kyjeve.

Ministerstvo vnútra v oblasti Luhansk obsadili bojovníci Natsgvardii Chernivtsi. Sláva na Ukrajine!

Peklo na Ukrajine malo
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Twitter)

Peklo na Ukrajine malo
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Twitter)

Podľa vlády sa väčšina udusila dymom, niektorí vyskočili z okien. Podľa dostupných informácií zapálili budovu prívrženci vlády v Kyjeve, ktorí sa predtým dostali do potýčok s protivládnymi demonštrantami. Mŕtvi mali na odevoch pripnutú Stuhu svätého Juraja, ktorá je ruským symbolom vojenskej cti. Predchádzajúce piatkové demonštrácie v Odese si vyžiadali najmenej troch mŕtvych a 15 zranených.
Live streaming video by Ustream

Peklo na Ukrajine malo
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Twitter)

 

Ukrajinské prozápadné vedenie obviňuje Moskvu z podporovania proruských skupín, čím sa podľa neho snaží ďalej destabilizovať krajinu po tom, ako predošlá kríza vo februári vyvrcholila zosadením prezidenta Viktora Janukovyča. Kremeľ popiera, že by zohrával pri vzburách na ukrajinskom východe a juhu zohrával akúkoľvek úlohu.

Polícia už skôr v priebehu dňa oznámila, že pri pouličných bojoch prišli o život najmenej štyria ľudia. K zabitiu došlo krátko po tom, ako pochod prokyjevských demonštrantov napadli stúpenci Moskvy. K slovu sa počas zrážok dostali aj zápalné fľaše, dlažobné kamene a výbušniny. Niektorí účastníci manifestácie mali na hlavách prilby, v rukách držali obušky a mávali ukrajinskými zástavami. Polícia ich počet odhadla na niekoľko tisíc. Pochod sa uskutočnil na podporu európskej cesty, ktorú nastúpil Kyjev.

Peklo na Ukrajine malo
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Twitter)

Medzi zranenými sú údajne aj traja policajti a traja novinári, presný počet zranených demonštrantov nie je ešte známy. Charakter všetkých smrteľných zranení polícia nespresnila, avšak podľa webu denníka Ukrajinská pravda vraj separatisti strieľali po ukrajinských vlastencov zo striech.

Peklo na Ukrajine malo
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Twitter)

"Jeden z mŕtvych utrpel strelné zranenia do pľúc, ako už bolo oznámené skôr. Zatiaľ však nepoznáme príčinu smrti u ostatných mŕtvych," citovala nemenovaného policajta agentúra Interfax-Ukrajina. Podľa nej k večeru ovládli centrum mesta prívrženci jednotnej Ukrajiny, ktorí rozohnali svojich odporcov a potom ich prenasledovali po skupinkách.

Člen oblastného parlamentu Dmytro Spivak pre ukrajinskú televíziu povedal, že pri potýčkach zahynuli najmenej šiesti mladí stúpenci vlády v Kyjeve. "Je dostatočne jasné, že proruská strana je veľmi dobre vyzbrojená, dobre zorganizovaná a že táto akcia bola dlho vopred naplánovaná," povedal Spivak a dodal, že polícia neurobila takmer nič, aby násilnosti zastavila. "(Ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi odkazujem len jedno: Zabudni na Odesu," zdôraznil Spivak.

Peklo na Ukrajine malo
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Twitter)

"Stúpenci Ruska napadli účastníkov pochodu za jednotnú Ukrajinu," napísala agentúra Unian; na začiatku pochodu vraj bol sprievod futbalových fanúšikov, ku ktorým sa pridali aj ľudia s ukrajinskými vlajkami v rukách. Po spevu ukrajinskej hymny však na sprievod zaútočili mladíci s bejzbalovými pálkami. Do bitky sa potom údajne zapojilo niekoľko tisíc ľudí.

Peklo na Ukrajine malo
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Twitter)

Potýčky sa medzitým rozšírili do ďalších ulíc čiernomorského prístavného mesta, uviedol Unian. Separatisti sú vraj vyzbrojení nielen plynovými, ale aj automatickými zbraňami, mačetami, bejzbalovými pálkami a zápalnými fľašami, zatiaľ čo prívrženci jednotnej Ukrajiny vrhajú dlažobné kocky z rozobraných chodníkov. Polícii sa nedarí nastoliť poriadok.

Naopak podľa ruskej agentúry ITAR-TASS "masové nepokoje v centre Odesy vyprovokovalo asi 1500 radikálne naladených stúpencov kyjevského režime a futbalových 'ultras'". Zamaskovaní radikáli z nacionalistického hnutia Pravý sektor vraj skandujú heslá "Sláva Ukrajine!" a "Smrť nepriateľom!". Stretli sa však s aktivistami, protestujúcimi proti uzurpácii moci na Ukrajine, a žiadajúcimi vyhlásenie referenda o federalizácii krajiny a povýšenie ruštiny na úradný jazyk.

Peklo na Ukrajine malo
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Twitter)

Ranení sú podľa ITAR-TASS na oboch stranách a aj medzi policajtmi, ktorí sa pokúšajú rozdeliť znepriatelené tábory. Na ulici vraj začínajú vyrastať barikády.

Nová prozápadne orientovaná vláda Ukrajiny obviňuje Moskvu z podpory proruských skupín, aby destabilizovala krajinu, ktorá sa zúfalo snaží spamätať z niekoľkých mesiacov plných nepokojov, ktoré viedli k zvrhnutiu režimu bývalého prezidenta Viktora Janukovyča.

Kremeľ svoju úlohu v povstaniach na juhovýchode Ukrajiny popiera a tvrdí, že tamojšie rusky hovoriace obyvateľstvo jednoducho bráni svoje práva pred prípadným útokom zo strany prozápadných síl.

Ide o najhoršie násilie v tomto čiernomorskom meste od februára, keď došlo k zosadeniu Janukovyča. Miestni obyvatelia sa teraz obávajú možnej odplaty.

Rumunsko dementovalo fámy o mobilizácii záložníkov

Rumunské ministerstvo obrany dnes dôrazne dementovalo fámy o údajnej mobilizácii záložníkov v súvislosti s vývojom na Ukrajine. Tamojšie médiá z výrokov hlavy štátu a istého ministerského dekrétu usudzovali, že sa krajina chystá na vojnu.

Ako podľa tlačovej agentúry MTI vyplýva z dnes vydaného komuniké rezortu obrany, dekrét obsahujúci údaje o tom, čo musia obsahovať lekárske potvrdenia brancov, nemám žiadnu súvislosť s bezpečnostnou situáciou v susedstve Rumunska.

Ministerstvo obrany odmietlo aj špekulácie o operatívnej efektívnosti rumunských ozbrojených síl a varovalo médiá pred tým, aby sa nedostali do pasce "psychologického vedenia vojny".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu