Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dobrá správa pre ľudí: Najlepší priateľ človeka nás môže zachrániť pred smrťou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Pes je považovaný za najlepšieho priateľa človeka. Neslúži však, len ako domáci miláčik na túlenie sa a príjemnú spoločnosť. Čuch tohto zvieraťa totiž dokáže zachrániť nie jeden ľudský život. Budeme sa vedieť v budúcnosti spoľahnúť na nemé oči, ktoré niečo naznačujú.

Jednu z najťažších skúšok zažil mladý lekár, keď mu počas jeho nočnej služby doviezli ženu stredného veku, ktorá bola v bezvedomí. Pacientka je opitá, takto vyhodnotila situáciu slúžiaca sestra. Keby nezachoval mladý lekár triezvy úsudok, žena by mohla zomrieť. Po priblížení sa k jej perám, zacítil vôňu odlakovača, to ho priviedlo k určeniu diagnózy diabetickej kómy. Stačilo tak zaviesť do žili kanylu a doplniť glukózu.

Zbavte sa cukrovky jednoduchým
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Lekári používajú svoje nosy a čuch, ako nástroj na diagnostiku celkom často. Keď sa ale porovná ľudská schopnosť rozoznávania pachov s tou psou, neexistuje pochybnosť o tom, že sa ako ľudia nechytáme. Nos psa má neskutočných 300 miliónov čuchových senzorov, zatiaľ čo človek, ich má úbohých päť miliónov.

Ľudský dych, moč a výkaly obsahujú veľké množstvo chemických látok (VOC) vyplavujúcich sa z metabolizmu. Štúdie ukázali, že typ a zloženie prchavých organických zlúčenín môže byť indikátorom ochorení obličiek, pľúc, karcinómu prsníka, astmy, spánkového apnoe a C. difficile.

Vie sa, že psy dokážu vycítiť koncentráciu VOC. Pri štúdiách v rokoch 2011 a 2012 použili psy pri zisťovaní rakoviny hrubého čreva zo stolice, a pri odhaľovaní rakoviny pľúc zo vzorky dychu.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Dobročinný spolok Medical Detection Dogs sa teraz snaží presadiť v najväčšom procese vo Veľkej Británii, aby sa psy používali pri zisťovaní rakoviny prostaty, testovaním vzoriek moču pochádzajúceho z  3000 pacientov.

Pri pokusoch v novej štúdii, mali psy až 93% mieru spoľahlivosti pri odhaľovaní rakoviny prostaty zo vzoriek moču. Ide o výrazne lepšie výsledky, ako pri laboratórnych testoch. Tieto výskumy sa vedú na Milton Keynes University Hospital, v Bucks. Dobročinný spolok verí, že pozitívne výsledky by mohli pomôcť k tomu, aby sa testy so psami používali v druhej línii testov pri potvrdzovaní alebo pri nepresnosti určenia rakoviny prostaty.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock)

"Včasná diagnóza rakoviny je veľkou výzvou a veríme, že naša práca so psami je niečo, čo by mohlo nastoliť zmeny," povedala Doktorka Claire Guest, generálna riaditeľka spoločnosti Medical Detection Dogs. "Británia patrí medzi krajiny z najhoršou diagnostikou rakoviny v Európe. V National Health Service musia byť odvážnejší pri zavedení novej inovatívnej metódy, ako odhaliť rakovinu v ranných etapách. Našou nádejou je, že by sme mohli ponúknuť službu, kedy psy môžu upozorniť na agresívnu rakovinu a pomôcť tak zachrániť život," dodala doktorka. 

Viac o téme: PesVýskumRakovinaČuch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu