Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V piatok by proti Gorile mohlo protestovať 40-tisíc ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - V piatok by vo viacerých mestách Slovenska mohlo proti Gorile protestovať až 40-tisíc ľudí. Približne toľko ľudí na sociálnej sieti Facebook zatiaľ potvrdilo svoju účasť na demonštráciách v Bratislave, Košiciach, Žiline, Nitre, Zvolene, Trenčíne, Prešove, Poprade a v Banskej Bystrici. Protesty sa začnú o 16. hodine, v Banskej Bystrici budú ľudia svoje názory demonštrovať od 17. hodiny.

Najviac protestujúcich by sa malo stretnúť v Bratislave, účasť zatiaľ potvrdilo takmer 17-tisíc ľudí, viac než deväťtisíc sa ešte nerozhodlo. Organizátorka protestu Lucia Gallová však až takú vysokú účasť v hlavnom meste neočakáva. "Myslím, že tam bude okolo 10-tisíc ľudí, možno viac," povedala.

Účastníci bratislavského protestu sa podobne ako pred týždňom stretnú na Námestí SNP, odkiaľ plánujú pochod k Úradu vlády SR. Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR už avizoval, že premiérka Iveta Radičová si požiadavky protestujúcich nevypočuje, keďže má dlhodobo naplánovaný program mimo Bratislavy. Viceprezident Policajného zboru SR Ľubomír Ábel zasa oznámil, že polícia bude organizátorom protestu maximálne nápomocná a nebude robiť žiadne manévre. "Absolvovali sme stretnutie so zástupcami policajných zložiek v záujme presnej inštruktáže dodržania poriadku a bezpečnosti na všetkých našich mítingoch," informujú organizátori na svojej webovej stránke web.protestgorila.sk. Podľa ministra vnútra Daniela Lipšica sú informácie o existencii provokatérov, ktorí môžu pokojný priebeh zhromaždení narušiť. Organizátori preto vyzývajú, aby protestujúci dodržiavali zákon o zhromažďovacom práve, aby poslúchali pokyny usporiadateľov a po skončení akcie sa pokojne rozišli.

Všade na Slovensku, kde sa budú konať zhromaždenia a v širšom okolí, bude polícia dohliadať na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. "Vodičov upozorňujeme na zvýšenú opatrnosť pri prejazde miestami, kde sa budú konať protestné zhromaždenia. Polícia bude dopravnú situáciu monitorovať a operatívne prijímať opatrenia," informoval policajný hovorca Michal Slivka.

Medzi základné požiadavky organizátorov protestu Gorila patrí okamžité odvolanie Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) z postu šéfa diplomacie, Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) z postu ministra financií, Rudolfa Chmela (Most-Híd) z postu podpredsedu vlády, Juraja Miškova (SaS) z funkcie ministra hospodárstva a Ivana Uhliarika (KDH) z pozície šéfa rezortu zdravotníctva. Svoje miesta by podľa organizátorky protestu Lucie Gallovej mali opustiť aj predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH), podpredsedovia NR SR Béla Bugár (Most-Híd) a Robert Fico (SMER-SD). Usporiadatelia demonštrácií ďalej žiadajú, aby sa presunuli voľby z marca na september, aby sa prešetrila celá kauza Gorila a aby bola zrušená priestupková imunita poslancov. Organizátori chcú aj predbežné opatrenie na zákaz nakladania s majetkom do ukončenia vyšetrovania kauzy pre politikov aj podnikateľov. S majetkom by podľa nich nemali nakladať Jaroslav Haščák, Anna Bubeníková, Roman Bubeník a Jirko Malchárek, ale ani spoločnosť Penta. Organizátori tiež oznámili, že ak sa nepresunú voľby na september, 9. marca, teda deň pred voľbami, zorganizujú veľký celoslovenský protest v Bratislave.

Na prvom verejnom proteste pre kauzu Gorila bolo niekoľko tisíc ľudí. Z bratislavského Námestia SNP sa presunuli k Prezidentskému palácu, protest sa skončil pred bránami Národnej rady SR. Grassalkovičov palác ako aj budovu parlamentu dav obhádzal desiatkami banánov a opakovane kričal "vlastizrada" či "odstúpiť". Náklady na odstránenie škôd spôsobených v piatok 27. januára demonštrantami vyčíslila Kancelária Národnej rady (NR) SR na 1 800 eur. Táto suma zahŕňa náklady na odstránenie priamych škôd, čo bola oprava vchodových dverí za 142,07 eura. V druhom rade to boli nepriame škody ako napríklad vyčistenie fasády budovy parlamentu, preprava montážnej plošiny či oprava poškodených kvetináčov pred vchodom do budovy.

Organizátori odmietajú, že by protesty mali politické pozadie. Na minulotýždňový protest sa prišiel pozrieť Martin Poliačik (SaS), Igor Matovič, Jozef Viskupič, Alojz Hlina (všetci Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti) či Pavol Pavlík (99%).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu