Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hlina chce zaviesť pre živnostníkov 30-dňovú splatnosť faktúr

Alojz Hlina
Alojz Hlina

BRATISLAVA - Kandidát hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Alojz Hlina navrhuje zaviesť všeobecne obmedzenú dĺžku splatnosti faktúr od živnostníkov.

Podľa neho je totiž súčasná prax, keď sú faktúry živnostníkov splácané po 90 až 120 dňoch, nevyhovujúca. "Pre živnostníkov je možné nájsť taký model, ktorý by obmedzil splatnosť faktúr na 30 dní," povedal dnes v Bratislave na tlačovej konferencii hnutia Hlina.

V prípade, že by podnikateľské subjekty nedodržiavali 30-dňovú splatnosť faktúr, chce Hlina presadiť zrýchlený postup zodpovedných orgánov. Svoj podiel by mal však podľa neho zohrať aj štát, ktorý je nepriamo takisto zadávateľom práce pre živnostníkov. "V prípade, že by po 30 dňoch nedošlo k úhrade, tak živnostník by si svoj nárok mohol uplatňovať u investora, v tomto prípade u štátu," dodal Hlina.

Kandidát hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Ján Košturiak navrhuje zaviesť protikorupčné prostredie v rámci celého systému. "Aby sa dalo systémovo zabrániť daňovým únikom a podvodom," povedal. Podľa neho by služby štátu mali byť rýchle, efektívne a kvalitné, k čomu pripravuje aj konkrétne kroky.

Ako povedal Košturiak na dnešnej tlačovej konferencii, okrem skvalitnenia vzdelávania pre podnikateľov chce vytvoriť aj vývojové prostredie pre začínajúce podniky. "Vytvoríme sieť, kde prepojíme inovatívne slovenské firmy s nemeckými kolegami a kolegami v Rakúsku," uviedol. Podľa Hlinu by malo dôjsť aj k prehodnoteniu kvality škôl a ich zamerania tak, aby mladí absolventi našli uplatnenie.

Pre riešenie vysokej nezamestnanosti na Slovensku a problému dlhodobo nezamestnaných navrhuje Košturiak podporovať podnikanie v malých obciach a poľnohospodárskych regiónoch, ako aj vrátiť ľudí do regionálnych komunít, kde by mohli podnikať napríklad v oblasti rastlinnej a živočíšnej výroby. "Nemôže každý Slovák robiť v automobilke alebo v počítačovej firme," upozornil Košturiak.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu