Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Radičová: O novej korune vláda ani sekundu neuvažuje

R. Sulík, R. Fico, I. Radičová
R. Sulík, R. Fico, I. Radičová

BRATISLAVA - Úvahy o alternatívach k stabilizácii eura oslabujú samotný stabilizačný mechanizmus a sú viac než rizikové. Povedala to premiérka Iveta Radičová na utorňajšom diskusnom fóre HN Clubu. Vylúčila tiež eventualitu, že by kabinet uvažoval nad nejakým "plánom B“, ako sa vrátiť k slovenskej korune, čo ako možnosť v pondelok načrtol predseda parlamentu a šéf koaličnej SaS Richard Sulík.

"O žiadnej novej korune vláda ani sekundu neuvažuje. Považujem tieto úvahy za veľmi nebezpečné,“ povedala Radičová.

Slovensko je podľa predsedníčky vlády v eurozóne ešte krátko, avšak už po tomto čase môžeme konštatovať, že prijatie eura prinieslo krajine viac pozitív, ako negatív. Samotná menová únia však momentálne podľa nej stojí pred ťažkými otázkami. "Eurozóna dnes čelí novým výzvam, ako je dodržiavanie paktu stability a rastu a jeho vymáhateľnosť,“ konštatovala v utorok Radičová.

Verejnosť by podľa predsedu strany Smer-SD Roberta Fica nemala pripisovať vyhláseniam predsedu parlamentu Richarda Sulíka o pláne "B" pre návrat k slovenskej korune žiaden význam. Vyhlásenia Richarda Sulíka považuje Smer za nezodpovedné, škodlivé a ohrozujúce stabilitu eura na území Slovenska. "Musí zvážiť a vážiť každé jedno slovo ktoré povie, pretože vie, že to má vplyv prinajmenšom na vnútorné pomery na Slovensku," vyhlásil na adresu predsedu parlamentu na utorňajšej tlačovej besede Fico.

Smer považuje euro za jeden z najvýznamnejších úspechov Slovenska a podľa expremiéra Roberta Fica strana stojí za úsilím krajín eurozóny udržať hodnotu spoločnej meny ako aj perspektívu eurozóny. "Euro je jediná perspektíva, ktorú máme," konštatoval Fico.

Predseda parlamentu a šéf strany SaS Richard Sulík vo svojom pondelňajšom komentári v Hospodárskych novinách uviedol, že Slovensko by malo prestať slepo veriť rečiam lídrov eurozóny a pripraviť si "plán B“ na opätovné zavedenie slovenskej koruny. "Keď už sme príliš malá krajina na to, aby sme výrazne ovplyvnili konanie Európskej únie, musíme aspoň chrániť hodnoty, ktoré vytvorili a tvoria ľudia žijúci na Slovensku," konštatoval Richard Sulík.

Zodpovedný prístup lídrov eurozóny by bol podľa Sulíka nechať banky podieľať sa na vzniknutých výpadkoch, a nie "vyrábať" stále nové a nové peniaze tým, že Európska centrálna banka (ECB) vykupuje dlhopisy členských štátov. Takisto je podľa jeho slov nezodpovedné, aby ostatné krajiny preberali dlhy predlžených krajín prostredníctvom eurovalu a samy sa tak dostali do problémov. "Týmto spôsobom sa dá zachrániť Grécko a Írsko, možno Portugalsko. Pokúsiť sa takto "zachrániť" Španielsko je hazard s eurom, nehovoriac o Taliansku. Dlh Talianska je totiž o polovicu vyšší ako dlhy Grécka, Írska, Portugalska a Španielska spolu," konštatuje Sulík.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu