Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Obyčajní ľudia rozkývali stabilitu koalície

Zástupcovia strán počas koaličnej rady
Zástupcovia strán počas koaličnej rady (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Stabilita stredopravej vládnej koalície pod vedením Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) utrpela necelé dva mesiace po parlamentných voľbách vážnu trhlinu. Štyria zástupcovia hnutia Obyčajní ľudia, ktorí sa v júni do parlamentu dostali vďaka preferenčným hlasom na kandidátke SaS, nie sú spokojní, že do programu vlády nepresadili svoje priority a nevylučujú odchod z klubu.

Koalícia by tak v snemovni mohla stratiť krehkú väčšinu 79 zo 150 hlasov. Otrasy postihli vládu práve v deň, keď schválila svoje programové vyhlásenie. Hlavným cieľom novej stredopravej vlády je znižovanie deficitu verejných financií, zlepšenie podnikateľského prostredia či boj proti korupcii. Zásadným reformám typickým pre druhý kabinet Mikuláša Dzurindu z rokov 2002 až 2006 sa naopak súčasná vláda zložená z SDKÚ-DS, SaS, KDH a strany Most-Híd vyhla.

Odchod štvorice poslancov z klubu SaS vyzeral krátko popoludní na spadnutie, keď portál denníka Hospodárske noviny hnonline.sk citoval neformálneho lídra hnutia Igora Matoviča, že z klubu odídu. Neskôr však Matovič i ďalší členovia hnutia túto informáciu dementovali a tvrdili, že zatiaľ medzi poslancami SaS zostávajú, aj keď nevylučujú, že by sa mohli rozhodnúť inak, ak bude koalícia v programe ignorovať ich návrhy.

"Sme dohodnutí, my štyria navzájom, že v prípade, ak koalícia potvrdí svoj úmysel tam nedať ani jeden náš unikátny bod, (...) vystúpili by sme z klubu SaS," predstavil popoludní novinárom svoje zatiaľ posledné stanovisko Matovič. Za svoje priority označil skresanie vymožeností politikov, zdaňovanie ich príjmu, zrušenie odstupného pre rôznych funkcionárov, postihy pre nečestných podnikateľov či zákaz využívania eurofondov súkromnými firmami.

Konečné rozhodnutie Matoviča a jeho troch kolegov by zrejme malo padnúť do začiatku ďalšej schôdze parlamentu, ktorá sa začne na budúci utorok 3. augusta. Na toto rokovanie premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) plánuje po spoločnom rokovaní s poslaneckými klubmi predložiť programové vyhlásenie a požiada poslancov aj o vyslovenie dôvery.

Matovič ubezpečoval, že ak by sa on a jeho kolegovia s klubom SaS rozišli, podporia programové vyhlásenie vlády a naďalej budú hlasovať s vládnymi poslancami. Radičová však myšlienke menšinovej vlády nebola vôbec naklonená. "Menšinová vláda nie je riešenie. Určite nie. A ani by som nechcela byť premiérkou za žiadnych okolností menšinovej vlády, ani si to občania tejto krajiny takúto nestabilitu nezaslúžia," vyhlásila večer v televízii TA3.

Prezident mimovládneho Inštitútu pre verejné otázky a známy politológ Grigorij Mesežnikov nepredpokladá, že Obyčajní ľudia by sa mohli neskôr prikloniť k opozícii, keďže najmä Matovič v minulosti ostro kritizoval kabinet Roberta Fica (Smer-SD). "Kvarteto poslancov je však nepríjemným faktorom pre vládnu koalíciu, keďže existuje minimálne pochybnosť o ich lojalite," poznamenal. Vyhlásenia o odchode z poslaneckého klubu liberálov sú podľa neho "kombináciou neskúsenosti, improvizácie a snahy ukázať svoj vydieračský potenciál".

Úspech trnavského podnikateľa Matoviča a jeho troch kolegov Jozefa Viskupiča, Eriky Jurinovej a Martina Fecka bol prekvapením júnových volieb. Na kandidátke SaS sa nachádzali na posledných štyroch miestach. Matovičových Obyčajných ľudí zviditeľnili najmä články a kampaň v regionálnych inzertných novinách patriacich k vydavateľstvu regionPress, ktoré Matovič pôvodne vlastnil a neskôr prepísal na rodinu.

Viskupič je Matovičov bratranec a podľa denníka Sme manažoval Matovičove noviny v Trnave, Jurinová zas pracovala pre vydavateľstvo na Orave. Fecko, ktorý je okrem iného amatérskym ornitológom, sa pridal k Matovičovi neskôr. Hospodárskym novinám Matovič tvrdil, že ho zaujal na jednom z mítingov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu