Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Obyčajní ľudia zostávajú, odchod však nevylučujú

Igor Matovič
Igor Matovič

Aktualizované

BRATISLAVA - Štyria členovia hnutia Obyčajní ľudia, ktorí sa do parlamentu dostali vďaka preferenčným hlasom na kandidátke Slobody a Solidarity (SaS), zatiaľ zostávajú v poslaneckom klube SaS.

Novinárom to povedal jeden z členov hnutia Igor Matovič, ktorý dementoval pôvodné informácie z rozhovoru pre portál hnonline.sk. Nevylúčil však odchod z klubu v budúcnosti. Dôvodom je údajná ignorancia požiadaviek hnutia v programovom vyhlásení vlády.

Stratou kvarteta zákonodarcov by koalícia v parlamente prišla o krehkú väčšinu 79 poslancov zo 150-členného pléna. Definitívne rozhodnutie celej štvorice bude závisieť od toho, či koalícia zapracuje ich požiadavky do programu. "Sme dohodnutí, my štyria navzájom, že v prípade, ak koalícia potvrdí svoj úmysel tam nedať ani jeden náš unikátny bod, (...) vystúpili by sme z klubu SaS," povedal Matovič. Konečné rozhodnutie chcú urobiť do začiatku ďalšej schôdze, ktorá sa začne na budúci utorok 3. augusta.

Poslanci z hnutia chceli podľa Matoviča presadiť do návrhu programového vyhlásenia viaceré zmeny, ktoré by skresali vymoženosti politikov. Žiadali napríklad zdaňovať ich príjem, ktorý by tiež závisel napríklad od dochádzky do parlamentu. Zrušiť tiež požadovali akéhokoľvek odstupné. Počítali s tvrdšími postihmi pre nečestných podnikateľov či zákazom využívania eurofondov súkromnými firmami. Tieto návrhy sa do programového vyhlásenia, ktoré v stredu schválila vláda, podľa Matoviča nedostali.

Matovič zároveň tvrdil, že programové vyhlásenie vlády štvorica podporí, a aj v prípade rozchodu s klubom SaS by ďalej v parlamente hlasovali spolu s vládnymi poslancami.

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) však večer v televízii TA3 myšlienke menšinovej vlády nebola naklonená. "Menšinová vláda nie je riešenie. Určite nie. A ani by som nechcela byť premiérkou za žiadnych okolností menšinovej vlády, ani si to občania tejto krajiny takúto nestabilitu nezaslúžia," vyhlásila. Tvrdila tiež, že niektoré požiadavky Matovičovej skupiny by odporovali ústave a ohrozovali by občanov. V pondelok sa premiérka plánuje stretnúť so zástupcami všetkých poslaneckých klubov.

Prezident mimovládneho Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov nepredpokladá, že štvorica poslancov by po svojom prípadnom odchode z klubu SaS podporovala opozíciu. Pripomenul, že v minulosti ostro kritizovali kabinet Roberta Fica (Smer-SD). "Kvarteto poslancov je však nepríjemným faktorom pre vládnu koalíciu, keďže existuje minimálne pochybnosť o ich lojalite," poznamenal. Vyhlásenia Matoviča o odchode z poslaneckého klubu liberálov sú podľa neho "kombináciou neskúsenosti, improvizácie a snahy ukázať svoj vydieračský potenciál".

Poslanec Matovič upozornil na seba ešte v júni pre údajný úplatok. Tvrdil, že ho vraj kontaktoval kamarát, ktorého meno nezverejnil, a ponúkol mu 20 miliónov eur od ľudí z "podnikateľských kruhov", ak dosiahne vyhlásenie predčasných volieb. Štvrtinu z peňazí by vraj dostal hneď, ako by ponuku prijal, zvyšok po vyhlásení volieb. Neskôr však na blogu napísal, že kamarát len žartoval. Strana SaS podala pre údajný úplatok trestné oznámenie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu