Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Koalícia môže stratiť krehkú väčšinu v parlamente!

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládna koalícia by zhruba jeden a pol mesiaca po voľbách mohla stratiť krehkú väčšinu v parlamente. Štyria poslanci, ktorí sa dostali do Národnej rady na kandidátke strany Sloboda a Solidarita (SaS), totiž zvažujú odchod z jej poslaneckého klubu.

Povedal to poslanec SaS Igor Matovič, ktorý sa spoločne s ďalšími tromi členmi občianskeho hnutia Obyčajní ľudia ocitol v Národnej rade vďaka preferenčným hlasom voličov.

Ako dôvod na úvahy o opustení poslaneckého klubu liberálnej strany SaS Matovič uviedol, že do návrhu programového vyhlásenia stredopravej vlády sa nedostali body, ktoré štvorica poslancov chce presadiť. "Myslím si, že to je legitímna úvaha v tejto situácii," poznamenal Matovič. O vystúpení či zotrvaní v klube sa zákonodarcovia podľa neho rozhodnú "veľmi rýchlo". Koaličné strany SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd majú v snemovni pomerne nevýraznú prevahu, zo 150 kresiel obsadili 79.

Štvorica poslancov za SaS napriek výhradám vládny program v Národnej rade podporí. "Programové vyhlásenie vlády napriek tomuto poníženiu podporíme, ale nie kvôli koaličným partnerom, ale kvôli ľuďom, ktorí ich volili," tvrdil Matovič. Na podobe návrhu programu vlády, ktorý vychádza zo skôr zverejnených téz, sa koaličné strany dohodli v utorok nadránom. V stredu má materiál prerokovať kabinet, začiatkom augusta ho posúdia poslanci parlamentu.

Matovič diskutoval o vládnom programe s vedením SaS, so šéfom strany Richardom Sulíkom sa však nestretol. V návrhu programového vyhlásenia by rád videl napríklad priority, ktoré by mali okresať vymoženosti a právomoci politikov. Presadzuje tiež tvrdšie postihy pre nečestných podnikateľov či zákaz využívania eurofondov súkromnými firmami.

Matovič sa do parlamentu dostal prekvapivo spolu s ďalšími tromi zástupcami hnutia Obyčajní ľudia. Všetci štyria sa "prekrúžkovali" z najnižších priečok kandidátnej listiny SaS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu