Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

ÚS: Médiá môžu kritizovať rozhodovanie sudcov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Médiá môžu podľa Ústavného súdu kritizovať rozhodovanie sudcov. Vyplýva to z jeho verdiktu v prípade žilinského sudcu Pavla Polku, ktorému musel týždenník Plus 7 dní zaplatiť odškodné za údajné zneváženie jeho osobnosti v spoločnosti. Ústavný súd na rozdiel od regionálnych súdov rozhodol, že komentár sudcu neponížil.

Podľa právnika mimovládnej organizácie Petra Wilflinga ide o precedentné rozhodnutie. "Je legitímne, aby sa otázky práva neriešili len na stránkach (...) právnických časopisov, ale aby boli reflektované aj laickou verejnosťou prostredníctvom publicistiky," konštatoval Ústavný súd. Podotkol, že sloboda prejavu je základným pilierom demokratickej spoločnosti a každý sa môže vyjadrovať v veciam verejným, hodnotiť ich a kritizovať.

Sloboda prejavu podľa neho musí ustúpiť len v prípadoch, ak ide o súkromné osoby. Žilinský sudca Pavol Polka sa v minulosti súdil s viacerými médiami. Zažaloval aj týždenník Plus 7 dní za komentár Slovensko sa súdi z roku 2003. Jeho vydavateľ v ňom rozoberal vysoké odškodné, ktoré súdy v sporoch na ochranu osobnosti priznávajú politikom i sudcom. Spomenul napríklad, že Polka za istý článok vysúdil až 13 miliónov korún (podľa konverzného kurzu 431.521 eur).

Vydavateľ týždenníka zároveň podotkol, že obyčajní ľudia, napríklad politickí väzni či rodičia zrazeného dieťaťa, dokázali vysúdiť najviac pár tisícok korún. Kým súdy za článok ešte v roku 2007 priznali Polkovi odškodné 250.000 Sk (podľa konverzného kurzu vyše 8298 eur) za zníženie jeho dôstojnosti, podľa Ústavného súdu sudca nárok na peniaze ani ospravedlnenie nemal.

"Je sudcom, a preto mal byť považovaný za verejnú postavu s nižším stupňom ochrany," uviedol Ústavný súd a verdikt bratislavského krajského súdu zrušil. Prípad mu vrátil, pričom súd sa bude musieť riadiť jeho názorom. "Rozhodnutie trojčlenného senátu Ústavného súdu bude mať veľký význam pre podobné spory, v ktorých sudcovia alebo súdy žalujú médiá," komentoval verdikt Wilfling zo Združenia Via Iuris.

Tieto spory na Slovensku pribúdajú. Viaceré žaloby napríklad podal predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin, ktorý už niektoré spory v minulosti aj vyhral. Rádio Viva zase muselo platiť odškodné 33.194 eur sudcovi Jozefovi Soročinovi, sudca Štefan Minárik vyhral spor s časopisom Týždeň. Polka je nielen krajským sudcom, ale aj členom disciplinárneho senátu, ktorý posudzuje ostatných sudcov.

Odškodné za články o svojej osobe pritom neriešil len civilnými žalobami. Inicioval trestné stíhanie novinárok za články v denníku Pravda a už zrušenom týždenníku Moment. Redaktorky sa bránili, že chceli poukázať na údajnú skorumpovanosť vtedajšieho predsedu súdu v Žiline. Bratislavský súd však jednu z nich predvlani potrestal pokutou za sudcovo ohováranie, druhú oslobodil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu