Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Skorumpovaného sudcu z Čadce odsúdili na 3,5 roka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Najvyšší súd dnes po prvý raz právoplatne poslal do väzenia sudcu za korupciu. Štefana Marťáka z Okresného súdu Čadca potrestal tri a polročným väzením a pokutou 2500 eur za to, že pred rokmi bral úplatky za urýchlenie procesov. Potvrdil tak minuloročný rozsudok bývalého Špeciálneho súdu.

Do väzenia zatiaľ sudcu nezobrali, keďže na vyhlásenie verdiktu neprišiel. Zrejme tam nastúpi o niekoľko dní.

Najvyšší súd zamietol odvolania prokurátora aj Marťáka voči odsudzujúcemu rozsudku súdu v Pezinku spred roka. "Najvyšší súd rovnako ako Špeciálny súd nemá žiadne pochybnosti," konštatoval predseda senátu.

Sudcu Marťáka koncom roka 2005 nasnímali miniatúrnou kamerou v jeho kancelárii. Na zázname síce peniaze do rúk nevzal, dnes sa mu však pred súdom nepodarilo vyvrátiť, že ich chcel. S obálkou s 50.000 korunami (podľa konverzného kurzu takmer 1660 eur) do jeho kancelárie prišiel jeden z mužov, ktorý ho žiadal, aby v jeho spore o pozemky rozhodol čo najskôr. Po krátkom rozhovore mu obálku nechal na stole a vzápätí sudcu zadržali policajti.

Marťák vinu odmietal, tvrdil, že šlo o policajnú hru. Súdu pred vyhlásením rozsudku oznámil, že sa na ňom nezúčastní. Nechcel byť hneď eskortovaný do väzenia. Tvrdil, že má zdravotné problémy a jeho otec je vážne chorý. Zaujímavosťou je, že muž, ktorý Marťáka ako úplatkára udal, sa o pozemky súdi dodnes.

Sudca by mal prísť aj o svoju funkciu. Prezident musí podľa zákona sudcu na návrh Súdnej rady odvolať, ak bol právoplatne odsúdený na trest väzenia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu