Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

ŽSR vyhrali starý spor, nemusia platiť 22 miliónov

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Železnice Slovenskej republiky sa vyhli hrozbe, že budú musieť zaplatiť spoločnosti Noram Corporation odškodné 22 miliónov dolárov (približne 16 miliónov eur) v spore týkajúcom sa zmluvy na komunikačný systém z 90. rokov.

V prospech štátneho správcu železničnej infraštruktúry rozhodol Najvyšší súd. Informovala o tom dnes Slovenská televízia. Proti verdiktu sa podľa nej už nedá odvolať.

Súdy medzi železnicami a Noramom sa ťahali zhruba desať rokov. Noram Corporation sa dožadovala odškodného na základe zmluvy z roku 1996. Firma kanadských Slovákov mala podľa nej železniciam vybudovať komunikačný systém za približne 100 miliónov dolárov (zhruba 74 miliónov eur).

Dohodu za ŽSR podpísal za sporných okolností vtedajší riaditeľ podniku Milan Chúpek, ktorý v súčasnosti šéfuje osobnému prepravcovi Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Oznámenie o vyhlásení súťaže v Obchodnom vestníku zverejnili až niekoľko dní po podpise zmluvy. Neskôr železnice zmluvu odmietli uznať. Chúpek pochybenie odmietal.

Noram Corporation sa začala súdiť v roku 2000. Odškodné 22 miliónov dolárov jej pôvodne priznal bratislavský krajský súd. Prípad putoval z krajského súdu na Najvyšší súd niekoľkokrát, Najvyšší súd ho však vracal späť na nové posúdenie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu