Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prestížny bruselský web píše o Slovensku: Ďalší problém právneho štátu EÚ!

Robert Fico Zobraziť galériu (9)
Robert Fico (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico sa stáva problémom. Takto sa začína článok na spravodajskom portáli Politico. Podľa autorov článku s názvom "Slovensko, ďalší problém právneho štátu EÚ" kráča naša krajina v šľapajach Maďarska. Hovoria aj o rušení Úradu špeciálnej prokuratúry, o možnom zmrazení eurofondov či o situácii v médiách a RTVS. Podľa nich budú ďalšou skúškou právneho štátu blížiace sa prezidentské voľby.

Prvé kroky premiéra Roberta Fica od návratu k moci spustili v Bruseli poplašné zvony, píše PoliticoOd pokusov o ovládnutie verejnoprávnych médií až po zrušenie špeciálnej prokuratúry a opakovanie ruskej propagandy, slovenská vládna koalícia akoby vytrháva stránky z knihy maďarského premiéra Viktora Orbána, pokiaľ ide o neliberálne názory. 

Premiéri Róbert Fico a Viktor Orbán na summite V4 v Prahe
Zobraziť galériu (9)
Premiéri Róbert Fico a Viktor Orbán na summite V4 v Prahe  (Zdroj: SITA/AP/ilan Illík)

V stredu bude tiež na príkaz premiéra zatvorená špeciálna prokuratúra, ktorá sa zaoberala vážnymi korupčnými kauzami, z ktorých mnohé sa týkali Ficových vlastných poslancov alebo blízkych obchodných spojencov, píše portál.

Hrozí zmrazenie eurofondov

Tento krok vyvolal v Bruseli pobúrenie medzi vysokými predstaviteľmi EÚ, ktorí vyjadrili svoje obavy z týchto porušení zásad právneho štátu. Politico cituje slová politológa Michala Vašečku, že Fico sa „snaží vytvoriť mafiánsky štát... kde primárnym cieľom je udržať fungovanie pyramídy moci".

Politico spomína maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý je podľa ich slov dlhodobo tŕňom v oku EÚ. S Bruselom riešil množstvo problémov, vrátane korupcie, porušovania nezávislosti súdnictva, obmedzovania akademických slobôd; zákon o „ochrane detí“, ktorý je všeobecne považovaný za homofóbny; zaobchádzanie s utečencami a obmedzenie slobody médií. To podnietilo Komisiu, aby zmrazila miliardy v hotovosti EÚ vyčlenenej pre Budapešť. Teraz je tu obava, že na rade by mohlo byť Slovensko.

Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders
Zobraziť galériu (9)
Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders  (Zdroj: SITA/John Thys, Pool via AP)

Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders poslal v decembri list, v ktorom žiada slovenské úrady, aby prokuratúru nezrušili. Vedúca Európskej prokuratúry Laura Codruța Kövesi vo februári pre Politico povedala, že je „veľmi znepokojená“ a poslala Komisii list, v ktorom uviedla svoje obavy. Hovorca Komisie potvrdil, že inštitúcia „list dostala“ a „odpovie naň“. "Nebudeme váhať podniknúť kroky na zabezpečenie dodržiavania práva EÚ, ak to bude potrebné," vyhlásil. Politico dodáva, že slovenská vláda na žiadosť o vyjadrenie nereagovala.

Prvoradým cieľom Fica bolo zrušenie ÚŠP

Politico píše, že Ficovým prvoradým cieľom po návrate k moci bolo zatvorenie špeciálnej prokuratúry. "Vyšetrovania úradu, ktorý začal v roku 2004, viedli k početným odsúdeniam vo významných korupčných kauzách, z ktorých mnohé súviseli s Ficovou vládnoucou stranou Smer počas jeho predchádzajúceho pôsobenia vo funkcii premiéra," píšu autori článku.

Politico pripomína, že Ústavný súd SR koncom februára pozastavil časť reformy Ficovho trestného zákona, ktorá znížila tresty za korupciu či premlčaciu dobu pri závažných deliktoch, ako je znásilnenie. Rozhodnutie Ústavného súdu však nezablokovalo zrušenie špeciálnej prokuratúry a odvolanie jej šéfa, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Lipšic je najdôležitejším nepriateľom Fica a jeho ľudí,“ myslí si politológ Vašečka, podľa ktorého sa Fico momentálne sústreďuje na umiestňovanie svojich ľudí do kľúčových inštitúcií – podobne ako to urobil Orbán v Maďarsku. 

Daniel Lipšic
Zobraziť galériu (9)
Daniel Lipšic  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Fico si podal aj mediálnu scénu

Ďalším krokom by mohla byť slovenská mediálna scéna, píše Politico. Slovenská vláda krátko po nástupe k moci vlani na jeseň prerušila komunikáciu so štyrmi domácimi médiami a označila ich za „nepriateľské“ a „nedostatočne objektívne“. "Namiesto toho uprednostňuje proruské médiá, ako sú Hlavné správy, ktoré šíria naratívy Kremľa," píšu autori. 

Fico si podľa portálu podal aj verejnoprávnu RTVS za neplnenie si záväzkov a vyzval na zmenu vo vedení. Situácia sa vyhrotila v marci, keď ministerka kultúry Martina Šimkovičová ohlásila návrh zákona, podľa ktorého by RTVS mala byť zrušená a nahradená novým orgánom s názvom Slovenská televízia a rozhlas (STaR), ktorý by viedli politickí nominanti.

Tlačová konferencia ministerky kultúry SR Martiny Šimkovičovej Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Blížiace sa prezidentské voľby budú ďalšou skúškou právneho štátu, píše Politico

Slováci idú túto sobotu k volebným urnám, aby si zvolili nového prezidenta krajiny. Hoci je funkcia prezidenta na Slovensku do značnej miery slávnostná, odchádzajúca prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa neuchádza o znovuzvolenie, bola podľa Politica dôležitým nárazníkom proti niektorým kontroverzným rozhodnutiam Ficovej vlády. Ten nárazník už čoskoro nemusí existovať, keďže predseda slovenského parlamentu – a Ficova pravá ruka – Peter Pellegrini je lídrom na poste budúceho prezidenta, píše Politico. 

Robert Fico a Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (9)
Robert Fico a Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"On [Pellegrini] neuznáva rovnováhu síl. A keďže je aj súčasťou tejto vládnej koalície, nikdy by sme nemohli očakávať, že pôjde na Ústavný súd alebo ktokoľvek iný pre nejaké sporné veci. Bude z neho len akýsi poštár: bude podpisovať veci a odchádzať do zahraničia,“ povedal pre Politico bývalý premiér Ódor, podľa ktorého sú tieto voľby kľúčové pre budúce smerovanie krajiny.

Viac o téme: Robert FicoPolitico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu