Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VIDEOROZHOVOR Ministerka D. Saková: Mnohí investori pre byrokraciu stratili chuť u nás podnikať!

Denisa Saková Zobraziť galériu (7)
Denisa Saková (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA - Výstavba priemyselného parku Volvo čelí prekážkam, ktoré nová vláda zdedila po predošlých. Viacerí investori pre byrokraciu a zdĺhavé procesy chcú štát penalizovať. Rezort hospodárstva požiadal NKÚ, aby v problematických projektoch situáciu prešetril. Chce vedieť, prečo termíny zo strany štátu neboli dodržané. O energetike, novej jadrovej elektrárni a investoroch sme sa rozprávali s ministerkou hospodárstva Denisou Sakovou (Hlas – SD).

Ako ďaleko je príprava nového jadrového zdroja v lokalite Jaslovské Bohunice? Je vláda ochotná podporiť takýto zdroj napr. garantovanými výkupnými cenami elektriny?

  • Slovensko patrí medzi tri krajiny sveta, ktoré majú energetický mix úplne dekarbonizovaný. Odstavili sme dve uhoľné elektrárne Vojany a Nováky. To znamená, že náš energetický mix sa skladá približne zo 65 percent jadrovej energetiky a 35 percent predstavujú obnoviteľné alebo ekologicky akceptovateľné zdroje. Prognóza na rok 2050 ale hovorí, že spotreba elektrickej energie na Slovensku sa takmer zdvojnásobí.

Denisa Saková
Zobraziť galériu (7)
Denisa Saková  (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Čo to znamená?

  • Dostavbou tretieho bloku Mochoviec sa nám spotreba a výroba elektrickej energie vyrovnali. Dostavbou štvrtého bloku v Mochovciach už budeme vedieť elektrickú energiu aj exportovať. Ako som už povedala,  do roku 2050 sa spotreba ale zdvojnásobí. V roku 2008 sa prijalo strategické rozhodnutie dobudovať tretí blok, čo trvalo 15 rokov. Preto je dnes namieste, aby sme diskutovali, kde postavíme nový jadrový zdroj. Treba prijať ďalšie strategické rozhodnutie.

Máte už nejakú predstavu o mieste výstavby?

  • Do úvahy prichádzajú oblasti, kde elektrárne už boli, alebo sú v prevádzke. Hovoríme o Jaslovských Bohuniciach alebo Mochovciach. Rovnako do úvahy prichádzajú aj bývalé uhoľné elektrárne v Novákoch či Vojanoch. Jadrová elektráreň sa nestavia len tam, kde si povieme. Na výstavbu je potrebný niekoľkoročný geologický prieskum podložia. Zmysel dáva, ak sa pozrieme po lokalitách, ktoré už na takýto účel boli vytipované. Slovenské elektrárne získali grant od Spojených štátov amerických v hodnote dvoch miliónov dolárov. Na základe grantu sa má vypracovať analýza, ktorá Slovenským elektrárňam do budúcnosti povie, kde môžu postaviť malé modulárne reaktory, ktoré sa vo svete dostávajú do popredia. Idú preto posudzovať Jaslovské Bohunice, Nováky a Vojany.

Denisa Saková
Zobraziť galériu (7)
Denisa Saková  (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Kedy očakávate, že sa o tom rozhodne?

  • Ak chcete rozhodnúť kvalitne, musíte mať dosť dlhé časové obdobie. No nemôžeme hovoriť o desiatich rokoch. Bola by som rada, ak by sme počas trvania tejto vlády urobili strategické rozhodnutie. Po nástupe do funkcie som hneď hostila nukleárne fórum. Sme členmi jadrovej aliancie, ktorá sa počas nukleárneho fóra stretla v Bratislave. Jadrovú alianciu vedú Francúzi, ktorí sú lídrami nukleárnej energie v Európe. Slovensko je v jadrovej aliancii svetlým bodom a spoľahlivým partnerom. Chceme ľuďom ukázať význam jadrovej energie. Je to nepostrádateľný zdroj v energetickom mixe. Jadrová energia predstavuje základ a k tomu sa pridávajú obnoviteľné zdroje.

Už niekoľko predošlých vlád plánovalo zriadenie štátneho energetického holdingu, v ktorom by sa sústredili akcionárske podiely štátu v energetických spoločnostiach. Plánujete takýto holding počas najbližšej doby zriadiť?

  • Túto tému máme znovu na stole. Diskutujeme o tom, no na zriadenie potrebujeme finančné prostriedky. Na konci dňa chceme vidieť aj nejaký výstup, ak takýto holding založíme. Je pravdou, že jedným manažmentom by sa tak koordinovali všetky manažérske aktivity vo všetkých energetických podnikoch, kde má štát svoj podiel. V kampani sme jasne deklarovali, že chceme, aby štát mal silnejšie a kompetentnejšie zastúpenie v jednotlivých energetických spoločnostiach, kde má podiel. Chceme, aby štát mal silnejšiu ruku v oblasti energetického priemyslu. Kríza, ktorá prišla po vypuknutí vojny na Ukrajine ukázala, že pozícia štátu v energetickom priemysle bola krehká. Veľmi ťažko sme reagovali na výkyvy cien plynu a elektrickej energie. Vtedy aj pod tlakom nás ako opozície sa pristúpilo ku kompenzáciám vysokých cien pre domácnosti a zraniteľné subjekty.

Denisa Saková
Zobraziť galériu (7)
Denisa Saková  (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Mnohé priemyselné podniky začínajú mať problém získať pracovnú silu. Ako chce nová vláda získať a udržať cudzincov? Alebo plánujú integrovať dlhodobo nezamestnaných?

Koncom minulého roka sa verejnosť dozvedela, že oceliarne U. S. Steel budú predané japonskej spoločnosti Nippon Steel. Čo to bude znamenať pre 13 tisíc zamestnancov?

Stretla sa už ministerka s japonskými investormi?

Má záujem bojovať o kreslo po Petrovi Pellegrinim?

Viac v rozhovore TU.

Viac o téme: ByrokraciaInvestoriDenisa Saková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu