Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Európa celkom dobre zvládla krízu vyvolanú vojnou na Ukrajine, tvrdí šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol vyjadril v nedeľu presvedčenie, že takmer dva roky od začiatku ruskej vojny proti Ukrajine sa európske štáty poučili a uvedomili si, aké dôležité je diverzifikovať dodávateľské reťazce energií a prejsť na technológie, ktoré nepoškodzujú klímu. Informuje o tom agentúra DPA.

"V európskej energetickej politike bolo veľa problémov, najdôležitejším z nich však bolo prílišné spoliehanie sa na dovoz energie z jednej krajiny," povedal Birol. V tomto prípade to nebola hocijaká krajina, ale bolo to Rusko, dodal.

archívne video

Saková na Rade ministrov o predlžení nariadení EÚ v oblasti energetiky (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Európa podľa neho zvládla krízu celkom dobre. "Takmer dva roky po invázii vám môžem povedať, že Európa prešla touto krízou s niekoľkými modrinami, ale bez väčších deštruktívnych následkov," poznamenal. Ekonomiky na starom kontinente tak síce pocítili negatívne dôsledky vojny, nezrútili sa však. Krátko po začiatku vojny IEA predložila európskym krajinám plán, ktorý im mal pomôcť zabezpečiť dodávky energií a neodkloniť sa od svojich klimatických ambícií. Mnohé vlády sa podľa Birola týmito odporúčaniami aj riadili. IEA so sídlom v Paríži vznikla v polovici 70. rokov 20. storočia ako reakcia na vtedajšiu ropnú krízu. Organizácia má 31 členských štátov vrátane Slovenskej republiky.

Viac o téme: EnergetikaReťazceEurópaUkrajinaSvet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu