Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Exšéf SNS si vypočul rozsudok: Ján Slota dostal za korupciu dva roky!

Začal sa proces v korupčnej kauze s exšéfom SNS Jánom Slotom Zobraziť galériu (3)
Začal sa proces v korupčnej kauze s exšéfom SNS Jánom Slotom (Zdroj: FOTO TASR/Lukáš Mužla)

BANSKÁ BYSTRICA - Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, odsúdil v piatok exšéfa SNS a bývalého primátora Žiliny Jána Slotu na dvojročný podmienečný trest odňatia slobody so skúšobnou dobou štyri roky. Ján Slota, ktorý čelil obžalobe z účastníctva na zločine prijímania úplatku formou pomoci, si verdikt neprišiel vypočuť. Rozsudok nie je právoplatný.

Bývalý šéf národniarov mal podľa obvinenia vyšetrovateľa cez úplatok pre žilinského sudcu vybaviť miernejší trest pre známeho, ktorý spôsobil smrteľnú nehodu a chcel sa vyhnúť väzeniu. V tom čase bol však Slota už v podmienke za ohrozenie mravnej výchovy mládeže. O tomto úplatku prehovoril niekdajší žilinský sudca Pavol Polka. 

Vyšetrovateľ NAKA v marci 2018 žiadal pre obvineného Jána Slotu väzbu. Špecializovaný trestný súd v Pezinku Jána Slotu prepustil zo zadržania na slobodu. Skonštatoval dôvody preventívnej väzby. Nahradil ju dohľadom probačného a mediačného úradníka. Najvyšší súd mu obmedzenia a povinnosti sprísnil tzv. elektronickým monitorovacím náramkom.

archívne video

Právnici Jána Slotu sa zatiaľ nechcú vyjadrovať (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) priamo v súdnej sieni podal odvolanie. Navrhoval trest odňatia slobody za každý z dvoch žalovaných skutkov v trvaní piatich rokov. Znamená to, že celkovo by si expolitik odsedel desať rokov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Samosudca ŠTS v zdôvodnení rozsudku poukázal na to, že korupčnú trestnú činnosť tak, ako je uvedené v obžalobe, sa nepodarilo preukázať, respektíve prijímanie a odovzdávanie úplatku.

Začal sa proces v korupčnej kauze s exšéfom SNS Jánom Slotom
Zobraziť galériu (3)
Začal sa proces v korupčnej kauze s exšéfom SNS Jánom Slotom  (Zdroj: FOTO TASR/Lukáš Mužla)

Chýbali jednoznačné dôkazy

Chýbali jednoznačné dôkazy. Sudca spomenul aj účelovú nadkvalifikáciu skutkov. Naopak, zasahovanie do nezávislosti súdu a jeho ovplyvňovanie v prospech v tom čase obžalovaného bolo preukázané. Obžalobe tiež nepomohlo odmietnutie niektorých svedkov vypovedať, keďže tak nebolo možné konfrontovať ich s predošlými výpoveďami v prípravnom konaní.

Začal sa proces v korupčnej kauze s exšéfom SNS Jánom Slotom
Zobraziť galériu (3)
Začal sa proces v korupčnej kauze s exšéfom SNS Jánom Slotom  (Zdroj: FOTO TASR/Lukáš Mužla)

"Nestotožňujem sa s rozhodnutím súdu, preto som podal odvolanie tak proti výroku o vine, ako aj výroku o treste," reagoval prokurátor ÚŠP a tvrdí, že si stojí za právnou kvalifikáciou v čase podania obžaloby. Ján Slota ktorý zo zdravotných dôvodov na vyhlásenie rozsudku neprišiel, tvrdí, že je nevinný. Obžalobu označil za účelovú, nedôvodnú a postavenú na nezákonne získaných dôkazoch. Jeho obhajca navrhoval oslobodenie spod obžaloby. Po vyhlásení verdiktu si ponechal lehotu na odvolanie.

Proces s Jánom Slotom sa začal v stredu 7. júna

"Rozhodnutie súdu rešpektujeme. Musím sa poradiť s klientom o ďalšom postupe, preto som si ponechal lehotu na podanie odvolania," konštatoval obhajca obžalovaného Ivan Heger. Zdôraznil, že samosudca prijal niektoré ich argumenty. Ján Slota mal na žilinskom krajskom súde vybavovať miernejší trest pre muža, ktorý bol prvostupňovým súdom odsúdený na nepodmienečný trest. U exsudcu, právoplatne odsúdeného Pavla Polku, mal mužovi v odvolacom konaní vybaviť zmiernenie trestu na podmienku. Proces s Jánom Slotom sa začal v stredu 7. júna.

Viac o téme: OdsúdenieKorupciaPodmienečný trestJán SlotaSNSŠpecializovaný trestný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu