Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pred súd sa postavil škandalózny expolitik Slota: Prišiel s barlou a obviazanou nohou! Po začiatku odkríval domov

Začal sa proces v korupčnej kauze s exšéfom SNS Jánom Slotom Zobraziť galériu (6)
Začal sa proces v korupčnej kauze s exšéfom SNS Jánom Slotom (Zdroj: FOTO TASR/Lukáš Mužla)

BANSKÁ BYSTRICA - V marci minulého roka zadržal vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry bývalého predsedu Slovenskej národnej strany Jána Slotu. Obvinil ho zo zločinu prijímania úplatku spáchaného v spolupáchateľstve. Ide o kauzu vybavovania rozhodnutí žilinského krajského súdu v roku 2018.

Na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici sa začalo pojednávanie s bývalým politikom a exprimátorom Žiliny Jánom Slotom. Slota prišiel na pojednávanie s barlou a obviazanou nohou. Obvinenia odmieta. Exšéf SNS pred súdom vyhlásil, že sa cíti nevinný. Podľa obhajoby je obžaloba účelová, nedôvodná a postavená na nezákonne získaných dôkazoch. "Od nikoho som nezobral nijaké peniaze a nikomu som ich ani neodovzdal," povedal Slota s tým, že muža, pre ktorého mal miernejší trest vybavovať, nepozná a nikdy sa nestretli.

Začal sa proces v korupčnej kauze s exšéfom SNS Jánom Slotom
Zobraziť galériu (6)
Začal sa proces v korupčnej kauze s exšéfom SNS Jánom Slotom  (Zdroj: FOTO TASR/Lukáš Mužla)

Bývalý šéf národniarov mal podľa obvinenia vyšetrovateľa cez úplatok pre žilinského sudcu vybaviť miernejší trest pre známeho, ktorý spôsobil smrteľnú nehodu a chcel sa vyhnúť väzeniu. V tom čase bol však Slota už v podmienke za ohrozenie mravnej výchovy mládeže. O tomto úplatku prehovoril niekdajší žilinský sudca Pavol Polka. 

Začal sa proces v korupčnej kauze s exšéfom SNS Jánom Slotom
Zobraziť galériu (6)
Začal sa proces v korupčnej kauze s exšéfom SNS Jánom Slotom  (Zdroj: FOTO TASR/Lukáš Mužla)
Začal sa proces v korupčnej kauze s exšéfom SNS Jánom Slotom
Zobraziť galériu (6)
Začal sa proces v korupčnej kauze s exšéfom SNS Jánom Slotom  (Zdroj: FOTO TASR/Lukáš Mužla)

Slota po svojom vyhlásení požiadal sudcu ŠTS, aby hlavné pojednávanie pokračovalo v jeho neprítomnosti. Ako dôvod uviedol bolesti, na súd prišiel s ťažkosťami, pri chôdzi si pomáhal barlou. Po odchode z pojednávacej miestnosti pre médiá uviedol, že celá kauza je spolitizovaná a vyšetrovatelia chceli, aby vypovedal proti iným verejne činným osobám.

"Je to jeden veľký humbug. Všetci vravíte, aký som bohatý. Ja sa mám ulakomiť a ešte som mal robiť pre niekoho, koho som v živote nevidel?" povedal Slota. Hlavné pojednávanie po jeho odchode pokračovalo výpoveďou svedkov. Vinník dopravnej nehody, pre ktorého mal exšéf SNS podľa obžaloby vybavovať na žilinskom krajskom súde zmiernenie trestu, pred súdom hovoril o úplatkoch vo výške 5000 a 10.000 eur.

archívne video

Ján Slota na súde v Pezinku (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Ďalší svedok, sprostredkovateľ, ktorý mal peniaze pre sudcu Polku odovzdať Slotovi, vypovedať odmietol, na súde sa preto čítala zápisnica z jeho výsluchu. "Sme presvedčení, že k spáchaniu skutku nedošlo. Podľa nášho názoru ide o zástupný spor, ktorého účelom zrejme bolo získať nejaké informácie pre orgány činné v trestnom konaní vo vzťahu k iným osobám, ktoré ich zaujímali," uviedol pre médiá Slotov obhajca Roman Hriadel.

Vyšetrovateľ NAKA v marci 2018 žiadal pre obvineného Jána Slotu väzbu. Špecializovaný trestný súd v Pezinku Jána Slotu prepustil zo zadržania na slobodu. Skonštatoval dôvody preventívnej väzby. Nahradil ju dohľadom probačného a mediačného úradníka. Najvyšší súd mu obmedzenia a povinnosti sprísnil tzv. elektronickým monitorovacím náramkom.

U Žilinku nepochodil

Slota obvinenia označil za nepodložené a vykonštruované a zdôraznil, že stojí len na výpovedi exsudcu Polku, ktorého označil za kajúcnika. Polka už bol pre korupciu odsúdený a dostal podmienečný trest. Bývalý šéf národniarov skúšal svoje obvinenie zrušiť aj cez generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Tam však neuspel. 

Ján Slota na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku
Zobraziť galériu (6)
Ján Slota na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku  (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

"Generálny prokurátor 24. októbra 2022 nevyhovel návrhu obvineného Ing. J. S., ktorým sa domáhal zrušenia uznesenia vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru o vznesení obvinenia zo zločinu prijímania úplatku spolupáchateľstvom zo dňa 24. marca 2022,“ informoval vtedy hovorca prokuratúry Dalibor Skladan. 

Viac o téme: úplatokPojednávanieSúd Ján Slota
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu