Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Svedok z korupčnej kauzy Jána Slotu stále nepozná trest, Špecializovaný trestný súd mal k dohode výhrady

Začal sa proces v korupčnej kauze s exšéfom SNS Jánom Slotom
Začal sa proces v korupčnej kauze s exšéfom SNS Jánom Slotom (Zdroj: FOTO TASR/Lukáš Mužla)

BANSKÁ BYSTRICA – Obvinený Vladimír Machaj, ktorý sa mal dopustiť prečinu podplácania a v tejto súvislosti vypovedal ako svedok v korupčnom procese s exšéfom SNS a bývalým primátorom Žiliny Jánom Slotom, stále nepozná svoj trest. Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica v pondelok na verejnom zasadnutí prerušil konanie o dohode o vine a treste medzi ním a Úradom špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Ako samosudca reagoval, výhrady má predovšetkým k dohodnutému trestu, ktorý je podľa neho neprimerane nízky. Prokurátor ÚŠP navrhol pre Vladimíra Machaj trest odňatia slobody vo výmere 16 mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní jedného roka. Keďže obe strany prejavili záujem dohodnúť sa, ŠTS zasadnutie prerušil, kým sa dohoda neupraví v zmysle výhrad, a teda prísnejšieho trestu.

archívne video 

Ján Slota na súde v Pezinku (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Machaj napokon obišiel s podmienkou

Podnikateľ Vladimír Machaj v roku 2010 zavinil dopravnú nehodu, pri ktorej zahynula jedna osoba a ďalší účastníci sa zranili. Prvostupňový Okresný súd v Liptovskom Mikuláši ho odsúdil na nepodmienečný trest. Zmiernenie trestu na žilinskom odvolacom súde mal pre neho za úplatok vybavovať Ján Slotu u vtedajšieho sudcu, právoplatne odsúdeného Pavla Polku. Vladimír Machaj napokon obišiel s podmienkou.

Slota tvrdí, že je nevinný

Prokurátor ÚŠP obžaloval Jána Slotu z účastníctva na zločine prijímania úplatku formou pomoci. Podľa obžaloby prijal v dvoch skutkoch úplatky pre žilinského exsudcu Polku. Vychádzajúc z výpovede Vladimíra Machaja malo ísť o úplatky vo výške 5000 a 10.000 eur. Ján Slota tvrdil, že je nevinný. ŠTS ho v júni neprávoplatne odsúdil na dvojročný podmienečný trest odňatia slobody so skúšobnou dobou v trvaní štyroch rokov. Ako vtedy samosudca zdôvodnil, korupčnú trestnú činnosť tak, ako uvádzala obžaloba, sa nepodarilo preukázať. Chýbali jednoznačné dôkazy. Preukázalo sa však zasahovanie do nezávislosti súdu a jeho ovplyvňovanie.

Polku v roku 2021 odsúdil ŠTS za pokračovací zločin prijímania úplatku. Na základe dohody o vine a treste dostal trojročný podmienečný trest so skúšobnou dobou piatich rokov a finančný trest 150.000 eur. Ako však v júni pre médiá uviedol, dohodu údajne uzavrel pod nátlakom a chystá právne kroky, aby došlo k obnove konania.

Viac o téme: Ján SlotaŠpecializovaný trestný súdVladimír Machaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu