Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Česká vláda schválila návrh na prísnejšie tresty za prevádzačstvo migrantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

PRAHA - Česká vláda v stredu schválila spoločný návrh zákona ministerstva vnútra a ministerstva spravodlivosti, ktorý by umožnil prísnejšie trestať prevádzačov nelegálnych migrantov. Na sociálnej sieti to uviedol český minister vnútra Vít Rakušan.

"Tresty pre obchodníkov s ľudským nešťastím musia byť vyššie. Vláda preto schválila náš návrh na sprísnenie postihov za prevádzačstvo," napísal Rakušan. Minister sa o potrebe prijatia tohto zákona opakovane vyjadroval v súvislosti s vlnou nelegálnych migrantov prevažne sýrskeho pôvodu, pre ktorú Česko zaviedlo dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom. V prípade schválenia návrhu zákona Poslaneckou snemovňou a Senátom by prevádzačom za vystavenie utečencov neľudskému zaobchádzaniu hrozil trest dva až osem rokov odňatia slobody, uviedol na Twitteri rezort vnútra.

Vláda tiež schválila novelu azylového zákona a zákona o pobyte cudzincov na území Českej republiky. "Azylový zákon zjednoduší zapojenie vysoko kvalifikovaných cudzincov do práce a zaradenie neplnoletých detí s dlhodobým pobytom do systému zdravotného poistenia," vysvetlil šéf rezortu vnútra.

Viac o téme: MigrantiPrevádzačstvoTrestyČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu