Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Seriál Iveta riešia už aj v parlamente: Čepček sa kvôli nemu priamo v pléne obrátil na Milanovú! Toto mu prekáža

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Tv Joj, Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Seriál TV JOJ Iveta vyvolal na Slovensku rozporuplné reakcie. Zatiaľ, čo jedni naň nedajú dopustiť, iní v ňom vidia viacero problémov, medzi nimi aj vykreslenie Trebišova, v ktorom sa časť príbehu odohráva. To, že sa debata dostane až do parlamentu medzi poslancov, však čakal asi málokto. No napriek tomu sa tak stalo.

Seriál totiž pobúril poslanca Martina Čepčeka. Aj on sa radí k tým, ktorým prekáža, ako je v ňom vykreslené mesto Trebišov. Svoje výhrady preto priamo na pôde parlamentu adresoval ministerke kultúry Natálii Milanovej. "Zdá sa mi dehonestujúce, že okresné mesto Trebišov je v seriáli vykreslené ako mesto fanatikov a prostitútok," cituje ho portál noviny.sk. Poslanec svoje výhrady vyjadril v pléne priamo počas hodiny otázok. "Keď chcel autor spraviť nejaký seriál, mal ho nazvať nejakým nekonfliktným názvom, napríklad Horná Dolná," povedal Čepček.

Milanová, ktorá priamo do pléna neprišla, však len odkázala, že ministerstvo kultúry nezaujalo žiadne stanovisko. "Seriál je umelecké dielo a vysielanie súkromnej televízie" tlmočil poverený minister práce Milan Krajniak. Čepček však trvá na tom, že občania si zaslúžia odpoveď. "Rozumiem princípu autorskej slobody, ale čakal som, že pani ministerka k tomu povie aspoň dve vety, či má alebo nemá výhrady," tvrdí.

Seriál Iveta riešia už
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Čepček nie je jediný z politikov, ktorý seriál kritizuje. Primátor Trebišova Marek Čižmár adresoval ešte začiatkom januára otvorený list generálnemu riaditeľovi televíznej skupiny JOJ Group. „Nikdy sme nežiadali od nikoho, aby vykresľoval realitu mesta krajšiu aká v skutočnosti je. Prešli sme mnohými procesmi a problémami, ktoré postihli samosprávy na celom území Slovenska. Mimoriadnou snahou sa nám podarilo v posledných rokoch rekonštruovať, obnoviť a zveľadiť prostredie, v ktorom žijeme a zároveň sa snažíme, častokrát aj za iných kompetentných, riešiť problémy, ktoré sú súčasťou bežného života mesta. Ľudia, ktorí tu žijú, spojili svoju budúcnosť s týmto krajom, lebo im je blízky a majú ho radi. Mnohí, ktorí stáli za týmto filmovým „dielom“ zrejme pozabudli, že je zásadný rozdiel medzi vtipným, príp. satirickým pohľadom na špecifický región a umeleckým stvárnením, postavenom na prízemnom humore a urážkach, ktorý ho v očiach mnohých ľudí, z ostatných častí našej krajiny, značne dehonestuje,“ uviedol v ňom okrem iného.

Autor a scenárista seriálu Petr Kolečko má však na celú vec iný pohľad. "Ja mám rád, keď to má reálnu podstatu a autenticitu. Samozrejme, viem, že v Trebišove žije veľa slušných ľudí a je tam veľa krásnych miest. Niekde sa to však odohrávať musí," uviedol pre portál. 

Viac o téme: SeriálMinisterstvo kultúryIvetaNatália MilanováMinisterka kultúryMartin Čepček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu