Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

SHMÚ upozorňuje: Na strednom a východnom Slovensku sa môžu tvoriť snehové jazyky a záveje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na východnom a strednom Slovensku sa v pondelok môžu tvoriť snehové jazyky či záveje. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Výstrahy platia takmer pre celý Žilinský kraj a tiež okresy Banská Bystrica a Brezno v Banskobystrickom kraji, okres Prievidza v Trenčianskom kraji, okresy Rožňava a Spišská Nová Ves v Košickom kraji a okresy Kežmarok, Levoča a Poprad v Prešovskom kraji.

SHMÚ upozorňuje: Na strednom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

"Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," pripomína SHMÚ. Pre niektoré okresy platia výstrahy do 15.00 h, vo väčšine okresov do polnoci z pondelka na utorok (13. 12.). SHMÚ zároveň vydal hydrologické výstrahy prvého stupňa pre okresy Michalovce a Sobrance. Výstrahy predbežne platia do 14.00 h.

Cesty v KSK sú zjazdné, situačné stupne odvolali

Cesty v Košickom samosprávnom kraji (KSK) sú zjazdné, pre TASR to uviedol jeho hovorca Michal Hudák s tým, že zatiaľ neevidujú žiadne kritické oblasti ani situácie. Potvrdil, že Správa ciest (SC) KSK v nedeľu (11. 12.) odvolala prvý situačný stupeň na pozemných komunikáciách, ktorý vyhlásili pre okresy Košice-okolie, Spišská Nová Ves a Rožňava. Na cestách strediska SC KSK Košice-okolie, Spišská Nová Ves a Rožňava hlásia kašovitú vrstvu snehu. "Dobšinský kopec je uzatvorený pre kamiónovú dopravu," dodal. Kašovitá vrstva snehu je miestami aj na cestách v Trebišovskom okrese. V Michalovskom okrese sneh na cestách neevidujú.

V dôsledku nepriaznivého počasia v Prešove od rána meškajú linky MHD

Z dôvodu nepriaznivého počasia a pretrvávajúceho sneženia od rána meškajú linky mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Prešove. Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP) podľa jeho hovorcu Vladimíra Tomeka ráno vypravil na cesty všetky spoje. Aktuálne evidujú na jednotlivých linkách meškania do desiatich minút. "Najväčšie komplikácie sme zaznamenali v ranných hodinách v okrajových častiach mesta, a to najmä v časti Šalgovík, ako aj v časti Šidlovec. Problémy s prejazdnosťou ciest nám hlásia aj vodiči liniek, ktoré premávajú do obcí Ruská Nová Ves a Bzenov," uviedol Tomek.

Doprava v meste je podľa jeho slov výrazne spomalená. V dôsledku klzkej vozovky sa na cestách tvoria kolóny, v ktorých sa presúvajú aj vozidlá MHD. "Aktuálne evidujeme meškania na všetkých linkách, vo väčšine prípadov ide o meškania do desiatich minút. Na niektorých linkách však musia cestujúci počítať aj s výraznejšími meškaniami od 30 do 45 minút. Naši vodiči vyvíjajú maximálne úsilie, aby meškania aspoň čiastočne eliminovali, avšak prvoradá je bezpečnosť cestujúcich," vysvetlil Tomek.

Problematický je najmä výjazd zo zastávok MHD, kde sa hromadí vrstva utlačeného snehu, čo vodičom spôsobuje nemalé komplikácie pri zaraďovaní sa do jazdného pruhu. "Cestujúcich touto cestou žiadame o trpezlivosť a odporúčame, aby si pred cestou vyhradili väčšiu časovú rezervu. Zároveň upozorňujeme, že na zastávkach MHD je potrebné stáť v dostatočnej bezpečnej vzdialenosti od nástupnej hrany - obrubníka. Týmto spôsobom sa predíde možným úrazom, keďže nie všetky chodníky sú už očistené," dodal Tomek.

Spoje MHD v Košiciach sú vypravované, pre sneženie môže vzniknúť zdržanie

Autobusy a električky mestskej hromadnej dopravy v Košiciach sú v pondelok ráno vypravované. Keďže naďalej sneží, cestujúca verejnosť musí najmä na kopcovitých trasách počítať s prípadným meškaním približne do 20 minút. Pre TASR to potvrdil hovorca mesta Košice Dušan Tokarčík.

"Všetky električkové trate sa v noci podarilo očistiť. Ľudia sa dostanú do práce, aj keď treba počítať s nejakým zdržaním," povedal s tým, že všetky hlavne ťahy sú pre motoristov zjazdné. Magistrát zároveň vyzýva na ohľaduplnosť a opatrnosť na cestách.

Viac o téme: SnehPočasieSlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu