Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

PRIESKUM Prekážala by im spolupráca s Republikou? Voliči poslali Pellegrinimu aj Ficovi jasný odkaz

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky.sk / Maarty, Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Kto, s kým, kedy a ako? Mnohé politické strany vylučujú spoluprácu s inými ešte pred tým, ako sú voličmi rozdané farby. Naopak. Svedkami sme aj opačného javu, kedy strany, ktoré majú k sebe z nejakého dôvodu blízko hovoria o tom, že by si vedeli predstaviť sedieť spolu v jednej koalícii.

Agentúra FOCUS pre reláciu TV Markíza Na telo zisťovala, aký názor majú voliči Hlasu-SD, Smeru-SD a SaS na spájanie s niektorými politickými stranami.

Prieskum pritom odhalil, že ak by strana Petra Pellegriniho po voľbách vstúpila do koalície s hnutím Republika, ktorú založili odídenci od Mariana Kotlebu, nepáčilo by sa to až dvom tretinám voličov. Tretina voličov by však Hlas-SD volila aj v prípade, ak by dopredu vedela, že svoje sily spoja s Republikou.

PRIESKUM Prekážala by im
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto - TV Markíza)

Iná situácia je medzi voličmi strany Smer-SD. Až 65 percent z nich vyjadrilo, že by ich volili aj vtedy, ak by vedeli, že sa po voľbách spoja s Republikou. Problém by v tom videla iba približne štvrtina z nich.

PRIESKUM Prekážala by im
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto - TV Markíza)

Voliči strany SaS, ktorá len prednedávnom vystúpila z vlády a stala sa súčasťou opozície, dostali otázku, či by stranu volili, aj keby vedeli, že sa po voľbách spojí so stranou Hlas-SD. SaS by v takom prípade nevolilo 52 percent voličov. Naopak, prekážka to nie je pre 45 percent voličov SaS.

Agentúra Focus prieskum realizovala pri v dňoch 21. 9. až 27. 9. 2022.

Viac o téme: PrieskumKoalíciaVoličiSmer-SDSaSFocusRepublikaHlas-SDPovolebná spolupráca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu