Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Dáta bez pátosu upokojujú vášne: Ceny plynu padajú ako perzeidy v lete! Pomenovali aj dôvody

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA – Energetická kríza straší snáď každého v Európe a mnohí sa obávajú nadchádzajúcej zimy. Slováci sa preto snažia v obavách šetriť, kde sa dá, aby nemali veľké nedoplatky. Dátoví analytici ale upozorňujú, že je čas na to ukľudniť sa. Ceny plynu totiž podľa ich slov kolabujú.

Zemný plyn si v utorok pripísal v Európe ďalšie straty. Jeho ceny klesli už štvrtý deň po sebe, keďže teplejšie počasie a vysoká úroveň skladových zásob zmierňujú obavy z nedostatku dodávok v zime. Referenčný kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci sa na burze v Amsterdame predával o 11.09 h miestneho času po 117,60 eura za megawatthodinu. To bolo o 8,1 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania. Cena ekvivalentu v Spojenom kráľovstve sa znížila o 6,5 %.

Archívne VIDEO Heger: Celá Európa čaká, aby sa nám podarilo prasknúť cenovú bublinu, dôležité je zastropovať cenu plynu

Heger: Celá Európa čaká, aby sa nám podarilo prasknúť cenovú bublinu, dôležité je zastropovať cenu plynu (Zdroj: TASR/Michal Svítok, Barbora Vizváryová)

V priebehu ranného obchodovania v Európe sa cena plynu nakrátko prepadla až o 10,1 % na 115 eur za megawatthodinu, čo bola jej najnižšia denná úroveň od polovice júna. No hoci ceny plynu klesajú, krajiny Európskej únie (EÚ) pracujú na opatreniach na zmiernenie vplyvu energetickej krízy, ak by sa ceny počas zimy opäť zvýšili. Podľa návrhu dokumentu, ktorý sa podarilo získať agentúre Bloomberg, EÚ v utorok predstaví nový núdzový balík, ktorý bude zahŕňať aj spoločné nákupy plynu. Komisia žiada tiež od národných vlád právomoc navrhnúť – len ako poslednú možnosť – cenové limity pre transakcie s plynom v holandských centrách obchodovania.

Nemecký kancelár Olaf Scholz v pondelok (17. 10.) nariadil predĺžiť životnosť troch zostávajúcich jadrových reaktorov v krajine do polovice apríla 2023, aby pomohol zmierniť krízu. Meteorológovia očakávajú výrazne teplejšie počasie, než je bežné pre túto ročnú dobu, v nadchádzajúcich dňoch v juhozápadnej Európe a v centrálnej časti kontinentu. Tento trend by mal pokračovať vo veľkej časti regiónu aj počas nasledujúcich dvoch týždňov.

Budú plyn dávať v decembri k banánom ako bonus?

A obdobné slová volia aj slovenskí dátoví analytici z projektu Dáta bez pátosu. Podľa ich slov ceny plynu v posledných týždňoch kolabujú a po dlhom čase sú skutočne nízko. Za 7 a pol týždňa od rekordu zo dňa 26. augusta je cena dnes na jednej tretine. Z 240 USD spadla na 118 USD. Dostatok ponuky proste rieši a aj vyrieši problémy s cenou. Kde to skončí? Máme napísať, že "plyn budú dávať v decembri v Lidli k banánom ako bonus?" uviedli v statuse na sociálnej sieti. Ako dodali, informácie o nízkych cenách plynu sú výbornou správou pre spotrebiteľov ako v domácnostiach, tak aj pre majiteľov kotolní, malé firmy a vlastne všetkých, ktorí sú závislí na teple a energii zo zemného plynu.

 

TAK SA MÔŽEME UKĽUDNIT - CENY PLYNU KOLABUJÚ Samozrejme, toto je možno trochu odvážne hodnotenie, ale ak sme v priebehu...

Posted by Dáta bez pátosu on Tuesday, October 18, 2022

Poukázali aj na to, že pri španielskom pobreží stoja lode s LNG, čo podľa ich slov rovnako spôsobilo, že ceny plynu padajú „ako perzeidy v júni“.Tak si držme palce a určite sa s Vaším dodávateľom energií: tepla, plynu, elektriny rozprávajte, či tento vývoj sleduje a nech Vám nepíše výzvy o vysokých zálohách. Kľudne mu povedzte, že nech robí vyúčtovanie každý mesiac, a že Vy zaplatíte bežnú faktúru rovnako ako platíte za mobily alebo ako platíte za odber PHM na čerpacích staniciach. Tiež tam neposielate "zálohu", nech si dodávatelia zoberú úver v banke. Určite nejakú poznajú. Stredovek skončil... mýtnici sú minulosťou,“ uzavreli.

Problémy v Španielsku

Pri pobreží Španielska krúžia desiatky lodí vezúcich skvapalnený zemný plyn (LNG), ktoré sa márne snažia nájsť miesto na vyloženie svojho nákladu. Problémy sa objavujú aj pri brehoch Británie. Ak sa však komplikácie čoskoro nevyriešia, lode môžu začať hľadať prístavy mimo Európy. Informovala o tom agentúra Reuters. Európa sa po výraznom zredukovaní dodávok zemného plynu z Ruska, ktoré tak reagovalo na sankcie západných krajín za jeho útok na Ukrajinu, musela poobzerať po alternatívach. Výrazne sa zvýšil záujem o dovoz LNG, zvýšenie dovozu tejto suroviny však naráža na nedostatočné regasifikačné kapacity Európy, teda možnosti konverzie skvapalneného plynu späť na plynnú formu.  

V súčasnosti sa pri brehoch Španielska a v Stredozemnom mori nachádza viac než tridsiatka tankerov s LNG a ako uviedol Reuters v pondelok večer (17. 10.), minimálne osem lodí je zakotvených pri Cádizskom zálive. Španielsko pritom ponúka tento týždeň iba šesť miest pri svojich regasifikačných termináloch, uviedli zdroje z plynárenského priemyslu. Španielska plynárenská spoločnosť Enagás v pondelok upozornila, že "vzhľadom na mimoriadnu situáciu v jej termináloch" nevylučuje, že bude musieť ďalšiu vykládku LNG odmietnuť. Navyše, očakáva, že preťaženosť terminálov bude trvať minimálne do prvého novembrového týždňa. Okrem toho, ďalšie lode s LNG kotvia pri brehoch iných európskych krajín a čakajú na vykládku, uviedol ďalší zdroj z trhu.

"Sledujeme vysoký počet LNG lodí pri brehoch Španielska alebo v Stredozemnom mori a niektoré lode so skvapalneným plynom čakajú aj pri brehoch Británie," povedal Alex Froley, analytik pre trh s LNG v spoločnosti ICIS. Za súčasnými problémami je čiastočne znížený dopyt zo strany priemyslu, keďže európska ekonomika spomaľuje svoj výkon. Okrem toho, v samotnom Španielsku sa v dôsledku nečakane teplejšieho počasia znížila spotreba plynu. Podľa Froleyho sa čiastočne pod najnovšiu situáciu podpisuje aj vyčkávanie na zvýšenie cien plynu, keďže sa blíži zimné obdobie. Niektoré lode takto čakajú na predaj nákladu za vyššie ceny, čo im pomôže vykompenzovať dodatočné náklady spôsobené vyčkávaním na mori.

Ak sa však problém s regasifikáciou nevyrieši v dohľadnom čase, dodávatelia nebudú môcť držať svoje lode pri európskych brehoch príliš dlho a tie sa začnú presúvať do prístavov mimo Európy. Napríklad Čína v pondelok oznámila, že zastavila vývoz LNG do zahraničia, aby si zabezpečila dostatok plynu pre vlastné potreby. Tento krok môže presmerovať väčší počet lodí na ázijský trh.

  

Viac o téme: PlynCeny plynuLNGDáta bez pátosuEnergetická kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu