Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Dátoví analytici majú plnú náruč dobrých správ: Pozrite sa na tieto ceny, TOTO je dôvod, prečo stále klesajú

Ceny palív klesajú, dátoví analytici vysvetľujú, prečo tomu tak je. Zobraziť galériu (4)
Ceny palív klesajú, dátoví analytici vysvetľujú, prečo tomu tak je. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Ako už dávnejšie viacerí analytici hlásali, ceny pohonných hmôt začali klesať a klesajú už niekoľko týždňov. Tento jav ovplyvnili dva hlavné faktory – silnejšie euro a lacnejšia uralská ropa. Príjem Ruska z pohonných hmôt je stále $10 miliárd mesačne. Aký bude vývoj cien počas nasledujúcich týždňov?

Analytici z organizácie Dáta bez pátosu cez víkend prišli s vysvetlením klesajúcich cien pohonných hmôt. Aktuálne má benzín hodnotu 1,62 €, ropa 1,75 €, pričom cena oboch hmôt klesá celý november a ešte bude klesať. Analytici predpokladajú, že cena benzínu čoskoro klesne pod 1,60 € a nafta pod 1,70 €. Vysvetľujú, že je za tým silnejšie euro a lacnejšia uralská ropa. K tomuto trendu pomáha tiež lacnejší plyn a elektrina na výrobu palív.

Kupujete darčeky na poslednú chvíľu? Nájsť sa dajú aj na benzínke! (Zdroj: Ján Zemiar)

Vývoj cien palív

Analytici na sociálnej sieti tvrdia, že vývoj na trhoch s ruskou ropou ukazuje, že jej cena je na minime tohto roka. „2021 končila na $77 za barel, rok 2022 začala na $81 za barel. Maximum bolo $98, ale v apríli spadla na $71 za barel a teraz sme konečne na MINIME v tomto roku: pod $67 za barel.“ Dodáva, že ide o týždenné priemerné ceny.

Dátoví analytici majú plnú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Dáta bez pátosu)

Dátoví analytici majú plnú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Dáta bez pátosu)

Grafy ukazujú vývoj cien palív na čerpačkách v týždňových priemeroch, ceny benzínu vo všetkých krajinách v regióne klesajú. „Z maxima 1,95 sme dole o 34 centov, na 50 litrovej nádrži to robí skoro 20 Euro. Nafta sa zo špičky 1,95 eur za liter dostala nižšie už o 20 centov.“ Analytici dodávajú, že rozdiel medzi cenou benzínu a dieselu bude nemalý, ale klesá a bude klesať.

Dátoví analytici majú plnú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Dáta bez pátosu)

Vzhľadom na pokles odberu ruskej uralskej ropy v kombinácii s poklesom cien výrazne klesne aj príjem Ruska z vývozu ropy do Európskej únie. Pri dennom vývoze Ruska v objeme 5-6 mil. barelov robí pokles z tohtoročného maxima o $30 na barel mínus viac ako $150 miliónov dolárov denne. To je týždenne miliarda USD do mínusu z vývozu ruskej ropy, opísali Dáta bez pátosu.

Dodávajú, že pri Rusku je nutné rátať s tým, že odhady nákladov na ťažbu ropy sa pohybujú podľa miesta a druhu ložiska od 22 do 65 dolárov za barel. Pri niektorých ložiskách je zisk pri dnešnej cene $65-$70 minimálny. Ide o dlhodobé dáta, avšak to, že Rusko začne zarábať na rope výrazne menej, analytici dlhodobo predpovedajú. Stále je však jeho príjem $10 miliárd mesačne, pri dennom exporte 5-6 miliónov barelov, teda asi 350-400 mil. dolárov denne.

Viac o téme: NaftaCenaBenzínAnalýzaDáta bez pátosu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu