Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veľké prognózy meteorológov na blížiacu sa zimu: Aká snehová nádielka nás čaká? Majú v tom jasno

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA – Síce mnohí majú ešte stále v čerstvej pamäti tropické letné dni a noci, realita je taká, že sa nachádzame uprostred jesene a ani sa nenazdáme, príde prvý sneh. Svetové meteorologické spoločnosti ukázali prognózy na blížiacu na zimu a nevynechali pri tom ani Slovensko. Aká nádielka nám má pripadnúť?

Na to, koľko snehu nám napadne, vplýva viacero faktorov. Aktuálne sa nachádzame v takzvanej fáze La Nina, do ktorej vstupujeme už tretí rok po sebe, čo je podľa portálu imeteo.sk zriedkavý jav. Studená fáza La Nina pritom do veľkej miery ovplyvní tohtoročnú zimu v Európe, teda aj na Slovensku. Ďalším faktorom, ktorý prognostici brali do úvahy, je januárový výbuch podmorskej sopky v Tichom oceáne.

Archívne video: Víchrica úraduje aj na Donovaloch: Snehom zaviate cesty a zlá viditeľnosť

Víchrica úraduje aj na Donovaloch: Snehom zaviate cesty a zlá viditeľnosť (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Banskobystrický kraj)

Najčastejšie používaný a uznávaný systém sezónnych predpovedí, ECMWF, predpovedá, že na Slovensku napadne menej snehu, ako je dlhodobý priemer. Deficit snehu bude počas zimných mesiacov najmenší v decembri a najväčší vo februári.

Milovníci lyžovačiek a snehu všeobecne sa však nemusia obávať. Sneh u nás bude, ale napadne ho menej, ako minulé sezóny. Hlavne vo februári by malo viac nasnežiť na Záhorí a v okolí Bratislavy. V našich horách bude snehu výrazne podpriemerne.

Veľké prognózy meteorológov na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Britský model United Kingdom Met Office (UKMO) používa iné parametre ako ECMWF, no napriek tomu sa s ECMWF viac-menej zhodujú. Aj tento model naznačuje, že snehu bude počas zimných mesiacov – decembra, januára a februára – menej, ako minulé roky. „Menšie anomálie sú počas mesiacov december a január, pričom február je podľa UKMO výrazne podpriemerný, čo sa sneženia týka, rovnako ako model ECMWF,“ uviedol portál.

Oba modely teda naznačujú, že počas blížiacej sa zimy bude zrážok menej, ako sme zvyknutí – a to aj tých snehových. Zima by mala byť miernejšia aj z pohľadu teplôt. Na zreteli však treba mať aj to, že ide o dlhodobé predpovede, ktoré sú skôr orientačné.

Viac o téme: ZimaPočasieSneženiePredpoveďPrognózaMeteorológovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu