Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Deň obetí holokaustu: Na pietnej spomienke sa zúčastnili aj najvyšší ústavní činitelia

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Ľudia by nemali ostať ticho, ak okolo seba vidia kroky antisemitizmu. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová počas pietnej spomienky na bratislavskom Rybnom námestí pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia. Upozornila na nárast extrémizmu. Naše ústupky týmto snahám môžu podľa Čaputovej relativizovať zlo, ktorého dôsledkom rozumejú menšinové komunity, tvrdí prezidentka.

V súvislosti s udalosťami okolo holokaustu prezidentka skonštatovala, že slovné útoky, prenasledovanie a diskriminácia sa v najväčšej miere dotkli židov. "Mnohí, ktorí prežili koncentračné tábory, hľadali bezpečnejší a slobodnejší domov v zahraničí. Pripravili sme sa tak o množstvo lekárov, právnikov, vedcov, robotníkov, s ktorými sme mohli budovať a obnovovať náš spoločný štát" povedala hlava štátu. Skonštatovala tiež, že preživší mnoho rokov po vojne pociťovali predsudky. Ich skúsenosť sa podľa Čaputovej prenáša aj niekoľko rokov po vojne na ďalšie generácie. 

Deň obetí holokaustu: Na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Prezidentka zdôraznila, že antisemitizmus nevznikol a nezanikol s vojnovým slovenským štátom. Antisemiti podľa nej prezentujú dejiny tendenčne, ale občanom so záujmom o pravdu núkajú iný príbeh. Upozornila, že do verejného života sa vrátili ľudia, ktorí fašistický režim neodsudzujú. Otvorene či v náznakoch ho ospravedlňujú, oslavujú a napodobňujú. Pre spoločnosť aj štát je nebezpečné tolerovať šírenie strachu a nenávisti, nevraživosť a pohŕdanie demokratickými princípmi našej ústavy. Poznamenala, že v súčasnosti na sebe nosia namiesto uniforiem saká a používajú uhladené frázy. "To z nikoho neurobí demokrata," podotkla.

Kollár poznamenal, že dejiny nemožno popierať

Dejiny nemožno popierať a už vôbec nie holokaust, ktorý spochybnil základy ľudskej civilizácie a znamenal zlomovú udalosť v dejinách ľudstva. Vyhlásil to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) počas piatkovej pietnej spomienky na obete holokaustu na bratislavskom Rybnom námestí. Šéf parlamentu odsúdil holokaust. Skonštatoval, že je to čierna škvrna aj na našej histórii. Vyzdvihol však odkaz 570 Slovákov, ktorí nesú titul Spravodlivý medzi národmi za pomoc židovským obyvateľom.

"Nikdy by sme nemali zabúdať na ľudskosť. Mala by byť zakorenená v našej podstate. Nikdy by sme nemali zabudnúť ani na bolestivé zverstvá minulosti. Mali by sme si ich ako národ neustále pripomínať. Nech sa viac neudejú v budúcnosti. Nemožno ani zabudnúť na spoločenskú zodpovednosť voči mladým ľuďom. Sú to práve oni, ktorí potrebujú poznať zlyhania minulosti, aby sa im vyvarovali v budúcnosti," uviedol Kollár.

Deň obetí holokaustu: Na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Deň obetí holokaustu je špeciálny, poznamenal Heger

Deň obetí holokaustu a rasového násilia je veľmi dôležitý, holokaust je totiž jazva aj na našej histórii. Skonštatoval to premiér Eduard Heger (OĽANO) počas pietnej spomienky na bratislavskom Rybnom námestí. Apeloval na verejnosť, aby nezabúdala na históriu a nedopustila, aby sa niečo podobné vo svete opakovalo.

Deň obetí holokaustu: Na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Deviateho septembra 1941 vláda Slovenského štátu, žiaľ, schválila židovský kódex, ktorý siahol na práva vlastných občanov. Zbavil vlastných občanov základných práv, zotročil ich, poslal ich na smrť do koncentračných táborov. Toto je presne tá jazva, ktorú máme v našich dejinách," povedal premiér. Preto považuje tento deň za veľmi špecifický a smutný. Pripomenul, že súčasná vláda sa pred rokom židovskej obci ospravedlnila.

Viac o téme: AntisemitizmusPietna spomienkaZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu