Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prezidentka tlačí na premiéra: Ďalšie čakanie si nemôžeme dovoliť! Nových ministrov potrebujeme hneď

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová ešte nedostala od premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) informáciu o kandidátoch na uvoľnené ministerské posty, ani o tom, ako si predstavuje fungovanie svojej menšinovej vlády. Termín prijatia podaných demisií preto zatiaľ nie je určený. Uviedol to prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

"Prezidentka je pritom pripravená demisie odchádzajúcich ministrov prijať a nových vymenovať čo najskôr. Potrebujeme totiž funkčnú vládu, ktorá Slovensko prevedie náročným obdobím," skonštatoval hovorca. Hlava štátu je podľa neho presvedčená, že vzniknutá situácia sa dala dlho predvídať a koalícia mohla mať už dávno zhodu na personálnych nomináciách. "Ďalšie čakanie si v súčasnej situácii nemôžeme dovoliť," dodal.

Heger chce mená kandidátov predniesť najskôr prezidentke

Heger na pracovnej ceste v Ríme zopakoval novinárom, že mená kandidátov prednesie najprv prezidentke a až potom bude o nich informovať verejnosť. Poukázal, že sa s Čaputovou nemohli stretnúť, keďže ona bola začiatkom týždňa v zahraničí a on je teraz. "Budem zajtra v Bratislave a budem s ňou v tejto veci komunikovať," poznamenal.

Malo by ísť o odborníkov

Premiér v pondelok (5. 9.) oznámil, že jeho vláda bude vzhľadom na demisie ministrov SaS menšinová. Mená potenciálnych nových ministrov zatiaľ nekonkretizoval, keďže ich chce najskôr oznámiť prezidentke. Načrtol však, že by malo ísť o odborníkov.

VIDEO Dohoda na menách ministrov ešte nie je: Podľa Kollára by to mali byť odborníci

Dohoda na menách ministrov ešte nie je: Podľa Kollára by to mali byť odborníci (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac o téme: DemisiaMinistriZuzana ČaputováEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu