Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Hubári hromžia: Húb je v lesoch málo! Odborník vysvetľuje dôvody, v TÝCHTO lokalitách ich je najviac

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Pavol Remiaš)

BRATISLAVA - Po dlhom období sucha pomaly, ale isto prichádza najobľúbenejšie obdobie mnohých Slovákov - hubárska sezóna. Už v súčasnosti ľudia vo veľkom chodia po lesoch a snažia sa nájsť tie najväčšie a najlrpšie kúsky. Zrejme ich ale prekvapilo, keď zistili, že húb v niektorých oblastiach vôbec niet. Mykológ preto vysvetľuje dôvody a pomenoval lokality, kde je húb hojné množstvo!

Na Slovensku toto leto bolo mimoriadne sucho, čo sa podpísalo aj na úrode v lesoch. Hubári či milovníci húb už nejaké obdobie chodia po lesoch, no mnohí odtiaľ vychádzajú sklamaní a bez úlovku. Sucho sa totiž nepodarilo poraziť ani lejakmi, ktoré prišli nedávno na Slovensko. Húb a hríbov v niektorých lokalitách jednoducho niet.  

Archívne VIDEO Sezóna je v plnom prúde: Huby v okolí Lipovca

Sezóna je v plnom prúde: Huby v okolí Lipovca (Zdroj: TASR / Erika Ďurčová)

To, že tohtoročná sezóna nie je vôbec bohatá, priznávajú aj mykológovia zo Slovenskej mykologickej spoločnosti pri SAV. Podľa tajomníka Jána Červenku sa hubárska sezóna po posledných výdatnejších zrážkach rozbieha len veľmi pomaly. "Dá sa hodnotiť ako podpriemerná, keďže mnohé druhy vôbec nerastú a aj tie, ktoré vyrástli, nachádzame v menšom počte. Najpriaznivejšia situácia je zatiaľ na severe Slovenska, v okolí Prievidze, na Orave a pod Tatrami, kde rastú hlavne hríby smrekové a zrnitohlúbikové, muchotrávky červenkasté, kuriatka, krásnopórovce a jelenkovce," ozrejmil pre Topky.sk. 

Ako dodal, na juhu a východe sú zatiaľ hojnejšie huby rastúce na dreve, ako napríklad sírovce, hlivy či pečeňovce. Hubám sa darí aj na lúkach, konkrétne tam rastú rôzne druhy pečiarok, pri ktorých sa treba vyvarovať zámeny s jedovatými druhmi z okruhu pečiarky páchnucej. "Tá po rozkrojení v spodnej časti hlúbika rýchlo zožltne. Pečiarky si hubári zamieňajú aj za smrteľne jedovatú muchotrávku zelenú, ktorá má biele lupene, prsteň v hornej časti hlúbika a vyrastá z takzvanej pošvy kalichovitého tvaru. Na odlíšenie jedlých húb od jedovatých neexistuje univerzálne pravidlo. Treba si ich dôkladne naštudovať a zbierať zásadne len tie, ktoré bezpečne poznáme," upozornil na záver odborník.

Hubári hromžia: Húb je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: nahuby.sk)

Podľa mapy aktuálneho výskytu húb sa sezóna pomaly začína aj na západe Slovenska, v okolí Malaciek, kde obyvatelia Bratislavy a okolia chodia pravidelne na "hubové výlety". Kým niektorí sa chvália plnými košíkmi napríklad bedlí, iní nenašli nič. Podľa ľudí totiž pôda ešte potrebuje vlahu, aby sa nadobro zahnalo sucho. Potvrdzujú sa však slová odborníka, že najviac húb je aktuálne v okolí Prievidze, Bánoviec nad Bebravou, či pod Tatrami a na severe Slovenska. Dokazujú to aj fotografie na sociálnych sieťach. 

 

Dnes som ochorel .. Dostal som chamtivosť hubársku...Nedokázal som odísť z lesa... Bolo to presne to čo by rád zažil...

Posted by Peter Brčo Haraga on Tuesday, August 30, 2022

Viac o téme: Hubárska sezónaSlovenská mykologická spoločnosť pri SAVJán ČervenkaHuby v lesochPodpriemerná sezóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu