Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Hubári pozor, sezóna už odštartovala: V týchto lokalitách hlásia výskyt vzácnej huby

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Hubárska sezóna sa začína síce pozvoľna a nečakane už v polovici marca, no obľúbený a vzácny smrčkovec český ju definitívne odštartoval. Práve výskyt tejto huby považujú skúsení hubári za symbolický začiatok hubárskej sezóny.

archívne video

Hubárska sezóna na hornej Nitre, vo veľkom rástli suchohríby (Zdroj: TASR / Pavol Remiaš)

Smrčkovec patrí medzi prvé huby, ktoré možno na jar nájsť v našich lesoch. Začína rásť koncom marca, a preto je jeho výskyt už v polovici marca ojedinelý. Zvyčajne rastú pod drevinami a rôznymi kríkmi, ale aj na lúkach. Smrčkovec je obľúbený najmä v zahraničí, patrí medzi exkluzívne huby a jeho cena sa pohybuje v rozmedzí niekoľkých stoviek eur za kilo. Jeho výskyt už podľa portálu nahuby.sk hlásia zo Žiliny, Bytče, v Malackách, v okolí Trnavy, Bratislavy či v Dunajských luhoch. 

 

Ahojte ja som tu v Lužných Lesoch nový🌿 (Smrčkovec český) Štrkový podklad sype ako prvý každý rok🌿

Posted by Život v prìrode on Tuesday, March 14, 2023

Smrčkovec český (Verpa bohemica) má 20 až 40 mm vysoký klobúk a je 15 až 25 mm široký. Je kužeľovito zvoncovitý, medovožltý, hnedožltý až tmavohnedý. Hlúbik je na povrchu jemne zamatový, dužina je biela, krehká a vôňa je jemná a nenápadná. U nás je jeho výskyt typický pre teplejšie nezaplavované lužné lesy roztrúsené po celom území. Pridáva sa do polievok, miešaných vajíčok alebo paprikášu. Niektorým ľuďom však môže spôsobiť zdravotné problémy v podobe žalúdočných nevoľností.

Viac o téme: JarHubáriHubárska sezónaSmrčkovec český
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu