Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dažde pomohli, sezóna začína: Do lesov chodia desiatky milovníkov húb! Lekár upozorňuje na nástrahy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter/Kew Science)

BRATISLAVA - Konečne je tu. Teploty sú príjemné, zem bola posledné dni zavlažená, a to značí jediné - sezóna húb v lesoch na Slovensku začala. Tie rozvoniavajú lesmi, do prírody vyhnali aj tých, ktorí sa pohybu väčšinou stránia, len aby si "uchmatli" ten najlepší. Lekári však v tomto smere dvíhajú varovný prst. So sezónou húb idú ruka v ruke aj rôzne nástrahy.

Archívne VIDEO Sezóna je v plnom prúde: Huby v okolí Lipovca

Sezóna je v plnom prúde: Huby v okolí Lipovca (Zdroj: TASR / Erika Ďurčová)

Po dlhom období sucha a intenzívnych horúčav konečne koncom minulého týždňa prišla zmena v podobe ochladenia a očakávaných prehánok. Tie však na mnohých miestach boli mimoriadne intenzívne, čo spôsobilo vybreženie niektorých vodných tokov či zatopenie ciest. Nasledujúce dni však boli príjemné, teplé a slnečné a tak sa len rast húb v lesoch len umocnil. Do prírody tak vyšli všetci milovníci húb. 

Dažde pomohli, sezóna začína:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: nahuby.sk)
S nárastom počtu húb v lese však priamo úmerne narastá aj počet rôznych intoxikácii či otráv hubami. Podľa primára interného oddelenia považskobystrickej nemocnice každý rok riešia niekoľko otráv hubami.  Poukázal na to, že liečba a diagnostika ťažkých intoxikácii je finančne náročná, pričom ani rýchly zásah zdravotníkov nemusí vždy pomôcť. „Buďte prosím opatrní. Keď ste v lese na hubách, zbierajte len to, čo poznáte a v takom množstve, ktoré sami spotrebujete. Myslite na to, že huby nepatria len nám, ale aj zvieratám,“ požiadal milovníkov húb. Zber hríbov nazval slovenským folklórom a keďže rastú prakticky všade, je ich zber pomerne jednoduchý. Poukázal na to, že podľa niektorých zdrojov sa zberu húb venuje až 80 percent Slovákov.

Dažde pomohli, sezóna začína:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Pavol Remiaš)

„Nebezpečenstvo húb tkvie v tvrdohlavosti človeka. Všetci veľmi dobre vieme, že mnohé huby sú jedovaté, no aj napriek tomu sa každoročne objaví niekoľko “expertov”, ktorých tvrdohlavosť a pocit neomylnosti takmer pripraví o život. Otrava hubami patrí medzi najnebezpečnejšie akútne otravy. S rôznou formou jej závažnosti, od ľahkých intoxikácii nejedovatými hubami, ktoré boli nedostatočne upravené, staré, zle skladované, prípadne skonzumované v nadmernom množstve, až po závažné, život ohrozujúce, sa lekári stretávajú pravidelne,“ upozornil lekár, pričom uviedol, že otravy hubami patria k jeseni ako kraslica k Veľkej noci či strom k Vianociam a mykóza k plavárňam.

Dažde pomohli, sezóna začína:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

„Keďže je človek tvor sociálny a málokedy až tak lakomý, aby sa nepodelil, intoxikácie hubami väčšinou vedú k skupinovým, rodinným pobytom v zdravotníckych zariadeniach. Výnimkou nie sú viacgeneračné liečebno-pobytové stretnutia,“ uzavrel s tým, že každý rok ošetria niekoľko závažných otráv muchotrávkou zelenou a požiadal ľudí, aby sa vždy pred konzumáciou poradili s odborníkmi, či je daná huba naozaj jedlá.

Viac o téme: LekárHríbyMilan KulkovskýSezóna húbMilovníci húb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu