Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kríza ženie ceny energií do nebezpečných výšin: Pozrite sa, ako sme si utiahli opasky po obavách zo zdražovania

Slováci na energiách šetria. Zobraziť galériu (3)
Slováci na energiách šetria. (Zdroj: Gettyimages.com, IFP)

BRATISLAVA - Ruská invázia na Ukrajinu, inflácia, následné odstávky ropy a ich priškrtenie cez ropovody, vysoké ceny benzínu a mnoho iného. To všetko na seba vzájomne vplýva a aj od tejto pesimistickej nálady na trhoch a u spotrebiteľov sa odvíja to, že ceny energií rastú do nebies. U nás boli napríklad ceny elektrickej energie zastropené, no aj tak sa Slováci podľa Inštitútu finančnej politiky (IFP) po týchto obavách miernili v spotrebe. Ukázali dokonca grafy o tom, ako Slováci šetria.

archívne video

Sulík pri kríze s cenami energií hovorí, že sa musíme rozhodnúť, proti čomu ideme vlastne bojovať (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Ceny elektriny a plynu dosahujú v posledných dňoch nové maximá. Spotreba elektriny viditeľne poklesla a aj priemyselná produkcia bola v júni nižšia oproti minulému roku. Trh práce začal s nástupom leta stagnovať," píše IFP vo svojej správe.

Grafy o tom, ako padala spotreba energií a ako stúpa ich cena

Ceny elektriny a plynu dosahujú v uplynulých dňoch nové rekordy, ktoré sú podľa IFP hnané pretrvávajúcou neistotou ohľadne dodávok plynu z Ruska, vlnami horúčav v Európe, ako aj výpadkami vo francúzskych elektrárňach. Na grafoch nižšie je možné vidieť značný pokles v spotrebe či už u potravín, iných reťazcoch či v reštauráciách.

"Na vysoké ceny komodít reaguje v posledných mesiacoch aj spotreba elektriny. Tá sa od konca júna nachádza na najnižších úrovniach od roku 2015 (odhliadnuc od roku 2020, kedy spotreba klesla kvôli prvej vlne pandémie). Aj na údajoch priemyselnej produkcie možno pozorovať pokles, oproti minulému roku bola výroba v júni nižšia o 5,7 %," tvrdí IFP.

Kríza ženie ceny energií
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: IFP)

Naopak, na druhom brehu je situácia opačná - tom cenovom. Koncom augusta dosiahla cena na burze nové maximá. Priemerná hodinová spotreba, naopak, klesala. Spolu s ňou aj počet najazdených kilometrov v nákladnej doprave.

Kríza ženie ceny energií
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: IFP)

IFP ešte dodáva, že s nástupom leta zažíva trh práce stagnáciu, ktorá s týmto problémom úzko súvisí. Počet zamestnaneckých zmlúv bol síce v júli medziročne vyšší o 1 % ale medzimesačná dynamika naznačuje zastavenie zotavenia. Oproti predpandemickému obdobiu je v ekonomike zamestnaných o 35-tisíc ľudí menej.

Viac o téme: CenaElektrinaKríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu