Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lieky sú v lete problémom: Môžu sa vám pokaziť, riziková je dovolenka! TOTO vám v zahraničí stačiť nemusí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Vysoké teploty a slnečné počasie vedia narobiť poriadne problémy a skomplikovať nám životy. Platí to aj v prípade liekov. Skladovať ich v horúčavách totiž vôbec nie je jednoduché a v mnohých prípadoch to môže byť dokonca aj nebezpečné. Nehovoriac o tom, ak si lieky potrebujete so sebou prepraviť do dovolenkovej destinácie, kde je klíma často úplne iná, ako na Slovensku.

Nesprávne skladovanie liekov môže najmä v lete spôsobiť ich rýchle znehodnotenie. Podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠUKL) je najzreteľnejším signálom toho, že váš liek je pokazený, zmena jeho konzistencie, farby alebo zápachu. „Buďte však opatrní, takéto zreteľné zmeny zvyčajne nastanú len pri určitých typoch liekov, napr. pri mastiach, krémoch či sirupoch a väčšinou si znehodnotenie liekov nemusíte vôbec všimnúť. Ich degradácia prebieha na molekulárnej úrovni a tá sa nedá pozorovať voľným okom. Preto je dôležité zásady správneho skladovania liekov dôsledne dodržiavať,“ odporučili.

Archívne video: Ľudia by sa mali naučiť vracať nepoužité lieky naspäť do lekárne

Ľudia by sa mali naučiť vracať nepoužité lieky naspäť do lekárne (Zdroj: TASR - Martina Kriková)

Lieky by ste mali skladovať na suchom a tmavom mieste pri teplotách do 25 °C, prípadne ak si to liek vyžaduje, v chladničke. Informáciu o správnom skladovaní lieku nájdete v písomnej informácii pre používateľa, čiže v príbalovom letáku.

Pozor na lieky pri cestovaní

Obzvlášť si treba dať pozor na lieky pri cestovaní. „Ďalšou možnosťou je vyzdvihnúť si vaše lieky priamo na mieste dovolenky. Lieky na predpis si môžete vyzdvihnúť v lekárňach vo všetkých krajinách Európskej únie. Pred cestou si však overte, či je váš liek v danej krajine dostupný,“ navrhuje ŠÚKL.

Lieky sú v lete
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: pixabay.com)

O vystavenie predpisu môžete požiadať svojho lekára. Podľa ústavu neexistuje žiaden predpísaný vzor a stačí, ak bude predpis obsahovať meno, priezvisko a dátum narodenia pacienta. Potrebné je uviesť tiež meno, priezvisko, kvalifikáciu, adresu pracoviska a kontakt na lekára.

Pozor si treba dať pri názove liečiva a neuvádzať jeho obchodné meno, pretože liek sa môže v zahraničí volať inak. Na predpise musí byť tiež uvedená lieková forma, sila, respektíve koncentrácia liečiva, jeho množstvo a dávkovanie. Dôležitý je aj dátum vydania predpisu a podpis lekára. „Elektronický predpis vám v zahraničí nemusia uznať – požiadajte preto lekára o papierovú kópiu,“ upozornili.

Viac o téme: TeploLetoLiekyLiečiváCestovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu