Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kollár šokuje: Nečakane oznámil, ktorí poslanci posilnia klub Sme rodina, je tam aj exkotlebovec!

Kollár oznámil mená, ktoré posilnia klub Sme rodina. Zobraziť galériu (6)
Kollár oznámil mená, ktoré posilnia klub Sme rodina. (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - V koalícii nemá každý na ružiach ustlané a prejav vlastného názoru, ktorý je vo veľkom odpore s ideou toho-ktorého parlamentného klubu sa nekompromisne trestá aj vylúčením, iní zas volia odchod na vlastnú päsť. Svoje si o tom vedia bývalí poslanci OĽaNO, ktorí sa pri hlasovaniach alebo iných príležitostiach vzopreli a museli dobrovoľne alebo sami odísť zo stany Igora Matoviča. Šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) ale teraz nečakane oznamuje, že odídencov prichýli vo svojom klube. O koho ide?

archívne video

Poslankyňa Tabák vysvetľuje svoj postoj ohľadom hlasovania o vydaní Roberta Fica (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizácia 14:49 - Romana Tabák o žiadnych prestupoch do Sme rodina nevie

Romana Tabák však o plánoch Kollára s prestupmi vrátane jej osoby nič nevie. "Ja som sa tak nerozhodla, nikde som neprestúpila. Som nezaradená poslankyňa," povedala pre TV Markíza Tabák. O žiadnom Kollárovom vyhlásení nevie a ani ho nevidela. "Tomu neverím," dodala. "Je možné, že si to aj vymýšľate. Prestupy neplánujem," povedala ešte raz Tabák. Povedala že "dnes" bude naďalej pôsobiť ako nezaradená poslankyňa.

Kollár šokuje: Nečakane oznámil,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: archív R.T.)

Kollár sa ohľadom svojich plánov zveril televízii TA3. Po novom totiž už bude mať klub Sme rodina 20 poslancov, pričom ich doteraz bolo o troch menej. Kollár túto vec oznámil vo vysielaní s tým, že zo zákona má túto vec oznámiť predsedovi parlamentu - teda sám sebe.

Boj o kreslo predsedu parlamentu? Kollár to všetko mení príchodom troch poslancov

Do hry však prišiel aj iný faktor, a to ten, že ak by premiér Eduard Heger súhlasil s vytvorením novej koaličnej zmluvy po ultimáte od SaS, liberáli by si mohli Kollárov post nárokovať pre seba. SaS má oficiálne 19 poslancov, zatiaľ čo Sme rodina "len" 17. Príchod trojice poslancov do klubu ale mení celú hru.

Kollár šokuje: Nečakane oznámil,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nepísané pravidlo totiž hovorí, že práve druhá najsilnejšia koaličná strana si nominuje šéfa Národnej rady. Kollár je pripravený tieto počty okamžite navýšiť.

Kto sú nové prírastky v klube Sme rodina? Je tam aj exkotlebovec!

"Je len na mne, kedy oznámim, že máme troch nových poslancov. Sú nimi Romana Tabák, Ján Krošlák a Jozef Šimko," povedal predseda parlamentu vo vysielaní. Kollár dodal, že nechce podporovať plány Richarda Sulíka (SaS). "Z tejto šlamastiky sa musí dostať sám," poznamenal na jeho adresu.

Prvou menovanou je Romana Tabák, ktorá bola vyhodená z klubu OĽaNO po hlasovaní o Robertovi Ficovi v kauze Súmrak. Okrem nej bola z klubu vylúčená aj Katarína Hatráková. Tú ale Kollár ako novú posilu nespomenul.

Romana Tabak
Zobraziť galériu (6)
Romana Tabak  (Zdroj: Archív R. T.)

Ján Krošlák je bývalý športovec a z OĽaNO klubu odišiel ešte v októbri minulého roka pre názorové nezhody s predsedom hnutia Matovičom. "Videl som aj u nás v klube, že Matovič stále požíva 'božskú' dôveru väčšiny poslancov," vyjadril sa na jeseň Krošlák.

Kollár šokuje: Nečakane oznámil,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Tretím menovaným je bývalý kandidát Kotlebovcov-Ľudovej strany naše Slovensko a primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko. Ten z ĽSNS odišiel v auguste 2021 pre názorové nezhody s vedením ĽSNS aj v súvislosti s pandémiou koronavírusu. "Napríklad, ja som zaočkovaný, oni sú zásadne proti tomu. Ja mám iný názor, je tam toho viac, ale nehľadajte v tom nejaké zázraky. Zoberte si Messiho, odišiel z Barcelony a všetko je v úplnom poriadku," povedal vtedy pre Aktuality odchádzajúci Šimko

Jozef Šimko
Zobraziť galériu (6)
Jozef Šimko

Viac o téme: Boris KollárĽSNSJozef ŠimkoSme rodinaJán KrošlákRomana Tabák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu