Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šimečka: Konferencia o budúcnosti Európy naznačila, že je vhodný neustály dialóg politikov s občanmi

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRUSEL - Konferencia o budúcnosti Európy (CoFoE), ktorá v pondelok 9. mája oficiálne končí, naznačila, že permanentný dialóg politikov s občanmi by sa mal stať súčasťou politického života v Európskej únii. Uviedol to v rozhovore podpredseda Európskeho parlamentu (EP) a slovenský europoslanec Michal Šimečka (PS).

Šimečka, ktorý v EP zastupuje liberálnu frakciu Obnovme Európu (RE) skonštatoval, že občania zapojení nejakým spôsobom do CoFoE navrhli veľa riešení pre problémy, ktoré v súčasnosti trápia EÚ, a preto konferenciu vníma ako obohacujúcu pre EÚ ako celok a aj pre politikov. Upozornil, že išlo o stovky náhodne vybraných občanov, ktorí zastupovali všetky členské krajiny, socio-ekonomické skupiny, vekové kategórie a pohlavie, a ktorí sa cez štyri tematické panely veľmi intenzívne zapojili do prác konferencie a zosumarizovali konečné návrhy na zlepšenie fungovania EÚ.

Šimečka: Konferencia o budúcnosti Európy naznačila, že je vhodný neustály dialóg politikov s občanmi (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"To nám dáva istý obraz o tom, čo Európania chcú a čo európski občania od Únie očakávajú a kam by EÚ podľa nich mala smerovať," vysvetlil. Dodal, že odporúčania občanov sú jasné v mnohých oblastiach a či už ide o zdravotníctvo alebo obranu a bezpečnosť, občania členských krajín EÚ, vrátane Slovákov, dali najavo, že si želajú silnejšiu a jednotnejšiu Úniu. 

Šimečka: Konferencia o budúcnosti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"To vieme z prieskumov verejnej mienky a teraz to vieme aj z tejto konferencie. To je podľa mňa dobrá správa a hlavne je to niečo, čo by sme my ako politici mali zobrať na vedomie a nie sa hádať alebo odchádzať z tej konferencie, lebo sa nám nepáčia jej závery. A to je odkaz predovšetkým mojim euroskeptickým a krajne pravicovým kolegom z europarlamentu," uviedol Šimečka. Bol to odkaz na politické frakcie Európski konzervatívci a reformisti (ECR) a Identita a demokracia (ID), ktorých poslanci sa po poslednej plenárke CoFoE rozhodli proces konferencie opustiť.

Šimečka: Konferencia o budúcnosti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podľa jeho slov po skončení CoFoE je na pleciach europarlamentu, ale najmä na vládach členských krajín EÚ, aby odporúčania občanov a nimi vyjadrenú vôľu na konferencii pretavili do konkrétnych výsledkov. "Ak sa to nepodarí, tak to bude veľké sklamanie a ja verím, že minimálne niekoľko z tých predložených návrhov, ktorých boli stovky, sa naozaj pretavia do reality. Prípadne si viem predstaviť, že by takýto proces, priame konzultácie s občanmi na základe náhodného ale objektívneho výberu, mohli byť aj permanentnou súčasťou európskej politiky, lebo sa ukazuje, že je to veľmi dobré a inovatívne zlepšenie demokratického procesu," uviedol Šimečka v závere rozhovoru.

Viac o téme: Michal ŠimečkaKonferencia o budúcnosti Európy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu