Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Andrej Stančík apeluje na zmeny v spoločnej zahraničnej politike a obrane

Andrej Stančík Zobraziť galériu (2)
Andrej Stančík (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Zmeny v spoločnej zahraničnej politike a obrane v Európskej únii (EÚ) sú nutné. Myslí si to poslanec Národnej rady SR Andrej Stančík (OĽANO) z parlamentného zahraničného výboru. Potrebu zmien odôvodňuje vojnou na Ukrajine. Hovoril o nej v súvislosti s Konferenciou o budúcnosti Európy (CoFoE), z ktorej vyšli požiadavky na zmeny v Únii.

"Ak chceme, aby bola EÚ lídrom a jednotná, potrebujeme jednotnú zahraničnú politiku, pričom by na schválenie mala stačiť kvalifikovaná väčšina," uviedol Stančík. Volá aj po posilnení obrannej spolupráce. "Myslím, že idea spoločnej armády by mala byť konečným cieľom. Len tak môžeme čeliť hrozbám, ktoré 21. storočie prináša a nebyť v závese iných mocností. Chápem, že je to dlhá cesta, no bez vízie budeme stagnovať na mieste," poznamenal.

Andrej Stančík apeluje na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Možnosť dvojrýchlostnej únie 

CoFoE priniesla aj tému otvárania základných zmlúv o fungovaní EÚ. Pri ich úpravách sa Stančík obáva najmä postupu Maďarska, ktoré podľa jeho slov blokuje jednotný postoj EÚ. Stančík preto hovorí aj o možnosti dvojrýchlostnej únie. "Ak nebude možné nájsť konsenzus, verím, že by sme sa mali zaoberať myšlienkou tzv. dvojrýchlostnej EÚ. Tí, ktorí budú chcieť spoluprácu prehĺbiť, tak to budú môcť spraviť bez toho, aby ich niekto blokoval," doplnil.

Viac o téme: ZmenyOĽANOAndrej StančíkCoFoE
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu