Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nicholsonová má toho dosť: Spolu s europoslancami spísali list, stranu Smer chcú vykopnúť z tejto frakcie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, archív L.Ď.N.)

BRUSEL/BRATISLAVA - Posledné udalosti a obvinenia okolo vedúcich predstaviteľov politickej strany Smer vzbudili široký ohlas aj v ďalekom Bruseli, kde sedia europoslanci. Medzi nimi sú aj takí, ktorí dokonca vyzývajú, aby Smer vylúčili z tamojšej politickej frakcie S&D. List verejnosti rozoslala europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová a podpísaní sú v ňom jej viacerí slovenskí kolegovia.

Nicholsonová a spol. list adresovali priamo vedeniu frakcie S&D a napísali ho v anglickom znení. "V uplynulých dňoch polícia SR vzniesla obvinenia voči viacerým čelným predstaviteľom strany Smer, ktorá patrí do vašej politickej frakcie. Okrem iných polícia obvinila bývalého ministra vnútra a podpredsedu Smeru Roberta Kaliňáka ako aj bývalého trojnásobného premiéra SR Roberta Fica. Sú obvinení z obzvlášť závažného trestného činu – zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej organizovanej skupiny," prezentujú dianie na Slovensku frakcii europoslanci.

Nicholsonová má toho dosť:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podpísaní sú europoslanci OĽaNO, PS aj KDH

Pod znením listu sú podpísaní europoslanci Lucia Ďuriš Nicholsonová (RENEW Europe), podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka (RENEW Europe, Progresívne Slovensko), Martin Hojsík (RENEW Europe, Progresívne Slovensko), Michal Wiezik (RENEW Europe, Progresívne Slovensko), Ivan Štefanec (EPP, KDH), Miriam Lexmann (EPP, KDH), Peter Pollák (EPP, OĽaNO) a Vladimír Bilčík (EPP, Spolu - občianska demokracia).

V liste sa otvorene dotýkajú diania okolo predsedu Smeru. Spomínajú aj jeho kroky smerom k zahraničnopolitickej situácii. "Robert Fico pred slovenskou verejnosťou otvorene šíri hoaxy o fašizme na Ukrajine, namiesto o zabíjaní Ukrajincov vo vojnovom konflikte vyvolanom agresivitou Putinovej administratívy účelovo hovorí o vraždení Rusov na Donbase a vyvoláva u ľudí pocit, že o vojne na Ukrajine dostávajú zmanipulované informácie. Po celý čas jeho prejavu za ním na znak podpory stojí slovenská europoslankyňa, Monika Beňová, členka vašej frakcie a kvestorka EP. Od dezinformácií, ktoré Robert Fico šíri v slovenskej verejnosti o vojne na Ukrajine sa ani raz nedištancovala," uvádza sa v liste ako jeden z mnohých dôvodov zrušenia členstva strany Smer vo frakcii.

Výzva na prehodnotenie strany vo frakcii

"Vážené vedenie frakcie S&D, ako zástupcovia Slovenska v EP vás týmto vyzývame na prehodnotenie členstva Smeru vo vašej politickej skupine, nakoľko ich postoje sú nezlučiteľné s princípmi a s hodnotami, ktoré dlhodobo, nielen v čase hroznej vojny na Ukrajine, prezentuje vaša politická frakcia. Veríme, že je vo vašom záujme bojovať proti šíreniu dezinformácií a hoaxov, a že nedovolíte, aby ich šírili práve vaši členovia," píše sa v závere listu.

Viac o téme: ListVylúčenieSmer-SDEurópsky parlamentLucia Ďuriš NicholsonováMichal ŠimečkaS&D
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu