Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Heger čelí útoku konšpirátorov! Falošné FOTO z Buče musel riešiť priamo Facebook, premiér reaguje

O Hegerovej návšteve sa šíri neuveriteľný hoax. Zobraziť galériu (4)
O Hegerovej návšteve sa šíri neuveriteľný hoax. (Zdroj: Topky - Ján Zemiar, Facebook/E.H., gettyimages.com)

KYJEV/BRATISLAVA - Ak si raz poviete, že konšpirátori už nemajú odkiaľ čerpať svoje výmysly a ich čas sa chýli ku koncu, práve v tej chvíli zmenia taktiku a začnú vytvárať niečo z niečoho iného. Hovoríme o nedávnej návšteve premiéra Eduarda Hegera na Ukrajine, ktorá je vo vojne, konkrétne v zničenej Buči. Bol tam dokonca spolu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, no ani to menej zmýšľajúcich ľudí nepresvedčilo o tom, že tam "skutočne bol" a sociálnymi sieťami sa začal šíriť neuveriteľný výmysel - Hegera vraj do fotiek z Ukrajiny len "dorobili".

Ako to už v týchto prípadoch býva, aj v tomto konkrétnom ide o hrubý až nedôstojný výmysel a prekrúcanie toho, čo sa skutočne stalo a čo bolo dokonca okrem fotografií zdokumentované aj na videách, ktoré sa ešte ťažšie falšujú. Zakročiť musela až agentúra AFP, ktorá zhromažďuje fakty a vyvracia hoaxy.

Vraj som nafingoval svoju návštevu Buče, sťažuje sa premiér

Všetko vysvetlil aj premiér. "Na sociálnych sieťach sa vo veľkom šírili fotografie a tvrdenia, podľa ktorých som mal nafingovať svoju návštevu v ukrajinskej Buči. Agentúra AFP, ktorá spustila svoju službu preverovania faktov aj na Slovensku, preskúmala originály fotografií, a taktiež porovnala zábery pochádzajúce od iných médií," píše Heger na sociálnej sieti.

 

VRAJ SOM NEBOL V BUČI Aj moja návšteva na Ukrajine sa stala predmetom klamstiev a dezinformácií. Na sociálnych...

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Thursday, April 21, 2022

Hoax, ktorý nedáva zmysel už od základov, aj tak sa nájdu ľudia, ktorí mu veria

V princípe ide o to, že anonym na sociálnej sieti vytvoril lacnú fotomontáž, ktorú paradoxne nazval originálom, na ktorom vymenil Hegerovu hlavu a časť odevu za odlišný, a tak chcel dokázať, že Heger si vraj svoju návštevu Buče celú vymyslel. Nemyslel ani na to, že z návštevy existujú stovky fotografií a videozáznamov z rôznych uhlov, zachytávajúcich nielen jeho, ale aj predsedníčku Leyenovú a mnohých ďalších funkcionárov.

Tu však opäť nebezpečný faktor napĺňa sociálna sieť Facebook, ktorá na pár hodín príspevok dovolila verejne šíriť, až kým ho neoznačila agentúra AFP za hoax a vymyslenú fotomontáž. Za ten čas sa však pod príspevkami objavujú komentáre, ktoré otvorene veria aj tomuto výmyslu a nekriticky zmýšľajúci ľudia môžu aj tento evidentný hoax brať ako pravdu. Ide o veľmi nebezpečný fenomén toho, ako si verejnosť slabo alebo vôbec neoveruje zdroje informácií.

Heger čelí útoku konšpirátorov!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Z návštevy premiéra a predsedníčky EK dokonca spravili záznam viaceré svetové spravodajské agentúry. Francúzsky El Pais nevynímajúc.

Nižšie pre overenie uvádzame ešte originálny status premiéra s originálnymi fotografiami z Buče.

 

NÁVŠTEVA BUČE MNOU OTRIASLA Dnes som navštívil mesto Buča, ktoré leží len pár desiatok kilometrov od Kyjeva. Ruská...

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Friday, April 8, 2022

Lacný trik, ktorý sa dá jednoducho vyvrátiť

Fotografie, ktoré hoaxéri lacno upravili však majú poriadnu slabinu. Originálne fotografie premiéra z Buče sú totiž verejne k dispozícii a ich metadáta sa dajú úplne jednoducho overiť. Toto zrejme konšpirátorom do karát veľmi nehrá. Informuje o tom aj AFP. "Pri bližšom pohľade na metadáta fotografií pomocou online nástroja Metadata2Go sme zistili, že fotografie boli vyhotovené 8. apríla 2022 o 15:58 miestneho času zariadením iPhone 13 Pro Max. Fotografie obsahujú aj údaje o expozícii, čo naznačuje, že ide o autentický výstup z fotoaparátu," dopĺňa agentúra.

Heger čelí útoku konšpirátorov!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: fakty.afp.com)

Istota je guľomet

Aby si však neustáli spochybňovači boli skutočne na istom, agentúra AFP podrobila originály z Hegerovho profilu aj tzv. error checkingu, ktorý spracúva každý pixel fotografie a preveruje, či sa s ním nejako svetelne alebo inak nemanipulovalo. "V žiadnom z pôvodných obrazových súborov sme nezistili vizuálnu manipuláciu," uvádza AFP.

Heger čelí útoku konšpirátorov!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: fakty.afp.com)

Podľa AFP aj tieto závery potvrdzujú, že práve táto fotografia je originálnou a autentickou snímkou, a nie obrázok muža v šiltovke. Rozmazaná tvár muža v šiltovke, ktorá bola nalepená namiesto Hegerovej hlavy za účelom manipulácie, bola podľa nich v tak nízkej kvalite, že ju nedokázali spätne vystopovať, a to ani prostredníctvom spätného vyhľadávania obrázkov.

Viac o téme: Návšteva FotomontážHoaxUkrajinaEduard HegerKonflikt na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu