Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zima ešte neodišla: Vodiči, pozor! Tieto kraje zasiahnu snehové jazyky a záveje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – V severných okresoch Žilinského a Prešovského kraja sa ojedinele môžu tvoriť snehové jazyky a záveje. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojej webovej stránke.

Meteorológovia v tejto súvislosti vydali výstrahu prvého stupňa. Nateraz platí v okresoch Čadca, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Ružomberok a Liptovský Mikuláš do utorka do 18.00 h. Pre okresy Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa do stredajšieho (9. 3.) rána.

Zima ešte neodišla: Vodiči,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shmú.sk)

SHMÚ pripomína, že tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. „Výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ dodáva.

Lavínová situácia je všeobecne priaznivá

Lavínová situácia v slovenských pohoriach je všeobecne priaznivá. Hlavným problémom je vetrom previaty sneh, predovšetkým vo vysokých polohách Tatier. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Na južných stranách pohorí sa nachádza nový sneh, zväčša na tvrdom podklade starého snehu. "Uvoľnenie lavíny je možné najmä na veľmi strmých svahoch, kde sa nachádza väčšie množstvo nového snehu. Veľké lavíny nepredpokladáme. Objaviť sa môžu skôr malé lavíny alebo splazy," uviedol Krajčí.

Na severných svahoch sa teploty pohybovali dlhodobo pod bodom mrazu, preto tu pretrvali zimné podmienky a sneh sa ešte nemohol úplne stabilizovať. "Pribudnúť má ďalších desať centimetrov nového snehu pri nízkych teplotách so silným vetrom, čo môže lavínovú situáciu mierne zhoršovať," upozornil.

Počas poslednej periódy sneženia napadlo desať až 20 centimetrov veľmi suchého prachového snehu. Na tienistých svahoch sa podľa Krajčího stále nachádza suchý sneh, vo vnútri snehovej pokrývky dokonca aj trvalo slabé vrstvy. Na väčšine juhovýchodných až juhozápadných svahov je podkladový sneh tvrdý, prípadne silná firnová kôra, ktorá sa vytvorila striedavo natopením a premrznutím snehu z predošlých dní.

Cesty v hornatejších oblastiach môžu byť pokryté vrstvou snehu

Cesty prvej, druhej a tretej triedy na území Slovenska sú v utorok ráno zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý. Slovenská správa ciest (SSC) o tom informuje na svojom webe zjazdnost.sk s tým, že v hornatejších oblastiach môžu byť cesty pokryté čerstvým, kašovitým, utlačeným a miestami až zľadovateným snehom vo vrstve jeden až tri centimetre.

Povrch vozoviek horských priechodov je prevažne suchý až mokrý okrem horských priechodov Podspády, Donovaly, Pusté Pole, Pezinská Baba, Fačkov, Čertovica, Huty, Klenov, Vernár, Herlianske Sedlo, Súľová a Grajnár, kde je čerstvý, kašovitý až utlačený sneh. Na Branisku dosahuje trojcentimetrovú vrstvu.

Na zľadovatený sneh SSC upozorňuje aj na Vrchslatine a na cestách II/578 Skalka - Kremnica a II/526 hranica okresov Detva/Poltár - Kokava nad Rimavicou. Na ceste II/537 Podbanské - Tatranská Polianka a cestách tretej triedy v obvode Záborské dosahuje štvor- až päťcentimetrovú vrstvu snehu.

Čo sa týka diaľnic a rýchlostných ciest na území Slovenska, všetky sledované úseky sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý.

Viac o téme: SnehPočasieZávejeShmúJazykyVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu