Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Meteorológovia predpovedajú koniec februára: Aké počasie nás čaká? Kabáty môžete odložiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA – Február na krajnom západe a juhozápade Slovenska bude zrejme mimoriadne teplý. Na sociálnej sieti o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) s tým, že to naznačuje vývoj teplotných podmienok.

"V posledných siedmich rokoch boli u nás takéto mimoriadne až extrémne teplé februáre až štyri (2016, 2019, 2020 a 2022)," spresnil ústav. Medzi najteplejšie dni aktuálneho februára bude patriť 17. február 2022, keď viaceré meteorologické stanice na Slovensku zaznamenali rekordné hodnoty maximálnej, minimálnej a priemernej dennej teploty vzduchu pre tento dátum.

"Prekonaný bol aj celoslovenský rekord pre maximálnu a minimálnu dennú teplotu vzduchu pre 17. február," uviedli meteorológovia. Najvyššiu teplotu vzduchu zaregistrovali v Bratislave v Mlynskej doline (18,7 stupňa Celzia). Rekordnú celoslovenskú hodnotu dosiahla 17. februára aj minimálna denná teplota vzduchu, ktorá zostala na takej vysokej úrovni, že v Moravskom Svätom Jáne neklesla pod 7,1 stupňa Celzia, čím bol prekonaný pôvodný celoslovenský rekord pre tento dátum.

 

Klimatologické zhodnotenie 7. týždňa Vývoj teplotných podmienok na Slovensku v tohtoročnom februári naznačuje, že aj...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Monday, February 21, 2022

Priemerná denná teplota vzduchu dosiahla 18. februára v Gabčíkove 11,2 stupňa Celzia, čím bol zaznamenaný nový celoslovenský rekord pre tento dátum. "Na krajnom juhozápade Slovenska sú takéto vysoké hodnoty priemernej dennej teploty vzduchu štandardné až v prvej polovici apríla," upozornil SHMÚ.

Výrazné sucho je podľa ústavu aktuálne len na juhu a juhozápade Podunajskej nížiny. Na strednom a východnom Slovensku je len ojedinele mierne sucho. Podľa indexu SPEI je extrémne sucho len na stanici Bratislava-letisko. Veľmi suché podmienky sú v Prešove a Kuchyni. Veľmi vlhko je v Oravskej Lesnej.

Viac o téme: TeploFebruárPočasiePredpoveďShmú
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu