Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zima stále nepovedala posledné slovo: V polovici marca sneh? POZOR na poľadovicu aj snehové prehánky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Eugene Hoshiko)

BRATISLAVA – Vo väčšine okresov východného a stredného Slovenska hrozí v stredu v dopoludňajších hodinách poľadovica. Meteorológovia varujú aj pred snežením. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojej webovej stránke.

Poľadovica sa môže tvoriť v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Prešovskom aj Žilinskom kraji. Výstraha prvého stupňa platí do 12.00 h. "Predpokladaná intenzita a výskyt nebezpečného javu sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu. Tento jav predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," uvádza SHMÚ.

Výstrahy pred snežením a poľadovicou platia pre väčšinu Slovenska
Zobraziť galériu (2)
Výstrahy pred snežením a poľadovicou platia pre väčšinu Slovenska  (Zdroj: shmú.sk)

Výstrahu pred snežením do 12.00 h vydali meteorológovia pre viaceré okresy Banskobystrického, Košického, Prešovského a Žilinského kraja.

Na viacerých cestách v hornatejších oblastiach Slovenska je čerstvý sneh

Viaceré úseky ciest v hornatejších oblastiach Slovenska sú v stredu ráno pokryté vrstvou čerstvého kašovitého snehu. Ide o horské priechody Šturec, Besník, Čertovica, Makov, Javorník, Fačkov, Príslop, Podspády a Dobšiná. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na webe zjazdnost.sk.

Ako dodáva, všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Zjazdné sú aj cesty prvej, druhej a tretej triedy. "Povrch vozoviek je prevažne suchý, miestami vlhký," uvádza.

Upozorňujú však na kašovitý sneh, ktorý sa nachádza na horskom priechode Donovaly. Na horskom priechode Vrchslatina je miestami zľadovatený sneh.

Silné sneženie alebo dážď so snehom s dohľadnosťou do 100 metrov evidujú v lokalitách Čierne - Polesie, Štrba, Batizovce, Skalité, Pastierske, Dolný Kubín a Podtureň. Horské priechody Donovaly, Príslop, Šútovce a cesta I/64 Nitrianske Pravno - Fačkovské sedlo sú v uzavreté pre vozidlá nad desať metrov.

Najviac zrážok sa očakáva v Tatrách a Malej Fatre

V slovenských pohoriach je na stredu vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Horská záchranná služba (HZS) počas dňa očakáva prísun tlakovej níže, ktorá prinesie výrazné zrážky od severozápadu. Najviac zrážok predpokladajú v Západných Tatrách, Malej Fatre a Vysokých Tatrách. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie HZS.

"Zmrznutá kôra starej snehovej pokrývky a nová vrstva čerstvého snehu nie sú dostatočne zviazané. Najnebezpečnejšie sú strmé východné a juhovýchodné svahy najvyšších polôh, kde je možné uvoľniť lavínu hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení," priblížil Buliak s tým, že bezprostredne po snežení sa môžu uvoľniť aj malé spontánne lavíny.

Nové zrážky v stredu napadnú na tvrdú ľadovú vrstvu. Buliak vysvetlil, že v nízkych a stredných polohách prejde sneženie z dažďa, čo bude mať za následok lepšie previazanie medzi vrstvou podkladu a nového snehu. "V najvyšších polohách budú tieto väzby veľmi slabé. Na záveterných stranách hrebeňov a žľabov najvyšších polôh bude preto situácia najkritickejšia," skonštatoval.

Vo štvrtok (17. 3.) horskí záchranári očakávajú oťaženie snehu vplyvom slnka a zníženie jeho stability.

Viac o téme: PočasieSneženiePoľadovicaShmú
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu