Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Solidárnosť Slovenska bez hraníc: TAKTO môžete pomôcť aj vy! Potrebné sú financie, organizujú sa aj zbierky

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Martin Olexy/Zoznam.sk)

BRATISLAVA - Slováci opäť ukázali svoju solidaritu. Po tom, ako minulý týždeň zo stredy na štvrtok Rusko napadlo Ukrajinu, sa doslova celé Slovensko zomobilizovalo a vybralo sa na hranice pomáhať. Tí, čo nemohli, sa rozhodli pomôcť materiálne. Prinášame prehľad organizácii, ktoré sa venujú zbierke na pomoc Ukrajine.

Archívne VIDEO Utečencom na hranici v obci Veľké Slemence pomáhajú dobrovoľníci

Utečencom na hranici v obci Veľké Slemence pomáhajú dobrovoľníci (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Jednou z hlavných inštitúcií, ktoré pomáhajú na ukrajinsko-slovenských hraniciach, je ministerstvo vnútra. To informuje, že v súčasnosti je všetkého dostatok, no naďalej chýbajú niektoré pomôcky na zahriatie - napríklad ponožky, a to ako pre deti, tak aj pre dospelých. Okrem toho sú potrebné aj autosedačky či igelitové vrecia a tašky.

 

AKTUÁLNA PROSBA OD NAŠICH KOLEGOV Z HRANÍC S UKRAJINOU, ĎAKUJEME! CHÝBAJÚ: ➡️ ponožky ➡️ autosedačky ➡️ igelitové vrecia a tašky

Posted by Ministerstvo vnútra SR on Tuesday, March 1, 2022

Každý pracovný deň sa v petržalskom Zrkadlovom háji robí zbierka na pomoc Ukrajine. "Aktuálne stále do zbierky potrebujeme tieto veci: lekárničky, dezinfekcia na rany, škrtidlá, obväzy a bandáže, rúška a respirátory, zicherky, lekárenský lieh alebo nápoje s vysokým obsahom alkoholu, deky a spacie vaky, pánske oblečenie pre vojakov (teplé kabáty a bundy, pevné zimné termo, rukavice, čiapky,…), balená voda (ideálne objemy 0,5 alebo 1 liter), krabičkové džúsy, piškóty, keksy, sladké tyčinky a výživy pre deti alebo hotové trvanlivé jedlá určené na rýchly konzum bez príboru (napríklad konzervy s gulášom a fazuľovou polievkou, paštéty, tuniak,…)," informovala petržalská samospráva. Ľudia môžu nosiť veci určené na materiálnu pomoc každý deň od 9. do 17. hodiny. 

Pomoc zabezpečuje aj mestská časť Vrakuňa. Starosta Martin Kuruc informoval, že materiálnu pomoc prijímajú v ubytovni na Čiližskej ulici, nateraz však už berú len trvanlivé potraviny, ako múku, olej, cestoviny či konzervy. "Dnes v noci už prespala u nás v ubytovni prvá rodina, dnes prídu ďalšie 3 a postupne zaplníme všetkých 51 miest. Každá izba má už pripravené kuchynské potreby, potreby osobnej hygieny, uteráky, posteľ s perinou a vankúšom," informoval.

 

Ahojte, Len kratke info: Este raz velke DAKUJEM vsetkym co pomohli s materialnou pomocou pre utecencov z...

Posted by Martin Kuruc StarostaVrakune on Wednesday, March 2, 2022
 

Zbierka pre ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny🇺🇦 MČ Bratislava-Vrakuňa organizuje zbierku potrebných vecí pre ľudí, ktorí...

Posted by MČ Vrakuňa - oficiálna stránka on Monday, February 28, 2022

Ste organizácia a pomáhate Ukrajine? Ozvite sa na tipy@topky.sk a radi zverejníme vašu humanitárnu aktivitu.


Do pomoci sa pridalo aj združenie Človek v ohrození. To robí finančnú zbierku venovanú na pomoc Ukrajine. Ako vysvetlili, nateraz nerobia materiálnu zbierku, nakoľko je to podľa ich slov logisticky veľmi náročné. Ľudia tak môžu prispievať na pomoc Ukrajine zaslaním financií na zriadený účet, alebo formou prázdnej SMS na číslo 837, ktorá je spoplatnená vo výške 5 eur. Ľudí však dôrazne žiadajú, aby zatiaľ neponúkali a nenosili veci ako deky, oblečenie, jedlo, a podobne. 

 

KDE NÁJDETE VIAC INFORMÁCII O POMOCI PRE UKRAJINU? 🇺🇦 📞 Naša infolinka: +421917239708 Naďalej medzi vami pretrváva...

Posted by Človek v ohrození on Friday, February 25, 2022

Zbierku pre Ukrajinu vyhlásilo aj humanitná organizácia Magna. "Cieľom výzvy je poskytnúť urgentnú humanitárnu a zdravotnú úpomoc deťom a ich rodinám na Ukrajin," ozrejmila organizácia. Prostredníctvom platformy Ľudia ľuďom zverejnili výzvu, kde žiadajú vyzbierať 30-tisíc eur, v súčasnosti sa už podarilo vyzbierať štvrtinu cieľovej sumy. "Všetky vyzbierané prostriedky budú použité na zabezpečenie humanitárnej pomoci deťom a ich rodinám v núdzi," ozrejmili. 

 

Ukrajina teraz potrebuje každú pomoc. Aj tú vašu. MAGNA UPDATE: Slovenská humanitárna organizácia MAGNA začala s...

Posted by MAGNA on Monday, February 28, 2022

Na internete sa objavila aj zbierka "Kto pomôže Ukrajine?", prostredníctvom ktorej sa doteraz podarilo vyzbierať takmer 880-tisíc eur. "Aj keď je v súčasnosti zložité predvídať vývoj situácie, potrebujeme byť pripravení pomôcť. Preto Donio n.f. iniciovalo výzvu #KtoPomôžeUkrajine na podporu Ukrajiniek a Ukrajincov v ohrození, ktorým vedia pomôcť naše mimovládne a občianske organizácie. Ide primárne o humanitárnu pomoc na Ukrajine, alebo v prípade eskalácie pomoc tým Ukrajinkám a Ukrajincom, ktorí budú hľadať  bezpečie na území SR," ozrejmili iniciátori kampane. 

 

SPOLOČNE PRE UKRAJINU Dnes ráno vyhlásila Ruská federácia vojnu celej Ukrajine a zvyšujúce sa napätie u nášho...

Posted by Mareena on Thursday, February 24, 2022

Finančnú zbierku vytvoril aj Slovenský červený kríž, či organizácia Sme spolu. Prostredníctvom platobnej brány si Slováci môžu vybrať, či chcú darovať jednorázový príspevok, alebo pravidelný, mesačný a v akej výške. Pomôcť sa rozhodla aj nezisková organizácia DePaul, venujúca sa pomoci ľuďom bez domova. Rovnako vytvorila finančnú zbierku. "Zbierkou budeme financovať humanitárnu pomoc podľa potrieb, ktoré budú na ukrajinskej strane a rovnako aj potreby utečencov, ktorým sa podarí dostať na slovenské územie. Vaša podpora bude smerovať na zabezpečenie základných potrieb: balíky s potravinami, materiálnu a zdravotnú pomoc pre ľudí v núdzi," informovali organizátori.

 

ŽIADAME O POMOC V MENE NAŠICH PRIATEĽOV 🇺🇦 Do včerajšieho rána sme všetci dúfali... Bohužiaľ realita nebola nikdy...

Posted by DEPAUL SLOVENSKO, nezisková organizácia on Friday, February 25, 2022

Finančnú zbierku vyhlásil aj Unicef. "UNICEF je v teréne a poskytuje humanitárnu pomoc priamo na Ukrajine v týchto oblastiach: DISTRIBÚCIA: pitná voda, hygienické potreby, balíčky prvej pomoci, školské potreby, zimné detské oblečenie a variče pre 3000 rodín, pripravuje zásoby pre ďalších 60 000. VODA A SANITÁCIA: zabezpečuje dodávky pitnej vody pre rodiny na úteku, aj v oblastiach, kde je problém s vodou, v súčasnosti distribuuje 19 200 l vody v bandaskách pre vysídlené rodiny," ozrejmili. Pomôcť môžete aj prostredníctvom SMS - a to zaslaním správy s textom UKRAJINA na číslo 844, pričom má hodnotu 3 eurá a v plnej výške pomôže deťom v núdzi. 

Zbierku organizuje aj Slovenská katolícka charita. "Výnos zo zbierky bude použitý na akútnu pomoc ľuďom v oblasti konfliktu, stravu, ubytovanie a zabezpečenie základných potrieb, ale taktiež na poskytnutie urgentnej pomoci ľuďom z Ukrajiny, ktorí prichádzajú na Slovensko," ozrejmili. Prispieť môžu ľudia cez platobnú bránu, alebo zaslaním peňazí priamo na účet. Ako však informovali na sociálnej sieti, v súčasnosti hľadajú sklad v Bratislave, kde by mohli umiestniť veci na materiálnu pomoc pre ľudí z Ukrajiny. 

 

📦HĽADÁME SKLAD V BRATISLAVE 👉 vo veľkosti 300 - 600 m2 🔥Prosíme, ak máte skladové priestory dostupné kamiónom alebo...

Posted by Caritas Slovakia - Slovenská katolícka charita on Tuesday, March 1, 2022

Organizácia Sme spolu zverejnila zoznam vecí, ktoré potrebujú zabezpečiť pre vojnových utečencov z Ukrajiny. Ide o rôzne zdravotnícke pomôcky, ako napríklad gumenné rukavice, obväzy, vlhčené utierky, hygienické prostriedky, dezinfekciu či antiseptiká, ale aj bežné potreby z domácností, ako napríklad spacáky, deky, karimatky, tablety, mobily, termoprádlo či nové pánske ponožky.

Zvierací ombudsman je pripravený pomôcť aj zvieratám z Ukrajiny. "Ponúkate dobrovoľnícku prácu, materiálnu pomoc, možnosť dočasnej starostlivosti alebo ste veterinári a viete pomôcť pri očkovaní/ošetrovaní zvierat," informovali na stránke. Z toho dôvodu vytvorili formulár, ktorý môžu záujemcovia vyplniť. V prípade potreby budú ľudí kontaktovať.

Do odvolania sa od 10. do 18. hodiny koná zbierka pre Ukrajinu v košickom Kulturparku na Kukučínovej 2. Ľudia môžu počas dňa nosiť veci, ktoré už nepotrebujú - ako napríklad oblečenie (zimné dámske a pánske, ale aj detské), topánky (najmä zimné), či deky a paplóny. Organizátori uvítajú aj zdravotnícky materiál, hygienické a dezinfekčné potreby, či trvanlivé potraviny. Ľudí však prosia, aby prišli dobrovoľne pomôcť s triedením vecí, nakoľko ich je obrovské množstvo. 

 

Od zajtra až do odvolania vás čakáme v pavilóne November (Kasárne / Kulturpark - Kukučínova 2)

Posted by KASÁRNE/KULTURPARK on Sunday, February 27, 2022

V popradskom Centre voľného času na Ulici mládeže sa koná zbierka - a to každý deň od 16. do 20. . "V rámci pomoci môžete prispieť trvanlivými potravinami, sladkosťami pre deti, balenými vodami, hygienickými potrebami," informovali organizátori. 

Humanitárnu zbierku zaviedla aj strana SaS, ktorá v Liberálnom dome v bratislavskom Ružinove každý pracovný deň od 9. do 17. zbierajú veci určené pre utekajúcich Ukrajincov. "Potrebné sú najmä detské plienky, vlhčené vreckovky, dámske hygienické vložky, dezinfekcie, detské výživy, dojčenská voda, keksy, trvanlivé balené croissanty, ryžové chlebíčky, trvanlivé ovocie, dehydrované hotové jedlá (wifonky, cestoviny, ktoré treba zaliať vodou), čaje," napísali s tým, že ľudia nemajú nosiť potraviny podliehajúce skaze. 

Vláda okrem toho vytvorila stránku určenú pre utečencov z Ukrajiny, prostredníctvom ktorej dostanú odpovede na najčastejšie otázky, ktoré ich zaujímajú. 

 

ZDIEĽAJTE, PROSÍM 🇸🇰🇺🇦 VLÁDA SPUSTILA OFICIÁLNU STRÁNKU S NAJDÔLEŽITEJŠÍMI INFORMÁCIAMI PRE PRICHÁDZAJÚCICH UKRAJINCOV...

Posted by Sloboda a Solidarita on Saturday, February 26, 2022

Zbierku robila aj poliklinika Mediform, ktorá v Novej Bani v okrese Žarnovca vyhlásila humanitárnu zbierku. Počas piatich dní sa podarilo vyzbierať množstvo materiálnej pomoci. "Zapojilo sa veľmi veľa rodín , samospráv , cirkvi  a všetci zamestnamci nášho zdravotníckeho zariadenia.  Pomoc mi ponúkli prekladatelia , lekári a veľké množstvo dobrovoľníkov. V stredu sme darované veci triedili , pobalili a sú pripravené na naložené do kamióna, ktoré prebehne vo štvrtok. Naša spoločnosť má  intervenčný team vo Vyšnom Nemeckom a pomáha vojnovým utečencom z Ukrajiny," ozrejmila Marcela Forgáčová z Mediformu. 

Humanitárnu zbierku na Ukrajinu vytvorilo aj ministerstvo pôdohospodárstva pod vedením Samuela Vlčana. Zamestnanci agrorezortu zabezpečili tie najpotrebnejšie veci ako trvanlivé potraviny, voda, deky, vankúše či hygienické potreby. Rezort ich teraz posiela na slovensko-ukrajinské hranice do obce Ubľa. Časť humanitárnej pomoci smeruje priamo na Ukrajinu pre ľudí, ktorí čakajú v dlhých radoch pred hraničnými kontrolami pri vstupe na Slovensko.  

Solidárnosť Slovenska bez hraníc:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: MPRV)
Solidárnosť Slovenska bez hraníc:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: MPRV)

"Ďakujem všetkým zamestnancom, ktorí sa zapojili a priniesli materiálnu pomoc, prispeli finančne do zbierky, či venovali svoj čas a energiu na zhromaždenie a zabalenie všetkých vecí. Verím, že aspoň trochu prispejú k zmierneniu utrpenia ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine. Žiaľ, vyzerá to tak, že konflikt sa rýchlo neskončí a ľudí na úteku pred vojnou bude pribúdať. Preto v našej snahe pomáhať nesmieme poľaviť,“ uviedol minister Samuel Vlčan.

Solidárnosť Slovenska bez hraníc:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: MPRV)
Solidárnosť Slovenska bez hraníc:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: MPRV)

Pomoc poskytlo aj ministerstvo zdravotníctva. To obstaralo podľa požiadaviek ukrajinskej strany prístrojové vybavenie a zdravotnícky materiál v hodnote takmer 500 tisíc eur. Prvú zásielku, ktorá bola doručená počas víkendu 5-6. marca, tvorilo 33 paliet s cca 8 tonami zdravotníckej techniky a zdravotníckeho materiálu. „Humanitárna pomoc bola logisticky zabezpečovaná v súčinnosti s ministerstvom vnútra,“ vysvetlil minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský. Išlo prevažne o zdravotnícke pomôcky v zmysle: parné sterilizátory, umývačky a dezinfektory, resuscitačné sety, trachesotomické kanyly, kyslíkové masky, duodenálne sondy, striekačky, jednorazové ihly, intravenózne kanyly, náplaste, izotermické fólie a iný zdravotnícky materiál pre urgentnú medicínu.

Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) poskytne 50 000 eur na humanitárnu pomoc Ukrajine. O vyčlenení čiastky zo Sociálneho a kultúrneho fondu SOZA rozhodla v piatok dozorná komisia združenia. "Udalosti na Ukrajine sa dotkli každého z nás, členov SOZA nevynímajúc. Veríme, že vyčlenená čiastka pomôže tým, ktorí to teraz najviac potrebujú," povedal predseda Dozornej rady SOZA Matúš Jakabčic.

Prvú časť finančných prostriedkov vo výške 25 000 eur v piatok zaslal SOZA po konzultácii s ukrajinskými partnermi priamo na špeciálny zbierkový účet Veľvyslanectva Ukrajiny v Slovenskej republike. Druhá časť finančného daru v rovnakej výške je príspevkom SOZA do verejnej zbierky, ktorú ochranný zväz spustil aj pre ďalších potenciálnych prispievateľov na platforme Donio.

Pomáhajú aj samosprávy

Hlavné mesto Bratislava pripravuje pre utečencov z Ukrajiny veľkokapacitné centrum, ktoré zriadia v budove dočasnej autobusovej stanice na Bottovej. "Pracujeme na tom, aby centrum začalo fungovať v krátkom čase, z hľadiska všetkých potrebných príprav je to však otázka najbližších týždňov," podotkla hovorkyňa hlavného mesta Dagmar Schmucková. 

Mesto má nateraz plne funkčný infopoint na hlavnej železničnej stanici, ktorého kapacitu z hľadiska počtu dobrovoľníkov či tlmočníkov, ako aj z pohľadu zázemia na stanici výrazne posilnilo. "Momentálne je postačujúca," uviedla hovorkyňa. Pre prípad, že by sa počty ľudí z Ukrajiny zvýšili, má mesto priamo pri budove stanice pripravený aj stan, ktorý vie operatívne využiť ako ďalšie priestory.

 

🇺🇦 V noci spôsobili útoky ruských jednotiek požiar v záporožskej jadrovej elektrárni na Ukrajine. Uvedomujeme si, že už...

Posted by Bratislava - hlavné mesto SR on Friday, March 4, 2022

Banskobystričania v uplynulých dňoch zaplnili humanitárnou pomocou pre ukrajinských utečencov celú chodbu radnice. Mesto okrem toho pomáha tým utečencom, ktorí sa v ňom zdržiavajú, rozvážaním obedov. Informoval o tom na sociálnej sieti banskobystrický primátor Ján Nosko. "Do Košíc sme odviezli viac ako 130 kilogramov trvanlivých potravín, konzerv či sladkostí a pribalili sme aj deky a vankúše. Časť pomoci, ktorú počas minulého víkendu k nám nosili ľudia do vestibulu úradu, namierila do Užhorodu. Priebežne pomáhame so zabezpečením ubytovania, stravy a ďalšieho materiálu, koordinujeme akúkoľvek inú potrebnú formu pomoci," dodal Nosko.

 

ČASŤ VAŠEJ HUMANITÁRNEJ POMOCI UŽ PUTUJE NA UKRAJINU Aj dnes sme ako mesto mali možnosť pomôcť Ukrajincom. Rozviezli...

Posted by Ján Nosko on Thursday, March 3, 2022

Zbierku pre Ukrajinu robí už niekoľko dní aj horehronská metropola Brezno. Každý pracovný deň od 8.00 do 12.00 h a od 13.00 do 16.00 h môžu ľudia priniesť do centra Prameň zdravotnícky materiál, hygienické potreby, trvanlivé potraviny, prípadne novú spodnú bielizeň.

 

💙POMOC UKRAJINE 💛 Mesto Brezno v spolupráci s obcami v okrese Brezno a Oblastnou organizáciou cestovného ruchu REGIÓN...

Posted by Brezno - oficiálna stránka mesta on Monday, February 28, 2022

Mesto Brezová pod Bradlom v spolupráci s cirkevnými organizáciami zabezpečuje ubytovanie a pobyt utečencom z Ukrajiny na území mesta. Mesto zabezpečuje ubytovanie pre približne 30 utečencov. "Ubytovaní sú v ubytovacom zariadení evanjelickej cirkvi a aj v bytoch priamo v meste. Okrem ubytovania robíme zbierky, či už potravín, oblečenia alebo ďalších potrebných vecí. Mesto koordinuje celú činnosť, je v kontakte s úradom verejného zdravotníctva a snažíme sa zabezpečiť všetko potrebné," uviedol prednosta mestského úradu Ján Michálek.

 

Mnohí sa pýtate, ako pomôcť utečencom, ktorí utekajú pred vojnou na Ukrajine. Jedna možnosť je finančná podpora, ktorou...

Posted by Mesto Brezová pod Bradlom on Tuesday, March 8, 2022

V Brezovej pod Bradlom sú ubytované predovšetkým matky s deťmi, ale aj starší ľudia. "Najstaršou je žena, ktorá má 78 rokov. Mesto je pripravené poskytnúť pomoc, ktorá je v jeho kompetencii. Vrátane začlenenia detí do vyučovacieho procesu, či už v základnej alebo materskej škole," doplnil prednosta mesta.

Materiálnu pomoc utečencom z Ukrajiny museli od vypuknutia vojnového konfliktu v meste Sobrance zhromažďovať pre jej množstvo už na troch miestach. Takmer nepretržite ju triedia a ďalej distribuujú zamestnanci mesta v spolupráci s dobrovoľníkmi z občianskeho združenia Villa Szobránc. "Humanitárna pomoc je obrovská, je to fantastické," povedal primátor Pavol Džurina.

 

Dnes opäť nepretržitý pohyb ľudí. Veľa z nich je z Charkova. Mnohí o našej krajine nevedia veľa. Pýtajú sa, zaujímajú sa...

Posted by Občianske združenie Villa Szobránc on Tuesday, March 8, 2022

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) spustí registračný systém, ktorý pomôže pri hľadaní disponibilných ubytovacích kapacít pre utečencov, prichádzajúcich na Slovensko z vojnou postihnutej Ukrajiny. "V súčasnosti je už v testovacom režime, cez víkend budeme ladiť posledné detaily a v pondelok (7.3.) bude zaradený do ostrej prevádzky,“ informoval hovorca ZMOS Michal Kaliňák.

Podľa jeho slov je cieľom zaviesť centrálny a efektívny logistický systém ubytovania, trasovať umiestnenia, umocniť bezpečnosť, ochranu zdravia, a tiež pomôcť s využitím potenciálu hotelov a penziónov. "Systém bude nastavený tak, aby garantoval ochranu údajov a spracovávaných informácií," zdôraznil Kaliňák.

Viac o téme: PomocHumanitárna pomocUtečenciOrganizácieZbierkyMateriálna pomocVojna na UkrajineSolidárnosť SlovenskaVojnoví utečenci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu