Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Brezno vyhlási pre hrozbu odpojenia čistiarne odpadových vôd v Nemeckej mimoriadnu situáciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEMECKÁ - Stredajšie (30. 3.) zasadnutie krízového štábu v obci Nemecká v okrese Brezno prinieslo krátkodobé riešenie hrozby odpojenia čistiarne odpadových vôd (ČOV) v areáli bývalej rafinérie Petrochema Dubová od elektrickej energie. Uviedol to starosta obce Branislav Čižmárik s tým, že riešenie situácie preberie odbor krízového riadenia Okresného úradu (OÚ) Brezno.

"Využitím zákona o civilnej ochrane obyvateľstva vyhlási mimoriadnu situáciu OÚ Brezno. Dodávateľovi energií tak môže uložiť dodávať naďalej elektrickú energiu do spoločnosti PTCHEM, ktorá ČOV prevádzkuje," vysvetlil Čižmárik. Ako dodal, obec ukončí mimoriadnu situáciu, ktorú vyhlásila začiatkom marca, naďalej však bude participovať na hľadaní dlhodobého riešenia problému.

Vyhlásenie mimoriadnej situácie na území okresu k piatku (1. 4.) potvrdil i prednosta OÚ Brezno Ondrej Filipiak. "V rámci mimoriadnej situácie uložíme príkazy na záchranárske práce a vecné plnenia, ktoré zabezpečia núdzovú dodávku elektrickej energie do ČOV, aby nedošlo k zastaveniu jej prevádzky," priblížil Filipiak s tým, že takýto stav by mal platiť jeden mesiac. 

Problematická situácia v Nemeckej nastala začiatkom marca

Problematická situácia v Nemeckej nastala začiatkom marca, keď PTCHEM z dôvodu nesolventnosti oznámila prerušenie prevádzky ČOV v areáli bývalej rafinérie. Slovenské elektrárne – energetické služby evidovali ku koncu februára voči prevádzkovateľovi ČOV pohľadávky z titulu neuhradených platieb za dodávku elektriny a plynu vo výške viac ako 110.000 eur. ČOV v areáli niekdajšej rafinérie čistí splaškové vody z miestnej časti Dubová, no zabezpečuje aj čistenie dažďovej vody z gudrónových jám, ktoré sa tam nachádzajú. Problémom sa aktívne zaoberá i ministerstvo životného prostredia, odborníci envirorezortu skúmajú možné ekologické dosahy na obyvateľov a životné prostredie v prípade odpojenia ČOV v areáli bývalej rafinérie.

Gudrónové jamy sú skládky odpadu, ktoré vznikli pri spracovaní ropy v areáli rafinérie minerálnych olejov v obci Nemecká. Tá svoju činnosť začala ako štátny podnik v roku 1938, v druhej polovici 20. storočia fungovala pod názvom Petrochema Dubová. Okrem dvojice gudrónových jám v areáli podniku sa ďalšie dve skládky gudrónov nachádzajú v katastri obce Predajná.

Viac o téme: Čistička odpadových vôdOdpojenieBreznoNemecká
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu