Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KAUZA FATIMA Podnikateľ Janíček si môže sčasti vydýchnuť: Zrušené trestné stíhanie! Súdi sa aj s Jankovskou

Obžalovaný bývalý majiteľ trenčianskeho baru Fatima Ondrej Janíček Zobraziť galériu (3)
Obžalovaný bývalý majiteľ trenčianskeho baru Fatima Ondrej Janíček (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

TRENČÍN - Pred rokmi odsúdili podnikateľov Ondreja Janíčka a Jozefa Strelčíka za ohováranie sudcu. Tvrdili, že si od nich pýtal úplatok. Prokuratúra po šiestich rokoch rozhodla v prospech podnikateľa.

Kauza trenčianskeho baru Fatima sa tiahne už dhých 19 rokov. V prípade figuruje aj bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská. Práve ona sa mala ešte ako trenčianska sudkyňa v roku 2001 pričiniť o to, že sa Janíčkov bar dostal do rúk čongrádyovcov. Podnikateľ tvdil, že Jankovská za to zobrala úplatok tri milióny slovenských korún. Jankovská je v prípade stíhaná. 

AKTUÁLNE Súd rozhodol o väzbe v kauze baru Fatima: Obvinená je aj Jankovská a jej svat

Prokuratúra však v pondelok zrušila stíhanie Janíčka pre ohováranie sudcu Jozefa Janíka, ktorý v tom čase v prípade vystupoval. Janíček tvrdil, že sudca je komplic Jankovskej. "Je to veľké víťazstvo nad skorumpovanými sudcami a prvé na Slovensku, kde obyčajný človek zlomil sudcovskú zlomoc. Je to nielen moje víťazstvo, ale celého Slovenska," povedal pre SME Janíček. 

Obžalovaný bývalý majiteľ trenčianskeho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Podnikateľ dostal pôvodne za ohováranie sudcu od Okresného súdu v Trenčíne finančný trest 166 eur. Janíček sa však voči rozsudku odvolal a súdil sa dodnes. Spor trval šesť rokov. Podľa uznesenia prokuratúry sa Janíček nedopustil žiadneho trestného činu. 

Súdi sa aj s Jankovskou

Podnikateľ má však na krku viacero trestných oznámení pr eohováranie, medzi nimi aj od Jankovskej, Tá predbežne vyhrala a Janíček jej mal podľa súdu zaplatiť 160 eur. Aj v tomto prípade sa však odvolal. Jankovská je v kauze Fatima obvinená a na súd bola doručená aj obžaloba. Pôvodne ju mal prejednávať trenčiansky súd, avšak Jankovská tam pôsobila. Preto sa obžaloba presunula do Trnavy. 

Ondrej Janíček obvinil štátnu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR, FB/Ondrej Janíček)

Sudca Rudolf Botto, ktorému prípad náhodne pridelili, sa v súčasnoti oboznamuje so spisom. Ide totiž o rozsiahlu kauzu. Či obžalobu nakoniec prijme, nie je známe. Jankovskej advokát Peter Erdös tvrdí, že jeho klientka nie je spôsobilá na akékoľvek úkony spojené s vyšetrovaním a tiež, že by nebola schopná absolvovať pojednávania, pretože by sa mohol zhoršiť jej zdravotný stav. Rovnako Jankovská a jej advokát tvrdia, že boli porušené jej práva. Bývalú štátu tajomníčku a exsudkyňu čaká ešte súd v kauze Búrka.

Viac o téme: VäzbaOhováranieProkuratúraSúd FatimaOndrej JaníčekMonika Jankovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu