Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

AKTUÁLNE Súd rozhodol o väzbe v kauze baru Fatima: Obvinená je aj Jankovská a jej svat

Okresný súd v Trenčíne rozhoduje o obvinených v kauze baru Fatima. Medzi nimi je aj svat Moniky Jankovskej Peter Vaska. Zobraziť galériu (5)
Okresný súd v Trenčíne rozhoduje o obvinených v kauze baru Fatima. Medzi nimi je aj svat Moniky Jankovskej Peter Vaska. (Zdroj: TASR)

TRENČÍN - Okresný súd v Trenčíne rozhodoval o väzbe pre obvinených v súvislosti s kauzou baru Fatima. Policajti pred sudcu priviedli advokátku Annu Žedényovú, expolicajta Milana Žáčika, ako aj Petra Vaska. Ide o svata bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej, ktorá je v prípade tiež obvinená. Od marca je vo väzbe pre obvinenie z trestných činov podplácania a prijímania úplatku v kauze Búrka.

Súd rozhodol, že obvinených Annu Žedényovú, Milana Žáčika, ako aj Petra Vaska v kauze Fatima nebudú stíhať väzobne. O rozhodnutí sudcu Okresného súdu v Trenčíne informoval obhajca jedného z obvinených Rastislav Palovič. "Sudca pre prípravné konanie nevyhovel návrhu prokurátora na vzatie do väzby a môjho klienta, ako aj ostatných obvinených, prepustil na slobodu," povedal Palovič. Prokurátor Krajskej prokuratúry v Trenčíne podal návrh na vzatie do väzby v prípade Anny Žedényovej a Milana Žáčika z dôvodov kolúznej a preventívnej väzby. V prípade Petra Vaska z dôvodov kolúznej, preventívnej a útekovej väzby,

Okresný súd v Trenčíne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

V kauze Fatima polícia tento týždeň obvinila celkovo päť ľudí. Obvinenie sa týka trestnej veci zločinu marenia spravodlivosti a prečinu krivej výpovede a krivej prísahy. Okrem spomínaných je obvinený aj doterajší svedok v kauze Michal Vida.

Hovorca Krajskej prokuratúty v Trenčíne Marián Sipavý spresnil, že prokurátor podal návrh na vzatie do väzby v prípade Anny Žedényovej a Milana Žáčika z dôvodov kolúznej a preventívnej väzby. "V prípade Petra V. z dôvodov kolúznej, preventívnej a útekovej väzby," doplnil.

Vzťahy štátnej tajomníčky: Jankovská mala mať blízko ku Kočnerovmu Ághovi aj mafiánovi Čongrádymu

Podľa advokáta Moniky Jankovskej, Petra Erdősa, považuje jeho klientka výpovede svedkov v kauze Fatima za klamstvá. Polícia v súvislosti s kauzou tiež vo štvrtok večer zadržala bývalého šéfa protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Róberta Krajmera. Ten odstúpil z funkcie potom, ako sa objavil na mieste vraždy novinára Jána Kuciaka. Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar vtedy tvrdil, že Krajmer nevstúpil na pozemok domu. To však neskôr vyvrátili televízne zábery, ktoré jasne dokazovali prítomnosť Krajmera vo dvore domu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. 

Okresný súd v Trenčíne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Okresný súd v Trenčíne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Krajmerová, Čongrády, Kočner

Podnikateľ Ondrej Janíček je bývalým majiteľom baru Fatima, o ktorý ho mala obrať mafiánska skupina okolo Petra Čongrády. Janíček zároveň dlhodobo bojuje so štátnou tajomníčkou Monikou Jankovskou. V roku 2002, keď bola ešte aktívnou trenčianskou sudkyňou, rozhodla v prospech vtedajšieho mafiánskeho bossa Petra Čongrádyho a ten získal kultový bar Fatima. Čongrády je spájaný aj s Marianom Kočnerom, ktorý je v súčasnosti neprávoplatne oslobodený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Jeho ľudia asistovali Kočnerovi aj pri obsadení televízie Markíza.

V čase, keď Janíček prišiel o bar Fatima, ktorý je v Trenčíne známy aj ako mafiánsky podnik, mal s prepisom nehnuteľnosti pomôcť ďalší človek blízky Kočnerovi, Štefan Ágh. Ten je tiež obvinený z falšovania zmeniek, no na samostatnom konaní.

Štefan Ágh
Zobraziť galériu (5)
Štefan Ágh  (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Okrem spomínaných vecí sa Čongrádyovci vyskytujú aj v spojitosti s Jankovskej exmaželom, gynekológom Tiborom Jankovským. Ten s nimi vyrastal na jednom sídlisku, tvrdil však, že od 18. rokov sa nevideli.

Bar a reštauráciu Fatima pred niekoľkými rokmi kúpila firma BATA, ktorú ktorú podľa posledných dostupných údajov z roku 2013 vlastnila Mária Krajmerová a jej brat Norbert Tanoczký. Krajmerová, manželka bývalého šéfa protikorupčnej jednotky NAKA Roberta Krajmera, je spájaná nielen s Norbertom Bödörom, ktorý je v súčasnosti vo väzbe, ale aj podnikateľom Zoroslavom Kollárom.

Spolu s nimi a svojím bratom figurovala vo firme Kúpele Trenčianske Teplice. Tým patrí aj bývalý liečebný dom a národná kultúrna pamiatka Machnáč, ktorý je v súčasnosti v dezolátnom stave.

Viac o téme: Peter ČongrádyOndrej JaníčekMarian KočnerMonika Jankovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu