Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

MIMORIADNE Lockdown rozhádal vládu: V hre je aj demisia ministra, rozhoduje sa o školách!

Gröhlinga zrejme na vláde ohľadom uzávierky škôl prehlasujú. Zobraziť galériu (4)
Gröhlinga zrejme na vláde ohľadom uzávierky škôl prehlasujú. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Situácia sa pomaly ale isto zvrháva. Po dnešných vyše 10-tisíc nových prípadoch koronavírusu sa možný a celkový lockdown približuje každým dňom viac a viac. Hoci v prvom pláne nebola zmienka o uzatváraní škôl, chvíľu to vyzeralo tak, že minister školstva Branislav Gröhling (SaS) sa bude musieť s týmto zbožným želaním rozlúčiť. Minister zdravotníctva totiž prišiel na vládu s nečakaným a vopred nedohodnutým návrhom. Ten však vláda neskôr pozmenila a školy sa vraj budú zatvárať až ako posledné.

VIDEO Dnešné rokovanie vlády:

Hlavný hygienik Ján Mikas by uvítal trojtýždňový lockdown, situácia je podľa neho veľmi vážne a musíme znížiť mobilitu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 15:01

Po búrlivom poobednom rokovaní je tu záver a z uznesenia vyplýva, že Gröhling svoj boj o otvorené školy nakoniec predsa len vyhral. Školy na Slovensku sa budú zatvárať ako posledné. Informoval o tom počas rokovania vlády minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) s tým, že liberáli si uplatnili právo veta. Súhlasí s tým, aby bolo testovanie na školách povinné.

V poobedných hodinách na vláde prebiehala ostrá diskusia o tom, či našu krajinu zasiahne plošný lockdown pre všetkých, alebo len pre určitých ľudí. Podľa pôvodnej dohody sa však ale ani najvážnejšia situácia nemala dotknúť otvorenosti škôl, no zdá sa, že už ani toto neplatí.


Vláda rozhoduje o LOCKDOWNE: Slovensko čakajú prísne obmedzenia! Jasný odkaz hlavného hygienika


Pohrozí demisiou?

Podľa našich informácii prišiel minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) na rokovanie vlády s novým návrhom, a to uzávierkou škôl, čo podľa minulých slov Gröhlinga nepripadalo do scenára ani v najhoršom scenári pandémie. Naše zdroje nám prezradili, že minister školstva proti tomuto návrhu Lengvarského vo veľkom bojuje, no ak sa na vláde rozhodnú hlasovať za, bojkot SaS bude slabý na to, aby návrh neprešiel.

MIMORIADNE Lockdown rozhádal vládu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Situácia by teoreticky mohla zájsť až tak ďaleko, že by minister školstva proti tomuto návrhu Lengvarského bojoval až do tej miery, že by bola v hre aj demisia Gröhlinga, čo nám potvrdili viaceré zdroje.

MIMORIADNE Lockdown rozhádal vládu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

K rozhodnutiu zavrieť niektoré školy sa priklonilo aj konzílium odborníkov. "Prerušiť prezenčnú výučbu na obdobie od 25. 11. do 3. 12. 2021 pre žiakov 2. stupňa základných škôl, stredných a vysokých škôl. Zachovať len prezenčnú výučbu na prvom stupni ZŠ a v materských školách. Zrušiť všetky mimoškolské aktivity detí," píše sa v návrhu. Zachovať by sa tak mala len prezenčná výučba na prvom stupni ZŠ a v materských školách.

Zbierajú dáta zo škôl

Rezort školstva sa bráni tým, že každý týždeň zbierajú dáta. "Je to obrovský balík údajov z asi 6000 škôl a subjektov. Podľa nich máme máme posledný týždeň 1,4 % pozitívnych žiakov. Tieto dáta sme si navyše overovali u zdravotníctva a NCZI a sedia nám naše čísla a ich čísla. Čiže toto číslo je správne," tvrdí rezort.

Ak by sa vraj udržalo toto tempo, pri ktorom je každý týždeň 1,4 % žiakov pozitívnych, prekonanie delta variantu u všetkých žiakov by podľa nich trvalo 72 týždňov, teda 1 rok aj 4 mesiace. 

Minister zareagoval z vlády statusom

Aktuálne sa v školách prezenčne vzdeláva 82,7 percenta žiakov, dištančným spôsobom 17,3 percenta školákov. Dáta poskytlo 89,3 percenta škôl. Minister školstva Branislav Gröhling priamo z vlády v týchto minútach obhajuje aktuálny stav v školstve v statuse. "Navyše v školách máme fixnú skupinu ľudí. V triede sa stretáva vždy tá istá skupina, ktorú vieme ľahko izolovať, ak sa tam objaví pozitívny človek. Toto neplatí pre obchod, reštauráciu, nákupné centrum či iné zariadenie. Ak sa pozitívny človek objaví v reštaurácii, je prakticky nemožné izolovať ľudí, s ktorými prišiel do kontaktu," vysvetľuje minister.

MIMORIADNE Lockdown rozhádal vládu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Branislav Gröhling - Vzdelanie je budúcnosť krajiny)

V predchádzajúcom týždni vykonali v školách 379.959 antigénových samotestov. Potvrdených pozitívnych je 1,6 percenta žiakov a 3,3 percenta zamestnancov škôl. Zaočkovaných detí vo veku od 12 do 17 rokov prvou dávkou je podľa údajov ministerstva školstva 27,3 percenta. Druhou dávkou je zaočkovaných 24 percent žiakov.

Viac o téme: ŠkolyKoronavírusBranislav GröhlingVladimír LengvarskýAktualne covid opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu