Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vzbura na východe! Košický starosta kašle na nariadenia vlády: Zatvoril škôlky a pripojil ostrý odkaz

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: spuntik.zoznam.sk)

KOŠICE – Na Slovensku platí odo dnes lockdown a prísne opatrenia. Školy však ostávajú otvorené. Napriek odporúčaniu konzília odborníkov ich totiž vláda odmieta zatvoriť. Deti navštevujúce materské školy v košickom Starom Meste však ostávajú od budúceho týždňa doma.

Ako informovala košická mestská časť Staré Mesto na sociálnej sieti Facebook, od pondelka budú materské školy v ich pôsobnosti zatvorené. "Starosta Igor Petrovčik ako štatutár MČ Košice – Staré Mesto, ktorá je zriaďovateľom a prevádzkovateľom šiestich materských škôlok v Starom Meste po dôslednom zvážení kritickej situácie a na základe odporúčania odborníkov rozhodol, že od PONDELKA 29. NOVEMBRA DO 12. DECEMBRA 2021 BUDÚ VŠETKY STAROMESTSKÉ MATERSKÉ ŠKOLY ZATVORENÉ," píše sa v ozname.

 

STAROSTA POČÚVA ODBORNÍKOV, OD PONDELKA ZATVÁRA MATERSKÉ ŠKOLY V STAROM MESTE 📌 Starosta Igor Petrovčik ako štatutár MČ...

Posted by MČ Košice-Staré Mesto-oficiálna stránka on Thursday, November 25, 2021

 

Už teraz sú pre vysokú chorobnosť personálu a detí zatvorené dve materské škôlky. Od pondelka bude zatvorených všetkých šesť, a to MŠ Rumanova, MŠ Jarná, MŠ Park Angelinum, MŠ Zádielska, MŠ Hrnčiarska a MŠ Tatranská.

Rodičom poďakovali za pochopenie. "Záleží nám na vašom zdraví a zdraví vašich detí," odkázali.

Starosta Igor Petrovčik svoje rozhodnutie vysvetľuje tým, že doposiaľ najkritickejšia situácia vo vývoji pandémie Covid-19 si žiada okamžité rešpektovanie odborníkov, nie populistické rozhodnutia politikov.

Vzbura na východe! Košický
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

O zatváraní škôlok sa v skutočnosti nikdy nehovorilo

Vláda včera rozhodla o prijatí nových prísnejších opatrení a zavedení dvojtýždňového lockdownu pre všetkých. Predchádzalo tomu však stanovisko konzília odborníkov, ktoré predstavilo svoje vlastné návrhy. Medzi nimi bolo aj zatvorenie škôl. To sa však nemalo týkať materských škôl ani prvého stupňa základných škôl. Doma mali ostať iba žiaci na druhom stupni základných škôl, stredoškoláci a študenti vysokých škôl. Prezenčná výučba mala byť obmedzená od 25. novembra do 3. decembra.

Premiér, minister zdravotníctva a hlavný hygienik o detailoch lockdownu: Rúška v školách sú opäť povinné (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vláda však rozhodla inak a školy ponechala otvorené. Predchádzala však tomu ostrá diskusia kvôli nejednotnému postoju. Ministri OĽaNO a Sme rodina boli síce presvedčení, že situácia je natoľko vážna, že školy by sa zatvoriť mali, strana SaS si však uplatnila právo veta. Líderka Za ľudí Veronika Remišová prijaté opatrenia nepodporila vôbec.

Proti zatváraniu škôl napriek názoru konzília ostro vystupoval najmä minister školstva za SaS Branislav Gröhling. Skloňovala sa dokonca aj jeho demisia.

Viac o téme: OpatreniaVládaStarostaPandémiaMaterské školyKošiceKonzílium
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu