Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tretia dávka bude potrebná: Bez nej sa zrejme za hranice nedostanete! COVID pasom sa čoskoro končí platnosť

Martin Klus Zobraziť galériu (2)
Martin Klus (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Na Slovensku sa pred pár týždňami začalo očkovať treťou dávkou. U nás je však miera zaočkovanosti nízka, prvú dávku síce dostala už viac ako polovica občanov, no oproti ostatným krajinám je to málo. Štátny tajomník Martin Klus ozrejmil, že tretia dávka by mohla byť čoskoro podmienkou na cestovanie.

Ako prví majú na tretiu dávku nárok rizikové skupiny, ľudia v domovoch seniorov, zdravotníci a ľudia s porušenou imunitou. Od prvej dávky už uplynul potrebný čas, aby mohli byť zaočkovaní. Mnohí však ešte nemajú ani prvú dávku a časom by im to mohlo skomplikovať aj cestovanie. 

VIDEO Odborníčky VARUJÚ: Sme na pandemickej hore plnej ľudí bez istenia! Opatrenia sa musia dodržiavať

Odborníčky VARUJÚ: Sme na pandemickej hore plnej ľudí bez istenia! Opatrenia sa musia dodržiavať (Zdroj: Topky/Maarty)

O tretej dávke budeme počuť v súvislosti s cestovaním

Prvú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 už dostalo vyše 2,5 milióna občanov, druhú dávku má podľa NCZI za sebou viac ako 2,3 milióna ľudí a posilňovacou treťou dávkou už u nás zaočkovali vyše 50-tisíc osôb. "A práve o spomínanej tretej dávke vakcíny budeme čoraz častejšie počuť aj v súvislosti s cestovaním," uviedol na sociálnej sieti Klus. 

COVID pasom končí platnosť

Tretia dávka očkovania bude pre mnohých občanov po určitom čase od druhej dávky ďalšou vstupenkou do zahraničia. "Niektoré krajiny totiž uznávajú platnosť vakcinácie len deväť mesiacov. Tým, ktorí sa očkovali medzi prvými, už teda platnosť COVID pasu uplynula alebo čoskoro uplynie. Všetci, ktorí sa dali zaočkovať oboma dávkami do konca februára, už pri vstupe do niektorých krajín môžu mať problém," uviedol. 

Tretia dávka bude potrebná:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Napríklad Rakúsko, Taliansko alebo aj Švajčiarsko majú platnosť COVID pasov, a teda druhej dávky, stanovenú na deväť mesiacov. "Zároveň máme informácie, že sa teraz striktne nekontroluje táto lehota. Takže ľudia, ktorí už majú deväť mesiacov od druhej dávky sa nateraz nemusia báť, že ich nevpustia do krajiny," ozrejmil štátny tajomník rezortu zahraničia. 

Na Slovensku je zatiaľ platnosť rok

Na Slovensku je zatiaľ platnosť COVID pasu určená na jeden rok a podobne to majú aj ďalšie krajiny v Európe, ale aj mimo nej. "Ale niektoré ďalšie krajiny môžu mať platnosť tzv. COVID pasu rozličnú, momentálne to v rámci EÚ nie je jednotné. Táto téma je preto už predmetom diskusií aj na európskej úrovni a predpokladám, že lehoty sa budú čoskoro zjednocovať v rámci celej Únie," vysvetlil. 

No kým sa tak stane, pred cestou si radšej pravidlá v jednotlivých krajinách overte na stránke rezortu diplomacie. "Všetkým občanom aj v tejto súvislosti odporúčam využiť pozvanie na tretiu dávku ihneď, ako to bude možné. Sám tak plánujem urobiť hneď ako na mňa príde rad," dodal Klus. 

Viac o téme: OčkovanieKoronavírusMartin KlusTretia dávka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu